EDISYON:

Hiçbir proje yarım kalmayacak

Yeni Şafak
04:007/02/2019, Perşembe
G: 7/02/2019, Perşembe
Yeni Şafak
Murat Kurum
Murat Kurum

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüme dahil olacak müteahhitlere kriter getireceklerini söyledi. Kurum, “Projeyi bitiremeyecek mali yapısı olmayanlar dönüşüm projelerine giremeyecek. İnşaatın ilerleme seviyesine göre bakanlık tarafından satışlara izin verilecek. Ne kadar inşaat yaptıysa o kadar satış yapacak” dedi.

Daha yaşanır bir Türkiye için odağına kentsel dönüşümü alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu yıl dönüşümde vites büyüttü. Can ve mal kaybının önüne geçmek için 53 ilde 238 riskli alanda çalışmalarını sürdüren Bakanlık, 664 bin bağımsız birimi dönüşüm kapsamına aldı. Ülke genelinde 597 bin konut ise yenileniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2013 yılında çıkan yasa çerçevesinde sahada yaptıkları incelemelerde, gördükleri hataların bugün artık yapılmaması gerektiği düşüncesiyle yeni bir düzenlemeye gittiklerini söyledi. Bakan Kurum, yeni düzenlemenin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ruhuna uygun, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı manifesto ve bakanlığın 2023 hedefleri çerçevesinde şekillendiğini söyledi.

HER YIL 300 BİN KONUT

  • Hedef her yıl 300 bin konutu dönüştürmek. Bunun 30 binini bakanlık ve TOKİ yapacak. Kalanı özel sektör yapacak. 6,7 milyon konutun dönüşümü 20 yılda tamamlanacak. Kentsel dönüşümde yeni dönem 7 temel hedef üstüne inşa edildi. Afet risklerinin bertaraf edilmesi, çevresel, tarihi ve kültürel değerlerin korunması, yatay mimarinin esas alınması, engelli dostu şehirler kurulması, yapılaşma sonrası oluşacak değer artışının adil olarak paylaştırılması temel hedefler arasında yer aldı.Temel hedefler arasında önemli bir diğer başlık bitmeyen inşaatlar olarak dikkat çekti. Halihazırda boşaltılıp yıkılan ancak henüz inşaatına başlanmamış birçok konut projesi bulunuyor. Burada yaşanan mağduriyetler dönüşümün önünü tıkıyor.

İNŞAATIN İLERLEMESİNE GÖRE SATIŞ İMKANI

Bu konuya el atan Bakan Kurum, hiçbir konutun yarım kalmayacağını dile getirdi. Kurum, “Bu amaçla kentsel dönüşüme dahil olacak müteahhitlere kriter gelecek. Belli kriterlere sahip müteahhitler kentsel dönüşüm yapabilecek. Maketten veya temelden konut satışı bitecek. Mali yapısı düzgün olmayanlar dönüşüm projelerine giremeyecek. İnşaatın ilerleme seviyesine göre bakanlık tarafından satışlara izin verilecek. Ne kadar inşaat yaptıysa o kadar satış yapacak. Müteahhitler yatırım bedelinin yüzde 10'unu teminat olarak getirmek zorunda kalacak. 25 bin nüfusun üstündeki yerlerde İlbank kredi verebilecek” bilgisini verdi.

HER KENTE ÖZGÜ ANAYASA

Kentlere özel dönüşüm anayasası da yenilikler arasında sıralandı. Her belediye kendi il ve ilçesi için kentsel dönüşüm strateji belgesi hazırlayacak. Sadece ihtiyaç kadar konut üretilecek. Dönüşüm alanları ilan edilmeden önce vatandaşlardan talep toplanacak.

  • Yatay mimari esas alınacak
  • İnşaatlarda yüksek katlı binalar yerine yatay mimari hakim olacak. Parsel bazlı değil, alan bazlı dönüşüm olacak. Hak sahiplerinin tam katılımı sağlanacak. Bundan sonra ihtiyaç kadar konut üretilecek. Belirlenen tasarım ilkeleri dışında hiçbir proje yapılmayacak. Kentsel dönüşüm uygulama takvimi yani başlangıç ve bitiş tarihleri belli olacak. Kentsel dönüşüm ne zaman başlayacak, kim yapacak ve hangi tarihte neticelenecek soruları tarihe karışmış olacak. Şayet bir yerde dönüşüm yapacaksanız halkın tüm paydaşlarını gözetmek zorundasınız. Bu sebepten kentsel dönmüşüm alanlarını ilan edilmeden önce vatandaşlarımızın talepleri toplanacak. Yüz yüze görüşmeler sağlanacak. Toplumsal yapı analizi ayrıntılarıyla ortaya konulacak.
#​Çevre ve Şehircilik
#Murat Kurum
#Preje

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.