Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hasibe Uyğun Küçükkapan, çocukların çok hızlı büyüdükleri ilk 2 yaş ve ergenlikte mutlaka D vitamini takviyesi yapılmasını önerdi.Uzmanı Doktor Hasibe Uyğun Küçükkapan, çok önemli bir vitamin olan D vitamininin kas iskelet sisteminin gelişiminin yanı sıra sinir sistemi, bağışıklık, psikoloji, kalp damar sistemi gibi daha birçok sistemde de etkili olduğunu hatırlattı.
Çocuklarda ilk 2 yaş ve ergenlikte D vitamini ihtiyacı artar
Çocukların çok hızlı büyüdükleri ilk 2 yaş ve ergenlikte D vitamini ihtiyacının arttığını dile getiren Küçükkapan, “Özellikle bu dönemlerde D vitamini takviyesi bebeklerde günlük 400 ünite, ergenlerde 600 ünite yapılmalıdır. Bebeklerde D vitamini eksikliğinde raşitizm, bacaklarda eğrilik, baş kısmında aşırı terleme görülür. D vitamini eksik olan çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları ve bronşiolit daha sık izlenir" dedi.
Gıdalarla çok az bir miktarı karşılanır, mutlaka güneş şattır
Doktor Küçükkapan, "D vitamini kaynakları süt, süt ürünleri, yumurta sarısı, karaciğer, uskumru, somon, istiridye, balık yağı, ısırgan otu ve mantardır. Ancak gıdalarla günlük ihtiyacın çok az bir kısmı karşılanır ve D vitamini için güneşe ihtiyaç vardır. Ülkemiz için güneş ışınlarının dik geldiği Mayıs -Kasım aylarında 11-15 saatleri arasında 15-20 dakika kollar ve bacaklar açık olacak şekilde güneşlenmek günlük D vitamini ihtiyacını karşılar. Ancak güneşin zararlı etkilerinden korunmak da en az D vitamini almak kadar önemlidir" diye konuştu
Güneşten zararlı etkilerinden korunmak için yapılması gerekenler
Küçükkapan, güneş çarpmasından korunmak için şunları söyledi: