Ayda bir ton üretiliyor

Sinop'un Türkeli ilçesi Gencek köyünde yaşayan Huriye ve Ahmet Demiral çifti, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uygulamaya koyduğu Genç Çiftçi Projesi'nden yararlanarak evlerinin bahçesine kurdukları tesiste ayda bir ton istiridye mantarı üretiyor.

Yeni Şafak
Genç çiftin hayali 'Genç Çiftçi Projesi' ile gerçekleşti.
Genç çiftin hayali 'Genç Çiftçi Projesi' ile gerçekleşti.

Sinop'ta, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca uygulamaya konulan Genç Çiftçi Projesi'nden yararlanan genç çift, köylerindeki evlerinin bahçesine kurdukları mantar tesisiyle hayallerini gerçeğe dönüştürdü. Türkeli ilçesine bağlı Gencek köyünde yaşayan Huriye (30) ve Ahmet Demiral (33) çifti, iki yıl önce köylerindeki evlerinin ahırında hobi olarak mantar yetiştiriciliğine başladı. Zaman içerisinde yetiştirdikleri mantarların bir bölümünü pazarlarda satışa sunan çift, hobi olarak başladıkları işlerini büyütmek istedi.

Huriye Demiral yaptığı açıklamada, istiridyenin bölgede halk arasında kavak mantarı olarak bilindiğini ve bu nedenle çok fazla tüketildiğini anlattı. Demiral, kendilerinin de bir süre evlerinin ahırında söz konusu mantarı yetiştirmeye başladıklarını dile getirdi.

Yetiştirdikleri mantarın bir kısmını pazarlarda satışa sunduklarını ifade eden Demiral, "Zaman geçtikçe bu işi hobi olarak değil, daha fazla kazanç elde edebilmek için yapmak istedik. Ama maddi imkanlar dolayısıyla bir türlü isteğimiz yerine gelmedi. Sonra televizyonda, internette Bakanlığın böyle bir projesi olduğunu görünce eşimle 'Neden tesis kurmayalım?' dedik ve başvuruda bulunduk. Gerekli evrakları tamamladıktan sonra başvurumuz kabul edildi ve devletimizin verdiği 30 bin liralık hibe desteği ile tesisimizi kurduk" diye konuştu.

"İlk başlarda tedirgin olduk"

Demiral, mantar tesisi kurma hayallerini gerçekleştirdikleri için çok mutlu olduklarını vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Açıkçası ilk zamanlar 'Acaba olur mu? Verim alabilir miyiz?' dedik kendi kendimize, bir tedirginlik yaşadık. Ancak şu an çok şükür ayda 1 ton mantar üretiyoruz. Şimdi bir an önce yetişse de satsak ve ürünümüzü tanıtsak diye bakıyoruz. Çünkü insanlar bu mantarı bölgemizde çokça yetişen kavak mantarı olarak biliyorlar. Biz her ne kadar istiridye mantarı desek de o algı devam ediyor. Pazara götürdüğümüzde gelip bakanlar tesiste üretildiğini öğrenince biraz soğuk yaklaşıyorlar. Halbuki doğada yetişen mantardan lezzet anlamında hiçbir farkı yok. Hem de tesiste yetiştirdiğimiz için daha sağlıklı."

Demiral, vatandaşların yavaş yavaş ürettikleri mantarlara ilgi göstermeye başladıklarına işaret ederek, özellikle ev hanımlarının satın aldıkları mantarı kızartma, çorba, börek yapımında kullandıklarını ifade etti.

"Toplu satış bize ağır geldi"

Ahmet Demiral da ürünlerini yeni pazarlarda satışa sunmak için çalışma başlattıklarını söyledi. Tesisi kurma aşamasında 45 bin lira harcama yaptıklarını anlatan Demiral, ürettikleri ürünleri toplu satışa sunmak istediklerini ancak bunun maliyet anlamında kendilerine ağır geldiğini ifade etti.

Demiral, mantarları kendi imkanlarıyla halk pazarlarında sattıklarına dikkati çekerek, "Yerel halkın belli bir potansiyeli var. Onlara yönelik satışlarımız oluyor. Ama bize yetmiyor. İnternet ortamında denedik onun da bazı zorlukları var. Marketlerle görüşmeler yaptık, onlar da barkod olması gerektiğini söylediler. Biz de Bakanlığa marka ve barkod için gerekli başvurumuzu yaptık. Kısa sürede olumlu sonuç alacağımızı düşünüyoruz. İnşallah onayın ardından marketlerde satışımız başlayacak" ifadesini kullandı.

Demiral, yetiştirilen mantarların zehirlenme riski taşımadığını, ilgili mercilerce denetlendiğini sözlerine ekledi.

EKONOMİ
Günde 15 dakikadan yılda 30 bin lira

EKONOMİ
Enerji şirketlerinin 3'te 1'i batacak

GÜNDEM
Mantar toplamaya gittiler 3 koca para buldular