Yarım asırlık plan bir günde çöktü

Hain temelleri 1966’da İzmir’de elebaşı Fetullah Gülen tarafından atılan terör örgütü FETÖ, gelişimini 3 aşamada sağladı. İlk aşamada, 12 Eylül darbesine kadar ‘Işık Evleri’ ve dershaneler üzerinden yürütülen ‘sızarak kadrolaşma’ hareketi, ikinci aşama ise 12 Eylül darbesinden hemen sonra, kitlesel şekilde devlette kadrolaşmaydı. Korkunç bir deve dönüşen ve terörizme giden üçüncü aşama da 28 Şubat 1997 postmodern darbesinden sonra başlatıldı

Yasemin Asan
Fotoğraf: Arşiv

Türk milletinin 251 şehit ve binlerce gazi evladı, 15 Temmuz 2016’da Anadolu gibi stratejik bir coğrafyada bin yıldır nasıl ayakta kaldığını dosta düşmana bir kez daha haykırdı. Yüz yıl önce “Çanakkale geçilmez” diyen kahramanların torunları 2016’da 21’nci yüz yılın yeni destanını yazıyordu. Türk milleti dünyaya “vatan böyle sevilir” dersi verirken Türkiye, ölüm kalım mücadelesini sınır ötesine taşıyarak yüz yıllık heveslere komşu coğrafyalarda son verdi. Önce Fırat Kalkanı ardından Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekatları ve son olarak Irak’ın kuzeyine yönelik Pençe-Kartal ile Pençe-Kaplan operasyonları ile karanlık emellere darbe indirildi. Bir milletin 15 Temmuz’da yeniden şahlanışı Doğu Akdeniz’den Libya’ya uzanırken hain FETÖ ile mücadele de sınır ötesine taşındı. Başarılı operasyonlarla yakalanan hainler Türkiye’ye getirildi.

YARIM ASRI AŞAN SİNSİ PLAN

GÜÇ VE NÜFUZ DEVŞİRDİ

İkinci aşama olarak gösterilen 12 Eylül 1980 askeri darbesinden hemen sonra örgüt, kitlesel şekilde devlette kadrolaşmaya başladı. Örgüt bu dönemde ekonomik olarak da büyüyerek holdingleşmeye ulaştı. Korkunç bir deve dönüşen ve terörizme giden üçüncü aşama da 28 Şubat 1997 postmodern darbesinden sonra başlatıldı. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in yurt dışına kaçtığı bu dönemde, örgütün söylemi de değişti, evrensel, küresel ifadelerle güç ve nüfuz devşirme amacı güdüldü.

KARARGAH ABD

EN KANLI DARBE GİRİŞİMİ

En çok üyeye sahip ve en büyük terör örgütü olduğu ortaya çıkan FETÖ, devlet yönetimini ele geçirmek için ilk girişimlerini 7 Şubat 2012 MİT TIR’ları krizi, 17-25 Aralık 2013 hukuk ve ekonomi darbesiyle yaptı. Bu girişimlerle görevini yerine getiremeyen örgüt, 15 Temmuz gecesi TSK’da kendine biat eden mensupları aracılığıyla en kanlı darbe girişimine soyundu.

ETTEN DUVAR ÖRDÜ

VAROLUŞ MÜCADELESİ

Hain örgüt FETÖ’nün darbe girişimi, canları pahasına direnen 251 şehit ve 2 bin 194 gazinin tarihe geçen kahramanlığıyla bertaraf edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın çağrısı üzerine sokakları darbecilere dar eden vatandaşlar kritik yerler başta olmak üzere darbecilere karşı direnişe geçti. Türkiye o gece yeniden varoluş mücadelesi verdi. Selalarla Türkiye’nin dört bir tarafında meydanlara inen vatandaşlar korkusuzca tankların önüne yattı, göğsünü kurşunlara siper etti, taşla, sopayla, tüfekle ileri teknoloji silahlara direndi. Halkın mücadele azmine karşı koyamayan vatan hainleri tek tek yakalanmaya, gözaltına alınmaya başlandı. İlk kez bir darbe girişimi karşısında dik duruş sergileyen yargı, gece yarısı göreve dönerek darbecilere işlem yapmaya başladı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/07/15/08/09/resized_8d251-6290eb21kutu1.jpg

Türkiye kenetlendi

Peş peşe harekatlar

Türkiye, canına ve varlığına kast eden büyük oyunu görmüştü. Darbe yaraları hızla sarılıp dünyanın dört bir tarafında FETÖ’ye karşı amansız bir mücadele başlatılırken Ağustos 2016’da dünyaya ilk ve en ciddi mesaj Suriye’nin kuzeyinde inşa edilmek istenen ve Türkiye’nin bekasını tehdit eden terör koridoruna darbe indirilerek de verildi. Fırat Kalkanı ile terör koridorunun Akdeniz rüyası kesilirken, ertesi yıl Afrin’e yönelik başlatılan Zeytin Dalı Harekatı ile de Akdeniz kapıları kapatıldı. Fırat’ın doğusuna yönelik hesaplar Barış Pınarı Harekatı ile ters yüz edilirken, koridorun kuzey Irak’taki ayaklarına Pençe-Kartal ve Pençe Kaplan operasyonları ile bu yıl son darbeler indirildi. Üst aklın Türkiye’yi Anadolu’ya hapsetme hesapları yerle bir edilirken hain bir darbeye maruz kalan bir devlet, gücünü Doğu Akdeniz ve Libya’da oynanan oyunları 2019 ve 2020’de bozarak dünyaya bir kez daha ilan etti.