|
Türkiye’nin 2K ile mücadelesi: Konut ve köpek sorunu

Türkiye gündemi bugünlerde konuta erişim ve başıboş köpekler sorununa çözüm bulmak için arayışını sürdürüyor.

Konuta erişebilirlik her kesim için kolaylaşacak ifadesini kullanan Bakan Şimşek, “Gayrimenkul Yatırım Fonları”nı işaret ediyor. Proje ile konut arzını artırarak konut fiyatlarındaki baskı aşağı çekilme hedefleniyor. Gayrimenkul Yatırım Fonlarının arz artışı ve çeşitlendirme üzerinden fiyatları düşürme hedefi kulağa hoş geliyor. Portföyünü çeşitlendirmek ve gayrimenkul piyasasından faydalanmak isteyen yatırımcıya da göz kırpıyor. Ancak bugün Türkiye’nin yaklaşık konut ihtiyacının yıllık 1 milyon olduğu meslek kuruluşlarının raporlarına yansımış durumda. Son 10 yılın ortalaması ise 750 binin altında. Türkiye’deki konut edinme alışkanlığı ise ipotekli satın almaya dayalı, yani kredi ile. Bugün kredi büyümesi sınırlamaları ve konut kredi faizlerinin maliyeti de ortada. 10 yıl vadeli 1 milyon lira konut kredisi çekseniz, bankalara göre farklılık gösterse de aylık ödeyeceğiniz tutar en az 30 bin lira. Sizi aylık geliriniz ile aylık ödeme tutarı ile baş başa bırakan bir durumdan bahsediyoruz aslında.

PEKİ, EV ALMAK

Areda Survey’in Türkiye genelinde 1.100 kişinin katılımıyla 16-20 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirdiği araştırmada vatandaşa göre ev almak hayal oldu. Son 2 yılda barınmanın ötesinde yatırım aracına dönen konut sahipliği, bugün vatandaş için kendi tabirleriyle büyük bir borcun altına girmek ve risk almaktan öte bir şey değil.

BAŞIBOŞ KÖPEKLER SORUNU

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıkladığı istatistiklere göre başıboş köpek sayısı 4 milyon civarında. Doğurganlık sayıları da dikkate alındığında kontrolsüz bir popülasyon artışı sürüyor. Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’yi kuduz riski açısından yüksek risk kategorisinde tanımlıyor. Son beş yılda artan başıboş köpek popülasyonu nedeniyle hayvanlara çarpma sonucu ölümlü ve yaralı trafik kazalarının yanı sıra yoğunlaşan köpek saldırıları sonucu ölen ve yaralanan vatandaşların sayısı gündemdeki yerini koruyor.

VATANDAŞ NE DÜŞÜNÜYOR

Elimizde sıcak bir veri yok ama Areda Survey’in Nisan 2022’de 1.800 kişi ile yapmış olduğu araştırma da gündemdeki yerini koruyor. Araştırma sonuçları günümüze kadar gelen tehlikenin çanlarının çaldığı noktaya işaret ediyor. Araştırmaya göre neredeyse her dört kişiden biri öyle ya da böyle başıboş sokak hayvanlarının saldırısına maruz kalıyor. Kendisi kalmasa da yakınlarının saldırıya maruz kaldığını söyleyenlerin oranı da azımsanmayacak düzeyde. Ama her 10 kişiden yaklaşık 6’sı başıboş köpeklerin saldırılarına karşı çözüm arıyor. Katılımcılardan her iki kişiden biri de yerel yönetimleri bu mücadelede yetersiz buluyor.

BAŞIBOŞ KÖPEKLERE NE YAPMALI

Barınaklara bırakılsın diyen de var, kısırlaştırılsın diyen de. Kısırlaştırılma uygulamasının saldırılara çözüm olmadığının altını çizen de. Rehabilite mi edilmeli yoksa itlaf mı, giderek büyüyen soruna çözüm arayan arayana.

DÜZENLEME NE GETİRİYOR

Meclis gündemine gelen yasa düzenleme taslağı barınak yapımı, sahiplendirme, para cezası, kayıtlı köpekler gibi yıllardır kimsenin aklına gelmeyen çözüm önerileri ile mucize arayışını sürdürüyor! Sokaklarda her geçen gün artan yalnızlığına terkedilmiş ev köpeği varken sahiplendirme motivasyonu insanı duygulandırıyor.

Kısırlaştırma ve aşılama programları, modern barınaklar, yasal düzenlemeler, gönüllü organizasyonlar, kurumsal sponsorluklar. Sonuç; 4 milyon başıboş sokak köpeği.

Gelin kararı milletin kendisine bırakalım. Dijitalleşmenin bu kadar hızlı geliştiği bir ortamda bu konuda belirlenecek örneklem dahilinde dijital ortamda referandum yapalım. Kamunun öncülüğünde yapılacak tarafsız bilgilendirme kampanyaları, lobisi olmayan uzman görüşleri sonrasında, net ve anlaşılır açık uçlu ve çoklu seçenekli dijital bir referandum ile sokağın görüşünü, kararını alalım, düzenlemeyi öyle yapalım.

Bizde asıl hüner sorun çözmek değil sorun çıkarmaktadır.
#Konut
#başıboş köpek
#Toplum
#Özgür Bayram Soylu
1 месяц назад
Türkiye’nin 2K ile mücadelesi: Konut ve köpek sorunu
Uluslararası ekonomik kuruluşların ülke ekonomileri üzerindeki etkileri
Sınavsız atamalara ve sözlü sınavlara acilen çözüm üretilmeli
Millî eğitim, 1 numaralı millî güvenlik meselesine dönüştü!
Bolivya darbe girişimi ve Türkiye modeli tartışmaları
İran seçimlerinin düşündürdükleri