Uygur Türk’ü Yusuf Amat’ı kim vurdu?

İstanbul dün karanlık bir suikast girişimine sahne oldu. Doğu Türkistan’dan kaçarak Türkiye’ye sığınan Yusuf Amat, Avcılar Denizköşkler Mahallesi’nde misafirlik için gittiği evin girişinde silahlı saldırıya uğradı. Amat, boyun ve kolundan ağır yaralandı.

Mustafa Duran
Amat, kısa süre önce uluslararası bir medya kuruluşuna Çin istihbaratı için çalışan 10 kadar Uygur Türk’ünün adını vermişti. Saldırganın Azerbaycan uyruklu olduğu ve daha önce keşif yaptığı iddia ediliyor. Polis saldırıyla ilgili açıklama yapmadı.

İstanbul dün karanlık bir suikast girişimine sahne oldu. Bir dönem Doğu Türkistan’daki ailesi rehin alınarak zorla Çin istihbaratına çalıştırıldığı iddia edilen Uygur Türk’ü Yusuf Amat, uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralandı.

DÜNYA
Çin Uygur Türklerine işkence ettiği kampların konumlarını uydudan sildi

DÜNYA
Çin hükümeti, İngiltere'de yaşayan Uygur Türklerini ve Çinli muhalifleri tehdit mi ediyor?

BOYNUNDAN VURULDU

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/11/05/03/56/resized_0bff3-85d220eduygur.jpeg

CEZAEVİNDE ÇİN AJANI OLDU

TÜRKİYE’YE YOLLANDI

Çin istihbaratı, rehin alabilmek için Amat’ı evlenmeye zorladı. Evlenip eşi hamile kaldıktan sonra 2012 yılında Pakistan ve Afganistan’a yollanan Amat, 4 yıl boyunca burada yaşayan Doğu Türkistanlılar hakkında bilgi toplayıp Çin istihbaratına yolladı. Bu süre zarfında eşi çocuğu ve ailesi rehin tutuldu. Amat 2016 yılında ajanlık faaliyeti için Türkiye’ye yollanmak istendi. Türkiye’ye gelen Amat, rehin tutulan ailesine rağmen artık Çin istihbaratına çalışmayacağını bildirdi. Avrupa‘ya gitmek için bir süre Zonguldak’ta kalan Amat, iltica talebi kabul edilmeyince İstanbul’a gelerek çalışmaya başladı.

AJANLARI BİLİYORUM DEMİŞ