ABD'ye ek vergi misillemesi başladı

ABD’nin demir-çelik ve alüminyum’a koyduğu ek gümrük vergisine Türkiye daha geniş bir listeyle karşılık verdi. Türkiye; yaklaşık 1.8 milyar dolarlık ABD menşeli ürünlere koyduğu ek vergi uygulamasını dün başlattı.

Yeni Şafak Haber Merkezi
Demir-çelik ve alüminyumun yanısıra listede kömür, kağıt, ceviz- badem, tütün, çeltik, viski, otomobil, kozmetik, makine teçhizat ve petro- kimya ürünleri de var.

ABD Başkanı Donald Trump'ın başlattığı ticaret savaşları kızışıyor. Washington'un 23 Mart'ta başlattığı ithal demir-çelikte yüzde 25, alüminyumda yüzde 10 ilave gümrük vergisi uygulamasına Türkiye daha büyük bir listeyle karşılık yerdi. Türkiye, ilgili düzenlemeden muaf tutulmayı istemiş ancak bu istek kabul görmemişti. ABD yönetiminin Ankara’dan yapılan görüşme çağrılarına cevap vermemesi üzerine Türkiye, hazırlıklarını tamamladığı misilleme listesini uygulamaya başladı.

1.8 MİLYAR DOLARLIK İTHALATA EK VERGİ

ABD’nin Türkiye’den aldığı çelik ve alüminyuma getirdiği ek vergilere karşılık Türkiye ithalatı yaklaşık 1.8 milyar dolar seviyesinde bulunan ABD menşeli 22 ürüne ek gümrük vergisi koydu. Türkiye ABD’den ithal edilen 22 ürüne listesini geçtiğimiz ay Dünya Ticaret Örgütü’ne iletmişti. Demir-çelik ve alüminyumun yanısıra listede kömür, kağıt, ceviz-badem, tütün, çeltik, viski, otomobil, kozmetik, makine teçhizat ve petro-kimya ürünleri de var.

ABD’YE MALİYETİ 266 MİLYON DOLAR

Türkiye’nin yüzde 5 ila 40 arasında değişen oranlarda başlattığı ek vergi uygulaması ABD için 266.5 milyon dolar ek vergi yükü oluşturacak. En yüksek ek vergi yüzde 40 ile viskiye, yüzde 35 ile otomobile uygulanacak. Dünyanın sekizinci büyük çelik üreticisi konumundaki Türkiye'nin ABD'ye çelik ihracatı 2017'de 1.12 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) verilerine göre Türkiye'nin toplam çelik ihracatı ise 11.5 milyar dolar.

AVRUPA BİRLİĞİ İSE BUGÜN BAŞLATIYOR

ABD Başkanı Donald Trump'ın AB'den çelik-alüminyum ithalatına getirdiği yüzde 25-10 ek gümrük vergisi uygulamasına karşı AB'nin açıkladığı 2,8 milyar dolarlık ek vergi misillemesi ise 22 Haziran'dan (bugün) itibaren uygulanmaya başlanacak. ABD'nin yaban mersini, portakal, mısır, fıstık ezmesi, kot pantalon, deri-konfeksiyon-makyaj ürünleri, çarşaf, viski ve motosiklete uzanan çok sayıda ürününü kapsayan AB'nin ek gümrük vergilerinin, öncelikle Trump'ın seçmen tabanını oluşturan çiftçileri ve imalatçıları vuracağı belirtiliyor. Avrupa Komisyonu, Amerikan mallarına ek cezai gümrük vergisi uygulanmasını öngören 6.4 milyar dolarlık ikinci bir liste daha hazırlıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/06/22/12/46/resized_5ce9a-b4c4ba41dekubezeybekci1.jpg

BİZİ ANLAMAK İSTEMEDİLER

ABD tarafından Türk ürünlerine uygulanan önlem neticesinde ortaya çıkan ilave vergi yüküne eş tutarda ek vergi uygulamasını değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Önlemlerimiz, detaylı çalışmalar neticesinde tespit edilen ABD menşeli ürünler için uygulanacak olup, Türkiye’nin milli çıkarlarını korurken iki ülke arasında yapıcı görüşmeler yapılmasına da imkan sağlama hedefi taşımaktadır” dedi. Türkiye ve ABD’nin çok önemli iki ticaret ortağı olduklarını vurgulayan Zeybekci, Türkiye menşeli çeliğin ABD’deki stratejik pek çok sektöre ihraç edildiğini ve bu sektörlerin de oldukça fazla sayıda Amerikalı’ya iş imkanı sağladığına da dikkat çekti. Zeybekci, ABD'nin adımlarını "kabul edilmesi imkan dahilinde olmayan" ve "objektiflikten uzak" değerlendirmeler olarak nitelendirdi.

EKONOMİ
15 yılda asırlık başarı

EKONOMİ
Bin kişiyi patron yaptı