|
En pahalı cüzdan

Toplam doğurganlık hızı azalıyor, ortalama hane büyüklüğü küçülüyor, tek haneli yaşam hız kazanıyor, ortalama ilk evlenme yaşı giderek artıyor.
Yaz ayının habercisi düğün sezonu davullar zurnalar, havai fişekler, halaylar, kokteyler, zaman zaman çocuklarda hayal kırıklığı oluşturan boş zarflar eşliğinde geliyor.
Düğünün sonunda gelin çiçeği kucağına düşen gencin yaşı artıyor, horonun temposu düşüyor, tulumun nefesi kesiliyor, halayın yaş ortalaması yükseliyor.
Yaşam tarzlarının değişime uğramasına ek enflasyonun tüm kılcal damarları esir almasıyla evlilik cüzdanı en pahalı cüzdan olma yolunda ilerliyor.

DÜĞÜN YAPMANIN YAKLAŞIK MALİYETİ

Düğün yapmanın yaklaşık maliyeti çiftlere yapma dedirtecek düzeye gelmiş bulunuyor. Kır düğünü mü olsun, salon düğün mü, yemekli mi yoksa kuru pastalı mı, ya da düz bir nikâh olsun temiz olsun mu? Her birinin kendi içinde farklı dinamikleri olan kararsızlık sezonu. 50 bine de 1 milyona da düğün yapabileceğiniz geniş bir yelpazeden bahsediyoruz. Henüz mobilya ve konuttan bahsetmiyoruz. Tabi bir de düğün öncesi organizasyonlarımız var. Söz, nişan, kına ve artık yeni nesil bride partisi ( kız kıza bekârlığa veda partisi). Tüm bunların hepsi başlangıçta göze batmasa da düğün sürecinde gelin ve damadın bütçesine önemli düzeyde yük olan harcama kalemleri olarak dikkat çekiyor.

Siz çılgınlar gibi düğünde kasap havası ile havalanırken, roman havası ile neşenizi bulurken, horon ile kendinizden geçerken gelin ve damadı, özellikle de damadı soğuk su
içerken, damadın annesini de terli terli soğuk su içme derken görüyor olabilirsiniz. Sektör temsilcilerinin tahminleri ve kurumsal öngörülere göre, düğün organizasyonundan gelin ve damatlığa, fotoğraf çekiminden yeni ev eşyalarına süreçte aklınıza gelen ne varsa,
ortalama 600 bin liraya mal oluyor
ki bunun içinde takı ve balayı masrafları yok. Fantastik bir kır düğünü yapmayı tercih ederseniz de ortalama
yaklaşık 750 bin liraya çıkıyor.
Hal böyle olunca çiftlerin erken tasarruf, bütçe oluşturma, birikim yapma, düğün masraflarını minimize etme gibi stratejileri öne alması zorunluluk haline geliyor.

Gelin ve damatla birlikte mali yükümlülük altına giren ebeveynler aslında yalnız değiller. Düğüne gelen misafirler de aslında büyük bir vicdani ve mali sorumluluğun altına giriyorlar. Eskiden zarflara giren 20’likler 50’likler artık mahzun. Gelin arabasındaki zarflara girebiliyorlarsa bir nebze de olsa gönülleri alınmış oluyor. Sizin düğününüzde ne hediye geldi ise mütekabiliyet esası büyük oranda çalışıyor. Çeyrek altın 4000-4500 lira bandında, gram altın 2500 lira bandında seyrediyorken kuyumcuya çeyrek niyetiyle girip gramla çıkanların sayısı da giderek artıyor. Cuma hutbesinde cezbeye gelip camiye 100 lira yardım vermeye niyetlenip camiden çıkarken 20 lira da yeter diyenlerden olan sayısı giderek artmak zorunda kalıyor yani.


EVLİLİK YAŞI ARTIYOR AMA NEDEN
Türkiye’de 2001 yılında erkeklerin ilk evlenme yaşı 26 iken bugün 28,3 yaş seviyesine gelmiş bulunuyor. Kadınlarda ise 22,7 olan ilk evlenme yaşı bugün 25,7 ya seviyesinde. Evlilik yaşının giderek artmasında pek çok ekonomik ve sosyolojik faktörün etkisini ve bunların derin etkisini tartışabiliriz. Son yıllarda artan yüksek yaşam maliyetleri akla gelen ilk faktör olarak akla geliyor. Sadece eşlerden oluşan çekirdek ailenin ortalama tüketim harcaması 22 bin lira seviyesinde ve gelirin büyük çoğunluğu konut, gıda ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlara gidiyor.
Temel maliyetlerin bütçede giderek ağırlık kazanması evlenme kararını ertelemeye neden olabiliyor.
Eğitim ve kariyer hedefleri de evlenme kararında etkili olabiliyor. Özellikle gençlerin eğitimlerini tamamlayıp belirledikleri kariyer hedeflerine ulaşma motivasyonları bu yolları yalnız ve kararlı yürümeye teşvik ediyor. Özellikle nitelikli kariyer basamaklarını tırmanmanın zaman alması evlilik planlarını geride bırakmaya neden olabiliyor.
Bugün ekonomik belirsizlikler, yaşam maliyetleri, kariyer planlamaları, borçlar ve kredi yükleri, düğün ve ev kurma maliyetleri, konut sahibi olma isteği, kiralama maliyetleri evlilik yaşının artmasın nedenleri olarak ilk akla gelenler olabiliyor.
Gençlerin ekonomik istikrar ve güvence arayışı en pahalı cüzdanı alma planlarının ertelenmesine yol açıyor.

Bizde evlilik birinin harcadığı diğerinin şaşkınlıkla izlediği bir yolculuktur.

#Ekonomi
#Toplum
#Evlilik
#Özgür Bayram Soylu
3 дней назад
En pahalı cüzdan
Uluslararası ekonomik kuruluşların ülke ekonomileri üzerindeki etkileri
Sınavsız atamalara ve sözlü sınavlara acilen çözüm üretilmeli
Millî eğitim, 1 numaralı millî güvenlik meselesine dönüştü!
Bolivya darbe girişimi ve Türkiye modeli tartışmaları
İran seçimlerinin düşündürdükleri