Darbe girişimi 'dev projeleri' engelleyemedi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından köprülerden otoyollara, havalimanlarından tünellere kadar pek çok projenin tamamlandığını belirterek, "Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında ulaştırma alanındaki 'dev projeler' hız kesmeden devam etti" dedi.

Yeni Şafak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan değerlendirmelerde bulundu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası ulaştırma sektöründe hayata geçirilen projelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Arslan, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul Boğazı'na inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün (YSS) 26 Ağustos'ta hizmete açıldığını ve "dünyanın en geniş köprüsü" unvanına sahip olduğunu hatırlatarak, köprünün bin 408 metre açıklık ve 2 bin 164 metre toplam uzunluğuyla "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü" özelliğini taşıdığını bildirdi.

Eserin 3,5 milyar dolara yapıldığını belirten Arslan, gidiş-geliş istikametlerinde 4'er karayolu ve ortada 2 demiryolu şeridi olmak üzere toplam 10 şeride sahip olduğunu söyledi. Raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle dünyada ilk olan köprünün genişliğinin 59, kule yüksekliğinin 322 metreyi bulduğuna dikkati çeken Arslan, eserin bu alanda da rekora sahip olduğunu dile getirdi.

Arslan, İstanbul’daki transit trafik yükünü hafifletmesi, trafikten kaynaklanan hava kirliliği ve çevre sorunlarını azaltması öngörülen köprüyle yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesinin planlandığını söyledi.

Köprünün Paşaköy-TEM Kurtköy bağlantı yolunun 4 Temmuz'da hizmete alındığına işaret eden Arslan, 2018 sonunda tamamlanması hedeflenen toplam 257 kilometre uzunluğundaki otoyollarla Kuzey Marmara Otoyolu'nun tamamının hizmete açılacağını bildirdi.

Dağları dize getiren tünel

İç Anadolu'yu Batı Karadeniz'e bağlayan Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'nin, bin 875 metre yüksekliğindeki Ilgaz Dağı'nı adeta dize getirdiğini anlatan Arslan, "Biri 5 bin 370, diğeri 5 bin 391 metrelik 2 tüpten oluşan tünelle özellikle kış aylarında trafik kazalarıyla gündeme gelen Ilgaz Dağı'nda ulaşım daha hızlı ve güvenli sağlanıyor" diye konuştu.

Arslan, dış ticaretin gelişmesi açısından hayati öneme sahip olan Zonguldak Filyos Limanı'nın önemine değinerek, "Projede temeli 9 Aralık 2016'da attık. Liman tamamlandığında yıllık 25 milyon ton yükleme-boşaltma kapasitesine sahip olacak ve sadece Zonguldak’ın değil, başta Karabük ve Bartın olmak üzere tüm Karadeniz’in ana ihracat merkezi olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Deniz altında en derinden geçen tünel

Arslan, "vizyon proje" olarak değerlendirilen Avrasya Tüneli'nin (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) 20 Aralık'ta açılışının yapıldığını anımsatarak, bu yapının dünyanın en iyi mühendislik projeleri arasında gösterildiğine işaret etti.

Asya ile Avrupa kıtalarını tüp geçişiyle birbirine bağlayan Avrasya Tüneli'nin dünyada deniz altında en derinden geçen tünel olduğunu ifade eden Arslan, 14,6 kilometre toplam uzunluğa sahip projenin, deniz altından geçen kısmının 3,4 kilometreyi bulduğunu bildirdi.

Arslan, bin 800 kişinin istihdam edildiği projenin bölgeye yıllık 560 milyon lira ekonomik katkıda bulunduğuna dikkati çekerek, "Devletin kasasına yılda yaklaşık 100 milyon lira getirecek proje, emisyon miktarını 82 bin ton azaltacak, 38 milyon litre yakıt tasarrufu sağlayacak" dedi.

"Tarihi İpek Yolu canlanıyor"

"Demir İpek Yolu" olarak da adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin yıl sonunda hizmete açılmasının hedeflendiğini anlatan Arslan, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerinden sonra her üç ülkenin gerçekleştirdiği üçüncü büyük projeyle hat işletmeye alındığında 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşınabileceğini dile getirdi.

Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin Türkiye tarafının bu ay sonu itibarıyla tamamlanacağına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bu raylarda tren çalışabilir hale gelecek. Bu hat sadece Türkiye için değil Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Çin dahil Orta Asya açısından önemli. Aynı şekilde Avrupa ile yük hareketini kesintisiz hale getirecek olması nedeniyle Avrupa için de aynı derece öneme haiz. 2034 yılında proje hattında 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yük taşıma kapasitesine çıkılmasını planlıyoruz."

"Türkiye'de yapılmış en büyük proje"

Bakan Arsan, Türkiye'de yapılmış en büyük proje niteliğindeki bu eserin Türkiye'nin yanı sıra aktarma merkezi olarak bölge ülkelerine hizmet vereceğini söyledi.

Havalimanına yapılacak kulenin temelinin 26 Ekim 2016'da atıldığına işaret eden Arslan, ilk etabı 29 Ekim 2018'de açılacak 3. Havalimanı'nın hizmete girmesiyle yıllık 120 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacağını bildirdi.

Mega projenin güzergahı için çalışmalar başladı

Bakan Arslan, "mega proje" olarak adlandırılan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi için karada ve denizde derin sondaj çalışmalarının başlatıldığını belirterek, söz konusu çalışmaların yıl sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini dile getirdi.

İstanbul Boğazı'nın altından geçecek tünelde, tek tüpte hem karayolu hem de demiryolu bulunacağına işaret eden Arslan, tünelin ortadan geliş ve gidiş olmak üzere demiryolu, üst ve altta da lastik tekerli araç geçişine uygun iki şeritli yola sahip olacağını aktardı.

Arslan, büyüklüğü ve kapsamıyla dünyada ilk olacak projenin bir ayağı, Avrupa Yakası'nda E-5 aksında İncirli'den başlayarak ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan yüksek kapasiteli ve hızlı metro sisteminden, ikinci ayağı ise Avrupa Yakası'nda TEM Otoyolu aksında Hasdal Kavşağı'ndan başlayarak ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan yüksek kapasiteli ve hızlı metro sisteminden ve Çamlık Kavşağı'na bağlanan 2x2 şeritli karayolu sisteminden oluşacağını bildirdi.

Tünelin, 9 metro hattıyla TEM Otoyolu, E-5 Karayolu ve Kuzey Marmara Otoyolu ile entegre edileceğini dile getiren Arslan, şunları kaydetti:

"Dünyanın ikinci en uzun çift tüplü tüneli hizmete giriyor"

Arslan, tamamlandığında Türkiye'nin ve Avrupa'nın birinci, dünyanın ikinci en uzun çift tüplü karayolu tüneli olacak Ovit Tüneli'nin önemine de dikkati çekti.

Ovit Dağı Geçidi'nin Rize ile Erzurum'u birbirine bağladığını, İkizdere-İspir mevkisindeki Ovit Tüneli tamamlandığında yolun 12 ay boyunca açık kalacağını ve aradaki mesafenin 3,8 kilometre kısalacağını dile getiren Arslan, bağlantı yollarıyla 17,3 kilometre uzunluğa sahip olacak tünelin bölgeye yıllık 60 milyon lira ekonomik katkıda bulunması beklediklerini söyledi.

Arslan, 17 Mart'ta temeli atılan Zigana Tüneli'nin de Trabzon'u Gümüşhane üzerinden Erzincan ve Bayburt'a, oradan da Erzurum'a bağlayacağını belirterek, tünelin devamındaki Kop Tüneli ile ikinci güzergahı ve koridoru tamamlayacaklarını bildirdi.

Dünyanın denizde yapılmış üçüncü ve Türkiye'nin ikinci havalimanı olacak Rize-Artvin Havalimanı'nın temelinin 3 Nisan'da atıldığını anımsatan Arslan, dünyanın her yerine giden uçakların gelebileceği ve inebileceği pistin yapılacağını kaydetti.

Rize-Artvin Havalimanı'nın 29 Ekim 2020'de bitirileceğini anlatan Arslan, havalimanının yılda 3 milyon yolcuya hizmet verebileceğini ifade etti.

"1915 Çanakkale Köprüsü'nün temeli atıldı"

Bakan Arslan, dünyada kıtaları aşan projelerden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temelinin 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 102. yıl dönümünde atıldığını hatırlatarak, "Cumhuriyetin 100. yılını taçlandırmak için ayak açıklığı 2 bin 23 metre olarak belirlenen köprü, ayak açıklığı bakımından dünyanın en uzunu olacak." ifadesini kullandı.

Köprü ve 100 kilometrelik otoyolun 2023'te hizmete açılmasının hedeflendiğini ve toplam uzunluğunun 354 kilometre olacağını belirten Arslan, "Yol, İstanbul Silivri'den başlayıp, Balıkesir'in Balya ilçesindeki otobanla birleşecek." diye konuştu.

Bakan Arslan, tüm bunlara bakıldığında 15 Temmuz darbe girişiminin ardından köprülerden otoyollara, havalimanlarından tünellere kadar pek çok projenin tamamlandığını belirterek, "FETÖ'nün darbe girişimi sonrası Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında ulaştırma alanındaki 'dev projeler' hız kesmeden devam etti" dedi.

EKONOMİ
FETÖ’nün yeni finans kaynağı ortaya çıktı