Astımda farkındalığa dikkat çektiler

Dünya astım günü dolayısıyla, toplumda astım hastalığı ile ilgili farkındalık ve bilinç oluşturulmasına yönelik etkinlik düzenlendi. Prof. Dr. Finn Rasmussen, astım hastalığında risk faktörlerinin kişiye ve çevresel faktörlere göre değişebildiğini belirtti.

Yeni Şafak
Dünya astım günü dolayısıyla, toplumda astım hastalığı ile ilgili farkındalık ve bilinç oluşturulmasına yönelik etkinlik düzenlendi.

Dünya Astım Günü dolayısıyla, toplumda astım hastalığı ile ilgili farkındalık ve bilinç oluşturulmasına yönelik Lefkoşa Dereboyu’nda bir etkinlik düzenlendi. Prof. Dr. Finn Rasmussen, astım hastalığında risk faktörlerinin kişiye ve çevresel faktörlere göre değişebildiğini belirtti.Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı ekibi tarafından Dünya Astım Günü dolayısıyla, toplumda astım hastalığı ile ilgili farkındalık ve bilinç oluşturulmasına yönelik gerçekleştirilen etkinliğe çevre halkı tarafından yoğun ilgi gösterildi. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Finn Ramussen önderliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, Dr. Ali Ahmet Uzan, Uzman Solunum Fizyoterapisti Şahveren Çakartaş ile fizyoterapi ve rehabilitasyon öğrencileri görev aldı.Astımla ilgili açıklamalarda da bulunan Prof. Dr. Finn Rasmussen, astımın akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler ile seyreden kronik bir akciğer hastalığı olduğunu belirtti. "Hava yollarındaki daralmanın nedeni, mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu düz kaslarının kasılması ve yine ayni zamanda hava yolu duvarının şişmesi durumudur" diyen Prof. Dr. Ramussen, hastalığın tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı, hışırtı, ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirtti.

Sürekli tekrarlanan astım belirtilerinde vakit kaybetmeden doktora gidin

Prof. Dr. Rasmussen şunları kaydetti:

Astımda risk faktörleri kişiye ve çevresel faktörlere göre değişim gösteriyor

Astıma neden olan risk faktörlerine de değinen Prof. Dr. Rasmussen, astım hastalığında risk faktörlerinin kişiye ve çevresel faktörlere göre değişebildiğini belirterek şöyle devam etti:

Çevre halkı tarafından yoğun ilgi gösterilen etkinlikte, katılımcılara taşınabilir spirometre cihazı ile solunum fonksiyon testi uygulandı.

HAYAT
Kadınlarda astım sıklığı daha yüksek

HAYAT
Astımınızı sürekli kontrol altında tutun

HAYAT
Astımlılara uygun meslek tavsiyesi

HAYAT
Sigaraya bağlı ölümler iki katına çıkabilir

HAYAT
Astım, Batılı ülkelerde daha sık görülüyor