Yurt dışındaki yükselişin yanı sıra döviz kurlarındaki artışın etkisiyle geçtiğimiz aylarda yükselen akaryakıt fiyatlarının dağıtım şirketleri ve bayiler üzerinde oluşturduğu finansal yükü düşürmeye yönelik EPDK’dan önemli bir destek geldi. EPDK, 4 ay önce getirdiği yıllık toplam satış miktarının 20 günlük kısmının ulusal stok olarak tutulması şartını yıl sonuna kadar geçerli olmak üzere 10 güne düşürdü.
MALİYET ARTIRDI
EPDK, geçmişten bu yana akaryakıt fiyatlarında oluşabilecek dengesizliği gidermek için stok bulundurma çalışması yapıyor. Ancak yönetmelikler çıkmadığı için uygulamada olmasına karşın bu çalışma bir türlü yürürlüğe girememişti. Şimdi, 1 Şubat’tan itibaren akaryakıt dağıtım firmalarına bir yılda sattığı akaryakıtın 20 günlük kısmını ulusal stok olarak tutma şartını yönetmelikle getirdi. İmkanları olan dağıtım firmaları kendi bünyelerinde, imkanları olmayanlar TÜPRAŞ’a bedelini yatırarak tuttuAncak uygulama dağıtım firmalarında büyüklüğe göre 70 bin lira ile 220 milyon lira arasında finansman yükü yarattı. Dağıtım firmaları ise bunu bayilerine yansıttı. Geçtiğimiz 4 ay içerisinde ortaya ciddi bir kar kaybı kavgası çıktı. EPDK önceki gün yayımladığı düzenleme ile bu söz konusu 20 günlük stok şartını bu yılın sonuna kadar 10 gün olarak uygulanmasını kararlaştırdı. Bu kararla dağıtım firmalarının stok yükümlülüğünün bedeli de yarı yarıya düşerek 35-110 milyon lira arasına geriledi.
EPGİS BAYİLERE YANSITILMASINI İSTİYOR
Konuyla ilgili olarak Yeni Şafak’a değerlendirme yapan Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, EPDK yönetiminin ülkenin sıkıntılı ekonomik döneminde sektörü mali açıdan rahatlatan bir karar aldığını kaydetti. Aktaş, “Bu indirim dağıtıcı firma ulusal stok maliyetlerini yarı yarıya azalttı. Bu karardan sonra, mal edinim maliyetlerine ikazlara rağmen ulusal stok maliyeti yükleyip bunun bir kısmını ya da tamamını başka isim ve servis hizmeti adı altında da alan dağıtıcı firmalar bayilerine yüklediler” diye konuştu.