Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki hafta önce İstanbul’da açıkladığı Ekonomi Reform Paketi’ine ilişkin takvim duyuruldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan takvime göre, 144 adımından oluşan Reform Paketi’nin iki yıl içerisinde tamamlanarak yürürlüğe konulması hedefleniyor. Erdoğan’ın üç ayda bir takip toplantısıyla izlemeye alacaklarını duyurduğu takvimin açıklanmasıyla geri sayım başladı. Açıklanan takvime göre tüm eylemlerin Mart 2023’e kadar gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
ÜÇ AYRI DÜZENLEME
144 ADIMIN 118’İ BU YIL ATILACAK
Eylem planı Kamu Maliyesi, Fiyat İstikrarı, Finansal Sektör, Cari Açık, İstihdam, Kurumsal Yönetişim, Yatırımların Teşvik Edilmesi, İç Ticaretin Kolaylaştırılması, Rekabet, Piyasa Gözetimi ve Denetimi olmak üzere 10 başlıkta ana eylemlerden oluştu.
DÖNER SERMAYE TASFİYESİ BU YIL TAMAM
Döner sermaye ve özel hesap uygulamalarına disiplin getirecek düzenlemeler bu yıl sonuna kadar tamamlanacak. Döner sermayeler 2022 yılı bütçesinden başlamak üzere aşamalı olarak merkezi yönetim bütçesine dahil edilecek. Özel hesap uygulamaları, hizmetin niteliği gereği acil ve zorunlu olanlarla sınırlandırılacak, ilgili kanuna uygun olmayanların 1 Ocak 2022’den geçerli olmak üzere tasfiyesi gerçekleştirilecek. Ülkede 46 özel hesap ve 2 bin 300 döner sermaye işletmesi var. Bu döner sermayelerin bütçesi de 100 milyar lirayı aşıyor.
İHALE SERTİFİKASYON SİSTEMİ BU YIL GELİYOR
YERELİN BORCUNA 9 AYDA NEŞTER
Yerel yönetimlerin borç stokunun artmasını önleyecek ve borç sürdürülebilirliğini sağlayacak düzenleme de bu yıl hayata geçirilecek. Mali disiplini güçlendirilecek bu adım için Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı birlikte çalışacak.
SOSYAL YARDIMLARDA MÜKERRER OLMAYACAK
KAMU TASARRUFLARI İÇİN HIZLI TEDBİR
Kamuda taşıt alımı ve kiralanması, temsil ve ağırlama gibi harcama alanlarına katı sınırlamalar getirecek düzenleme için önümüzdeki üç ayda idari karar çıkarılacak. 30 Haziran 2021 tarihine kadar yapılacak düzenlemeyi Hazine ve Maliye Bakanlığı gerçekleştirecek.
VERGİ MÜJDESİ DÜZENLEMESİ BU YIL
FİYAT İSTİKRARI KOMİTESİ ÜÇ AYDA HAZIR
Fiyat istikrarının sağlanması amacıyla enflasyon dinamiğini takip etmek, dezenflasyon süreci önünde risk oluşturan şokları değerlendirmek, gerekli önlemleri belirlemek ve yönetmek için Fiyat İstikrarı Komitesi’nin oluşturulması için üç aylık süre verildi.
30 Haziran 2021 tarihine kadar atılacak bu adım için Hazine ve Maliye Bakanlığı düzenleme yapacak.