Yoğun bakımlarda artış! Uzman doktor uyardı: Maske takmak için en ideal dönemdeyiz

Kışın gelmesiyle birlikte mevsimsel grip vakalarının arttığı bir dönemdeyiz. Uzmanlar, h1n1 gibi virüslerin yanı sıra koronavirüs için de uyarılarda bulunuyor. Maske takmanın önemi bu dönemde artıyor. Domuz gribi olarak bilinen h1n1 ve koronavirüs vakalarının yayılımını engellemek için maske kullanımı ve hijyen konusundaki önlemlere dikkat çekiliyor. Uzmanlar, toplum sağlığını korumak adına maske takmanın en ideal dönemde olduğunu vurguluyor.

Foto: Arşiv

Geçtiğimiz yıl pandemi sonrası olduğu için daha erken görülmeye başlayan mevsimsel griplerin, bu yıl Aralık ayı başlarında yaygınlaşmaya başladı.

Risk grupları

Uzmanlar, kronik hastalığı bulunanlar, gebeler ve 2 yaş altı çocuklar gibi riskli gruplar açısından ise özellikle influenza virüslerinden olan H1N1 ile koronavirüsün halen hastane ve yoğun bakıma yatışlar açısından tehlike arz ettiğini kaydetti.

'Yüzlerce virüs dolaşımda'

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu an dolaşımda yüzlerce virüs ve bazı bakterilerin olduğunu söyledi.

'Ölümler ve yoğun bakıma yatışlar artıyor'

Kovid’in ise halen mevsimsel bir viral enfeksiyona dönüşmediğini ve 2-3 ayda bir yeni dalgalar şeklinde seyrettiğini belirten Prof. Dr. Yavuz, “Şu anda da tahminimiz, dünyadaki gidişatla doğru orantılı olarak Pirola’nın bir alt varyantı olan JN1 mutasyonunun Türkiye'de aktif olduğunu düşünüyoruz. JN1 de çok ciddi şekilde bağışıklıktan kaçtığı için, eskisi kadar yüksek pikler yaratmasa da yine de geçtiğimiz aylara göre (Kovid vakalarında) artış olduğunu söyleyebiliriz. İnfluenza da yavaş yavaş hem ölümler hem de hastane veya yoğun bakımlara yatışlara neden olmaya başlamış durumda dünyada. Türkiye de tahminimiz bu şekilde bir trend içinde" diye konuştu.

Grip aşısı için korkutan iddia

Grip aşısı olanların da “Aşı olduktan sonra grip oldum" şeklindeki yaklaşımlarının aslında hatalı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yavuz, aşının gribe neden olmasının imkansız olduğunu söyledi.

İnsanların nezle ile gribi karıştırdığını söyleyen Prof. Dr Yavuz, "Grip ayrı bir hastalık, influenza virüsün yaptığı bir hastalık. Yüzlerce başka virüsün neden olabileceği nezle ise başka bir hastalık. Nefes darlığı, ateş yoksa, uzamış öksürük de genellikle kendi kendine geçiyor, virüslerin huyudur akut bronşit dediğimiz duruma yol açabiliyorlar, buna grip diyemeyiz. Yaygın eklem ağrısı, kırıklık, yüksek ateş, öksürük, baş ağrısı genellikle sadece influenza'da görüyoruz" dedi.

HAYAT
Prof. Dr. Canan Karatay 'Hastalanmamızın en büyük sebebi' diyerek açıkladı

HAYAT
Ebeveynlere viral enfeksiyon uyarısı: Antibiyotikte ısrarcı olunmamalı

HAYAT
Metropol yaşamı sağlığa iyi gelmiyor: 40'lı yaşlar tehlike altında