Aidat soygunu

Site sakinlerinden alınan aidatlar kontrolden çıktı. İstanbul’da markalı konut projelerinde 100 metrekarelik dairelerin aidatı 362 lira olurken, bazı yerlerde bu tutarlar 2 bin 100 liraya kadar çıkıyor. Şişli’de 962, Beşiktaş’ta 921, Kağıthane’de 527, Üsküdar’da 499 lira aidat ödenen siteler var.

Mine Açar
Fotoğraf: Arşiv

Son dönemlerin en ateşli tartışma konularından biri haline gelen gayrimenkul aidatlarına yönelik şikayetler artıyor. Ocak ayının aidat belirleme dönemi olmasıyla birlikte birçok sitede itiraz sesleri yükseliyor. Öyle ki bazı sitelerde artış oranları yüzde 30’ları aşmış durumda. Bize telefon açıp bu konu hakkındaki şikayetlerini belirten kat malikinin en çok tepki gösterdiği konu ise aidatların ciddi bir rant aracı olarak görülmesi.

Artan kur ve buna bağlı olarak yükselen aidatların site yönetimlerinde de fırsata dönüştüğünü belirten birçok vatandaş, bu konuya da devletin el atması gerektiğini dile getiriyor. Alınan hizmetlerin üstüne yeni hiçbir hizmetin eklenmemesine karşın fiyatların enflasyonun çok üzerinde artmasının iyi niyetten uzak olduğuna vurgu yapan kat maliklerinin talebi, ise taban ve tavan fiyat uygulaması.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/01/26/01/30/resized_d7acf-9cf56a7eavukat.jpg

SÜRPRİZLE KARŞILAŞMASIN

DAVA SAYISI ARTIYOR

Konu ile ilgili dava sayılarında da ciddi oranda artışlar dikkat çekiyor. Yüksek aidat tartışmaları ölümcül vakalara da sebebiyet veriyor. Birçok insanın site aidatlarını ek bir gelir kapısı haline dönüştürdüğüne vurgu yapan İbrahim Güllü, böyle bir sınırla artan davaların da önüne geçilebileceğini söyledi. Güllü, kirada yaşanan düzenlemenin olumlu etkisinin yakın bir zamanda adliyelerde izleneceğini de aktardı.

TOPLANTILARA KATILIM ÖNEMLİ

Uzmanlar her yıl Ocak ayında yapılması gereken Kat Malikleri Toplantılarına katılımın önemli olduğuna dikkat çekiyor. Hem lüks konutlarda hem de halk tipi sosyal konutlarda aylık aidat ücretlerinin neredeyse kira bedelleri ile yarışıyor hale geldiğini belirten uzmanlar, bazı büyük inşaat şirketlerinin kendilerine ait profesyonel site yönetim şirketleri kurarak kendilerine ikinci bir kazanç kapısı oluşturduğunu söyledi. Bu konuda kat maliklerine de görevler düştüğünü belirten uzmanlar, “Bina ve bağımsız bölümlerde eksik veya hatalı kısımlardan müteahhitlerin asgari beş yıl garanti ve sorumluluğu olmasına rağmen, bu eksiklikler kat maliklerinden toplanan paralarla giderilmekte. Buna dur demek için yılda bir kez yapılan kat malikleri genel kuruluna katılmak, hatta imkan varsa yönetimde görev almak gerekiyor” uyarısında bulundu.

EKONOMİ
Temizlik ürünleri zamma doymuyor