Cevizden sonra beyne en iyi gelen besin

Yeni Şafak
11:5522/10/2018, Pazartesi
G: 22/10/2018, Pazartesi
Diğer
Bebeklerin sinir sisteminin gelişmesine iyi gelen kestane hamilelikte de bol tüketilebilir.
Bebeklerin sinir sisteminin gelişmesine iyi gelen kestane hamilelikte de bol tüketilebilir.

Kış aylarının vazgeçilmez besini kestanenin pek çok faydası bulunuyor. Havaların soğumasıyla birlikte her yerde karşımıza çıkan kestanenin hem kendisini hem de balını tüketmek bir çok hastalığa iyi geliyor. Öyle ki kestane içerdiği b vitamini ile cevizden sonra beyin için en faydalı besin. İşte çiğ, pişmiş, tatlı ve birçok şekilde tüketilebilen kestanenin faydaları.

Kışın birçok şekilde tükettiğimiz kestane, kayıngillerden kestane ağacının tohumudur. Kalorisinin düşük olması nedeniyle de tercih edilen kestanenin ve kestane balının pek çok faydası bulunuyor.

Taze kestanede nişasta ile çeşitli şekerler ile birlikte lif, düşük oranda yağ, çeşitli minareller, B1, B2 ve C vitaminleri yer alır. 100 gram kestane içinin besin değeri şu şekilde:

Kalori (kcal): 160, Karbonhidrat (g): 34, Şeker (g): 9.6, Protein (g): 3.2, Yağ (g): 1.8, Sodyum (mg): 9, Potasyum (mg): 395

Besin değeri cinsine ve tüketme şekline göre değişir

Tabii şu unutulmamaktadır ki bu besin değerleri kestanenin cinsine göre değişir. Ayrıca kestanenin haşlanması veya kızartılması da besin değerlerinin değişmesine yol açar. Örneğin kestane haşlandığı zaman nem oranı yükseldiği için toplam enerji miktarı (kalori) %25 azalır. Ayrıca potasyum ve sodyum miktarları da düşer. Kavrulduğunda ise şeker oranı %25 artmakta ve buna bağlı olarak kalorisi yükselir.


Kestanenin faydaları

  • Kestane içerdiği mineraller, vitaminler ve besleyici maddeler ile pek çok şeye fayda sağlar. Kestane, beyin hastalıklarına, felç ve sinir sistemi rahatsızlıklarına, nezleye, kemiklerin güçlenmesine, romatizmaya, damar sertliğine, hazmı kolaylaştırmaya, kabızlığı geçirmeye faydalıdır. Kestanede yer alan folik asitler, kırmızı kan hücreleri ve DNA sentezi için önemli bileşenlerdir. Mineral açısından zengin olan kestane bir demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve çinko kaynağıdır. Barındırdığı magnezyum ve fosfor mineralleri kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Kestanede bolca potasyum bulunur. Potasyum vücudumuzun sağlığı için önemli bir maddedir. Ayrıca barındırdığı antioksidanlar vücudun arınmasına yardımcı olur. Kestanedeki manganez minerali de kan pıhtılaşması ve bağ dokusu üretimine katkı sağlar.

Kestanenin sindirim sistemine faydaları

Yüksek miktarda lif (3 avuçluk kestanede 4 gram lif bulunur.) barındıran kestane sindirim sisteminin düzenlemeye yardımcı olur.
Kestanedeki lifler kolestrolün düşürülmesine, kan şekerinin sabitlenmesinde faydalıdır. Lif alımı tokluk hissiyatı vermesinden dolayı da kilo vermek isteyenlere yardımcı olur.
Bu lifler ayrıca dışkıların vücuttan çabuk atılmasını da sağlar ki kabızlık ve benzeri sorunları çözmenize yardımcı olur.

Günlük enerji ihtiyacını karşılar

Günlük enerji miktarınızı artırmak için karbonhidrata ihtiyaç duyanlar için kestane etkili bir besindir. Fındık ve badem gibi gıdalar karbonhidrat bakımından zayıf oldukları için genellikle daha çok diyette olanlarca tercih edilir.

Kestanenin sinir sistemine ve beyne faydaları

Barındırdığı B vitamini yağda çözülmekte ve kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar, RBC) çoğalmasına yardımcı olur.
Kestanenin içinde bol bulunan B vitamlerinden filotin, tiamin ve ribovlavin beyin beyin fonksiyonları için faydalıdır. 3 avuç kadar kestane günlük B vitamini ihtiyacını karşılar ki kestane cevizden sonra beyin için en faydalı besinlerden biridir.
  • Linoleik asit gibi temel yağ asitleri içeren yağlar bebeklerin sinir sisteminin gelişmesine de katkı sağlar. Hamilelik sırasında kestane de tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Antioksiden olarak kestane

Kestanenin barındırdığı mineraller antioksidan görevi görür ve serbest radikalleri ortadan kaldırır. Serbest radikaller hücrelere, proteinlere ve DNA’ya zarar verir. Kanser, damar tıkanıklığı, alzheime ve parkinson gibi ciddi hastalıklarla ilişkilidir.


Kestanenin kemiklere faydası

Bakır minerali kırmızı kan hücrelerinin artmasını, bağışıklık sisteminin ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Bir bakır olan kestaneyi kızarmış olarak kurutulmuş erikle tüketerek bakır alımınızı artırabilirsiniz.

  • Kestane balının faydaları
  • Kestanenin kendisi kadar arıların kestane çiçeğinden yaptığı balın da pek çok faydası vardır. Koyu kahve renginde olan kestane balı özellikle antisptik özelliği ile bilinir. Kestane gibi kestane balı da bağışıklık ve sinir sistemine, çeşitli enfeksiyonların ve iltihapların iyileştirmede, hafızayı güçlendirmede, iştahı açmada faydalıdır. Astıma, sedef hastalığına, akciğer hastalıklarına, baş dönmesine; bel, baş , göğüs, karın, adale ağrılarına; ağız yaralarına, bademcik iltihabına, cilt lekelerine faydalıdır.
  • Yani kestane balı gerek tüketilerek gerekse de cilde sürülerek vücudunuza pek çok fayda sağlar. Fruktoz açısından zengin olan kestane balı yüksek bir enerji deposudur. Antibakteriyel etkisi sayesinde sivilcelere iyi gelir. Kestanenin kendisi gibi antioksiden etkisi ile artrit hastalıklara karşı da etkilidir. Soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklara iyi gelen kestane balı öksürüklerin azalmasına yardımcı olur.

Kestanenin fazla tüketilmesi

Tabii tüm besinler gibi çok faydalı diye kestane tüketimini abartmamak gerekir. Özellikle kavrulduğunda şeker oranı yükselen kestaneden fazlaca tüketmek kalori ve şeker alımınızı yükseltir ve istenmeyen rahatsızlıklara yol açabilir.

#Kestane
#Kestane balı
#Beyin