Hiçbir proje yarım kalmayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüme dahil olacak müteahhitlere kriter getireceklerini söyledi. Kurum, “Projeyi bitiremeyecek mali yapısı olmayanlar dönüşüm projelerine giremeyecek. İnşaatın ilerleme seviyesine göre bakanlık tarafından satışlara izin verilecek. Ne kadar inşaat yaptıysa o kadar satış yapacak” dedi.

Yeni Şafak
Murat Kurum

Daha yaşanır bir Türkiye için odağına kentsel dönüşümü alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu yıl dönüşümde vites büyüttü. Can ve mal kaybının önüne geçmek için 53 ilde 238 riskli alanda çalışmalarını sürdüren Bakanlık, 664 bin bağımsız birimi dönüşüm kapsamına aldı. Ülke genelinde 597 bin konut ise yenileniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2013 yılında çıkan yasa çerçevesinde sahada yaptıkları incelemelerde, gördükleri hataların bugün artık yapılmaması gerektiği düşüncesiyle yeni bir düzenlemeye gittiklerini söyledi. Bakan Kurum, yeni düzenlemenin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ruhuna uygun, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı manifesto ve bakanlığın 2023 hedefleri çerçevesinde şekillendiğini söyledi.

HER YIL 300 BİN KONUT

İNŞAATIN İLERLEMESİNE GÖRE SATIŞ İMKANI

Bu konuya el atan Bakan Kurum, hiçbir konutun yarım kalmayacağını dile getirdi. Kurum, “Bu amaçla kentsel dönüşüme dahil olacak müteahhitlere kriter gelecek. Belli kriterlere sahip müteahhitler kentsel dönüşüm yapabilecek. Maketten veya temelden konut satışı bitecek. Mali yapısı düzgün olmayanlar dönüşüm projelerine giremeyecek. İnşaatın ilerleme seviyesine göre bakanlık tarafından satışlara izin verilecek. Ne kadar inşaat yaptıysa o kadar satış yapacak. Müteahhitler yatırım bedelinin yüzde 10'unu teminat olarak getirmek zorunda kalacak. 25 bin nüfusun üstündeki yerlerde İlbank kredi verebilecek” bilgisini verdi.

HER KENTE ÖZGÜ ANAYASA

Kentlere özel dönüşüm anayasası da yenilikler arasında sıralandı. Her belediye kendi il ve ilçesi için kentsel dönüşüm strateji belgesi hazırlayacak. Sadece ihtiyaç kadar konut üretilecek. Dönüşüm alanları ilan edilmeden önce vatandaşlardan talep toplanacak.

EKONOMİ
Gıda terörüne geçit vermeyiz

EKONOMİ
Mahalleye mobil manav