|
Bilge Çocuk dergisi ya da uzaya akan ırmaklar


Sadece çocuklara bahşedilen ve ancak çocukluğun yaşatılmasıyla yaşayabilen üç haslet var: Sadelik, samimiyet ve hayret!

Sadelik
, şeyleri ilk görünüşleriyle ve her nasıl görünebiliyorlarsa o şekliyle görmenin ve tanımlamanın;
samimiyet
, şeylerin kendi şeyliklerine herhangi bir aklî ya da duygusal ekleme yapmaksızın onlarla oldukları şekilde bağ kurmanın;
hayret
ise her biri ilk keşfe dayalı her türlü öğrenmenin adıdır.

Bu üçlüden hareketle çocuklar için bir ufuk belirlemek mümkün değildir çünkü çocuklar için salt bir ufuktan değil ancak ufuk-ötesine uzanabilen bir ufuktan söz edilebilir.

Örneğin bir çocuk ilk kez karşılaştığı denizin, vadinin, ormanın… “çok büyük” olduğunu söyler. Bu sayıya girebilen çokluk ve büyüklük değildir; çoğun çokluğu ile büyüğün büyüklüğü en, boy, yükseklik, derinlik, hacim vb. bilinen ve bilinmeyen tüm unsurlarını içine aldığı halde bunların tamamını aşar. Çünkü sadelik, samimiyet ve hayretin emzirdiği “çok büyük”, çocuğun sınır kabul etmeyen
gönlünden
bunlara doğru akan ırmaklarla kayıtlıdır; çocuğun gönlüne ket vurulamayacağı için ufkuna da ket vurulamaz ve dolayısıyla onun ufku ufkun ötesine uzanır.

Yaşlarıyla orantılı bilgileri yönünden büyüklerin içinden geldikleri halde dünya ilgilerinin düzeyine tabi olarak ancak az bir kısmını koruyabildiği bu ufku aşan ufku, birilerinin kedilerine mesele edinmesi ise özel bir nasip ve haslet olsa gerektir.

Zira hem safiyeti, samimiyeti ve hayretiyle çocukluğu yaşamak hem de hayalleri ve talepleriyle birlikte bu yaşayışın içinde çocuklarla el ele yürümek sıradan kişilerin ve ilgilerin harcı olmaz, olamaz.

Bu bağlamda,
Albayrak Medya
’nın
Bilge Çocuk
dergisini çıkaran ekibin gayretini ve
Uzayda Hayat
temalı kısa hikâye yarışmasını güzel örneklerden biri olarak zikretmek istiyorum.
“Bilge çocukların dergisi” sloganıyla yedi yaş ve üzerindeki çocuklar için Eylül 2016’da (Bilge Minik ekiyle birlikte) yayımına başlanan Bilge Çocuk, “Geleceğimizin mimarı çocuklarımızın zihninde ışığı, dudaklarında tebessümü amaçlayan, gelenekle geleceği, ilim ile irfanı, dün ile bugünü buluşturan, millî ve manevî değerleri uygun üslupla aktaran bir çocuk dergisi” olma şiarıyla, şimdi
Ketebe Yayınlar
ı’nın bünyesinde faaliyetlerini sürdürüyor.

Bilge Çocuk dergisinin, Millî Eğitim Bakanlığı’nın himayesinde “Çocukların uzayın ötesine uzanan ufuklarında neler var?” sorusuna bir cevap arayışı olarak da nitelendirebileceğimiz kısa hikâye yarışmasının ödül töreni geçtiğimiz cumartesi günü Eyüpsultan Vialand Tema Parkı’nda yapıldı.

Yarışmada uzay hikâyeleri ilk on dereceye giren çocuklardan Ahmet Yiğit Alpay, Ahmet Fevzi Ören, Işık Yıldırım, Duru Beren Keser, Ali Aras Özdinçer, Meryem Akçuru, Yaren Akdemir, Melike Çavuş, Mehmet Demir Dileyen ve Şeyda Sak’ın ödüllerini Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul Valisi Davut Gül, astronot Alper Gezeravcı ile Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nuri Albayrak verdiler.

Organizasyonun temasına vurgu yapan Alper Gazeravcı’nın Türkiyenin ilk astronotu sıfatıyla “Benim küçüklüğümde başka milletlerin çocuklarının hayali olduğu gerekçesiyle hayallerime dahi alamadığım bir alanda bugün çocuklarımız makaleler yazıyor, resimler çiziyor. Devletimizin güçlü iradesinin olduğu alanda başka milletlere ait olduklarını düşündükleri hiçbir hayali kurmaktan alıkonamayacak bir neslin kutlu yürüyüşünü bugün, burada hep bir arada kutlamış olduk.” sözleri devlet yöneticilerinin övgüye layık ilgilerinin, Bilgi Çocuk ekibinin gayretinin, organizasyonun maksadının ve neticesinin net bir şekilde çerçevelenmesi bakımından da değerliydi.

Bilgi Çocuk dergisinin daha nice güzel etkinliklere sebep ve mekan olması dileğiyle…

Bir tavzih:
Önceki yazımda,
YediHilal
derneğinin davetiyle İstanbul’da bulunan Fas eski başbakanı
Abdelilah Benkiran’ın
, derneğin daha önce Halid Meşal, Raşid el-Gannuşi, Metin İzeti, Mevlud Dudic ve İsmail Heniyye ile gerçekleştirdiği Ulusarüstü Konuşmalar Programı kapsamındaki konuşmasından söz ederken, Hazretin, Başkan
Samet Paçacı’ya
Ulusarüstü Konuşmalar Programı’na katılan önceki isimler zikredildiğinde “Bunlar problemli isimler, benden ne istiyorsunuz?” dediğini de nakletmiştim.

Bir İslami hareket ileri olarak Abdelilah Benkiran’ın, zikredilen isimlerle hem yaş hem de aktivite (popülerlik) bakımından fark belirtmek üzere yaptığı bu espriye -yanlış yorumlanmasından endişe duyduğum için- tekrar değinmek istedim.

Abdelilah Benkiran her zaman örnek alınacak bir İslami hareket lideri olduğu gibi, onun yoldaşlarının de İslam yolunda yürüyenler olması doğaldır. Bu konuda bir ayrılık ve gayrılık olamaz.

#Aktüel
#Edebiyat
#Ömer Lekesiz
19 days ago
Bilge Çocuk dergisi ya da uzaya akan ırmaklar
Anayasal sistemin temeli ‘güven’dir
Uluslararası ekonomik kuruluşların ülke ekonomileri üzerindeki etkileri
Sınavsız atamalara ve sözlü sınavlara acilen çözüm üretilmeli
Millî eğitim, 1 numaralı millî güvenlik meselesine dönüştü!
Bolivya darbe girişimi ve Türkiye modeli tartışmaları