Tıbbi cihaz eğitimi sektörü geleceğe taşıyacak

Samsun'da silah yapılan atölyeler zamanla medikal ve cerrahi ürünlerin üretildiği fabrikalara dönüşürken, bu alanda eğitim veren okul ve bölümlerin sayısı da artıyor.

Yeni Şafak
Samsun medikal sanayi kümelenmesinde, Almanya ve Pakistan'dan sonra üçüncü sırada geliyor.

Samsun'da bir dönem silah yapılan atölyeler, yurt dışına ihraç edilen medikal ve cerrahi ürünlerin üretildiği fabrikalara dönüşürken, sektörün ihtiyaç duyduğu mühendis ihtiyacını karşılamak için açılan okulların sayısı da artıyor.

Samsun Medikal Kümelenme Derneği (MEDİKÜM) Başkanı Ahmet Aydemir, kentte yaklaşık 40 yıldır cerrahi alet üretildiğini söyledi.

Özellikle Doğu Karadeniz'de 1980 öncesi torna ve tesviye makineleriyle el yapımı silah üretiminin yaygın olduğunu hatırlatan Aydemir, Samsun'da silah yapım ve tamir atölyelerinin yerini 1980 sonrası tıbbi cerrahi aletlerin yapıldığı irili ufaklı işletmelerin aldığına işaret etti.

Samsun üçüncü sırada geliyor

Medikal sanayi kümelenmesinde Almanya Tuttlingen ve Pakistan Sialkot'tan sonra üçüncü sırada gelen Samsun'da, tıbbi cihaz üretimi kültürü oluştuğunun altını çizen Aydemir, şöyle devam etti:

80 ülkeye ihraç ediliyor

Aydemir, MediClust'ı çatı kuruluş olarak değerlendirdiklerini bu sayede devletin güdümlü üretim yaptırarak pazarın yüzde 80 oranındaki yurt dışı bağımlılığının azaltılabileceğini aktardı.

Samsun'da yaklaşık 50 bin farklı kalem ürün üretildiğini, sektörde ise toplamda 4 milyon çeşit ürün olduğunu ifade eden Aydemir, "Bu ürünler buradan 80 ülkeye ihraç ediliyor. Asya, Çin, Amerika, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu ülkeleri dahil olmak üzere gönderiliyor. Bu tip ürünler dünya standartlarındadır. Maalesef ürünlerimiz yurt dışına çıkıyor burada menşe kazanıyor Alman veya İsviçre menşe ile tekrar ülkemize ithal ediliyor. Bu durum bizi üzüyor. Ülkemizin de döviz kaybına neden oluyor" diye konuştu.

Bu arkadaşlar sektörün geleceği

Sektörün ihtiyaç duyduğu insan gücünün yetiştirilmesi için dönemin Samsun Valisi İbrahim Şahin'in girişimleri sonucu Türkiye'nin ilk Tıbbi Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin kurulduğunu anımsatan Aydemir, Türkiye'deki 16 tematik liseden biri olan okulda cihaz tasarımı, makine, pazarlama ve dış ticaret gibi alt birimleri de bünyesinde barındırdığını bildirdi.

Bununla birlikte Ondokuz Mayıs Üniversitesinde biyomedikal teknolojileri bölümünün tıbbi cihaz teknolojileri ön lisans programı olarak değiştirileceği bilgisini veren Aydemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

Silah tesviyesinden başlayan sektörde nano teknolojiye doğru

Sektör için yetişecek insan kaynaklarını önemsediklerini vurgulayan Aydemir, "Gençlerimiz, çocuklarımız bizim için çok önemli. Sektörün geleceği bu çocuklardır. Biz kapasitelerimizi zorlayarak bu çocuklara hem staj imkanı veriyoruz hem okullarında eğitimlerine yaptığımız aktivitelerle destek oluyoruz. Beklentimiz alaylı bir şekilde silah tesviyesinden başlayan bu sektörün önümüzdeki dönem de bio teknoloji, nano teknoloji, elektro mekanik seviyeye, içine yazılım yerleştirilmiş ürünlere doğru yol almasını sağlamaktır. Bunu sağlamak bu çocuklarımıza vereceğimiz destekle olacaktır" ifadelerini kullandı.

HAYAT
Diyabetik ayak yarası öldürebiliyor

HAYAT
Kemik erimesi gençlerde de görülüyor

HAYAT
Vitaminler gözü hastalıklardan koruyor

HAYAT
Duş başlıkları mikrop saçıyor

HAYAT
Gebeler bol bol armut yesin