|

Arefe günü duası: Kurban Bayramı arefe gününde yapılacak dualar, tesbih ve zikirler

Arefe günü, Kurban Bayramı'ndan bir gün önce yani Zilhicce ayının dokuzuncu günüdür. Bu mübarek gün, dinimizde oldukça önemli bir yere sahiptir. Kurban Bayramına sayılı günler kala, arefe gününde yapılacak dualar ve zikirler merak ediliyor. Arafe gününde hangi dualar okunur? Peygamberimizin arefe günü okuduğu dualar neler? Kurban bayramı arefesinde okunacak zikir ve tesbihler neler? İşte detaylar...

15:19 - 11/06/2024 Salı
Güncelleme: 15:19 - 11/06/2024 Salı
Yeni Şafak
Arefe duası
Arefe duası

Arefe günü, Kurban Bayramı'ndan bir gün önce yani Zilhicce ayının dokuzuncu günüdür. Hadis-i şeriflerde Arefe günü orucunun önceki ve sonraki birer yıllık günahlara kefaret olacağı bildirilmiştir. Duaların kabul edilme ihtimalinin yüksek olduğu bir gündür. Peki, Arefe günü duası nedir? Arefe günü nasıl dua edilir?

AREFE GÜNÜ NE ZAMAN 2024?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan takvime göre Kurban Bayramı 16-19 Haziran tarihleri arasında idrak edilecek. Arefe günü ise 15 Haziran Cumartesi günü idrak edilecek.

AREFE GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER

1. Arefe gününün sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilmeye başlanmalıdır.

2. Arefe günü oruç tutulmalıdır.

3. Arefe gününe hürmet edilmeli, günaha girmemeye dikkat edilmelidir.

4. Arefe günü çok dua ve istiğfar edilmelidir.

AREFE GÜNÜ DUASI NASIL YAPILIR?

Peygamber Efendimiz, "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır" (Tirmizî, Dua, 8; Malik, Dua, 500) diye buyurmuştur. Bazı kaynaklarda, "Arefe günü besmele ile bin İhlas okuyanın günahları affedilir ve duası kabul olur" şeklinde buyurduğu da yazılır. "Kim İhlâs suresini Arefe gününde öğle ile akşam arasında bin defa okursa Allah (cc), ona ne isterse verir." Buyurduğu da rivayet edilir. Bu hadislerden hareketle, bu mübarek günde İhlas Suresi'ni bin defa okumak yapılacak en faydalı işlerden biridir. Tövbe istiğfar, salavat, kelime-i tevhid okumak tavsiye edilen ibadetlerdendir.

AREFE GÜNÜNDE PEYGAMBER EFENDİMİZİN OKUDUĞU DUA

Peygamber Efendimiz Arefe gününde bu duayı okurdu: Allâhümmec'al fî kalbî nûran ve fî basarî nûran ve fî sem'î nûran ve 'an yemînî nûran ve 'an yesârî nûran ve fevkî nûran ve tahtî nûran ve emâmî nûran ve halfî nûran vec'al lî nûran.Ve fî rivâyetin: 'Asabî ve lahmî ve demî ve şa'rî ve beşerî kâne yekûlü fî du'âihî (Yâ Rabb! Kalbimi nurlandır, gözümü nurlandır, kulağımı nurlandır, sağımı nurlandır, solumu nurlandır, üstümü nurlandır, altımı nurlandır, önümü nurlandır, arkamı nurlandır ve beni nûr eyle. (bir başka rivayette) benim damarlarımı nurlandır, etimi nurlandır, kanımı nurlandır, saçımı nurlandır, yüzümü nurlandır.)

Arefe günü yapılacak dua ve zikirler

Mübarek geceleri idrak eden mümin bu gecelerde nafile veya kaza namazı kılar, Allah’ı tesbih eder, Kur’ân okur, dua ve niyazda bulunur.

Peygamberimiz (s.a.s.); “Duaların en faziletlisi, arefe günü yapılan duadır. Ben ve benden önceki peygamberlerin söyledikleri en faziletli söz,

Okunuşu: “Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü ve hüve ‘alâ külli şey’in kadîr.” Anlamı: “Allah’tan başka ilâh yoktur, O tektir, O’nun ortağı yoktur, mülk O’nundur, hamd O’na aittir. O, her şeye kâdirdir” sözüdür buyurmuştur. (Tirmizî, De’avât, 126)

Anlamı: “Allah’tan başka ilâh yoktur, O tektir, O’nun ortağı yoktur, mülk O’nundur, hamd O’na aittir. O, her şeye kâdirdir” sözüdür buyurmuştur. (Tirmizî, De’avât, 126)

AREFE GÜNÜ İHLAS OKUMANIN FAZİLETİ NEDİR?

"Arefe günü Besmele ile bin İhlâs okuyanın günahları affedilir ve duası kabul olur." (Ebu-ş şeyh)

Bir hadis-i şerifte:

"Kim ihlâs suresini Arefe gününde öğle ile akşam arasında bin defa okursa Allah (cc), ona ne isterse verir." buyrulmaktadır.

Hadis-i şeriflere göre; "İhlâs suresini okumak kul hakkı hariç diğer bütün günahların affına vesiledir." (Ebu-ş şeyh)

Arefe ne demek?

Arefenin AnlamıArefe, haccın en önemli farzı olan vakfenin yapıldığı yerin (Arafat) diğer adıdır.

Vakfe, kurban bayramının bir gün öncesi olan zilhicce ayının dokuzuncu günü burada yapıldığından bu güne yevmü arefe (arefe günü) veya Türkçe’de kısaca arefe (arife) denilmiştir.

Kelime olarak “bilme, anlama, tanıma” gibi mânalara gelen bir kökten türemiş olan arefe ve Arafat kelimeleri aynı yerin adlarıdır.

Terviye günü ne demek?

Haccın rükünlerinden Arafat vakfesine çıkışın başlangıç vakti olan zilhicce ayının sekizinci gününe terviye günü denir.

Sözlükte terviye “düşünmek, akıl yormak; sulamak, suya kandırmak” mânalarına gelir.

Terviye ve Arefe kelimeleri nereden gelir?

Terviye ve arefe gününün adlandırılmasıyla ilgili bir görüş şöyledir: Hz. İbrâhim zilhicce ayının 8. gecesi rüyasında oğlunu kurban ettiğini görünce rüyanın Rahmandan mı şeytandan mı olduğunu düşünür, bu nedenle bu geceye terviye gecesi denmiştir.

Zilhiccenin dokuzuncu gecesi de aynı rüyayı görünce Rahmandan olduğunu anlar. Bu geceye de arefe denilir.

Ayrı rüyayı bir kez daha görünce oğlunu kurban etmeye götürür. Bu güne de “eyyâm-ı nahr” yani kurban kesim günleri denir.



#arefe günü
#arefe günü duası
#arefe duası
#arefe günü ibadetler
#arefe günü tesbihler
#arefe günü zikirler
#ramazan bayramı arefesi
#ramazan arefesi 2022
#arefe günü 2022
22 gün önce