Yenidoğan sarılığı 'tulum'la evde takip edilebilecek

Konya'da Yasin Doğanşah'ın tasarladığı tulum yenidoğan bebeklerde sarılık hastalığının hastanede uygulanan fototerapi tedavisinin evde takibinin yapılmasını sağlayacak. Böylece bebeğin hastanede kalış süresi azalırken, maliyet düşmüş olacak, anne bebek birbirinden ayrı kalmayacak.

Yeni Şafak
Yenidoğan bebeklerde görülen sarılık, 'tulum'la evde takip edilebilecek.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Teknoloji Fakültesi öğrencisi Yasin Doğanşah'ın çocuğunun sarılık hastalığı sırasında yaşadığı sıkıntılardan yola çıkarak ürettiği tulum, bebeklerin tedavisi süresince hastanede kalma zorunluluğunu sona erdirecek.

TEKNOFEST İstanbul'da finalde sergilenen, TÜBİTAK'ın Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması Tekno Girişimcilik alanında 3'üncülük ödülü alan ve tamamen yerli imkanlarla üretilen tulumun, Sağlık Bakanlığının onay vermesi halinde seri üretimine geçilecek.

Doğanşah, fakültenin Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Murat Köklü'nün danışmanlığında projeye başladığını söyledi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/10/25/12/35/resized_83bb6-86184571bebek1.jpg

Hastanede yatmasına gerek kalmayacak

Yenidoğan sarılığının hastanede yatmaya gerek kalmadan, evde tedavi edilmesine imkan sağlamak amacıyla çalışma yaptığını anlatan Doğanşah, "Yenidoğan bebeklerde sarılığın tedavisi için hastanede fototerapi uygulanıyor. Bu işlem hastane maliyetlerinin artmasına ve bebeğin bir süre hastanede kalmasına neden oluyor" dedi. Doğanşah, bu durumun bebeği hem huzursuz ettiğini hem de anneden ayrılmak zorunda bıraktığını dile getirdi.

Bebeğinin sarılık geçirmesi projeye itti

Projeyi, eşi doğum yaptıktan sonra tasarladığını belirten Doğanşah, şöyle devam etti:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/10/25/12/35/resized_d6742-7fdfeda2bebek2.jpg

Bebeğin sağlık değerleri anlık takip edilebiliyor

Doğanşah, tulumun patent başvurusunun yapıldığını, etik kurulu kararının ardından Sağlık Bakanlığı'nın onayına sunulacağını ifade etti.

Tulumun, annelerin yenidoğan bakımını kolaylaştırmak için bazı özellikler de içerdiğine dikkati çeken Doğanşah, şunları kaydetti:

Hastanelerde kullanılan fototerapi cihazlarının maliyetinin 30-40 bin lira civarında olduğunu, geliştirdiği tulumu ise 150 ile 200 lira arasında bir maliyetle ürettiklerini vurgulayan Doğanşah, biyomedikal cihazların yerli üretimine katkı sağlamak istediklerini aktardı.

HAYAT
Normal doğuma ilgi arttı

HAYAT
Cevizden sonra beyne en iyi gelen besin

HAYAT
Hamilelikte çürük diş erken doğuma sebep oluyor

HAYAT
İradesi sağlam olanlar kolay kilo veriyor

HAYAT
Meme kanserinin 5 önemli belirtisi

HAYAT
Anne sütü lösemi riskini yüzde 20 azaltıyor