|

Alabalık üretim merkezlerini keşfetmeliyiz

Van Valisi Münir Karaloğlu, bilim adamlarının yaşanacak olan küresel ısınma sonucu 2050 yılına kadar hava sıcaklıklarının 7-8 santigrat derece artacağını söylediklerini hatırlatarak, "Bu bilgiler bize Türkiye'de önümüzdeki 30-40 yıl içerisinde eğer balık yemekten vazgeçmeyeceksek, alabalık üretim merkezlerini keşfetmek ve korumak zorunda olduğumuzu ifade ediyor" dedi.

Erhan Şengül
00:00 - 1/07/2011 Cuma
Güncelleme: 13:50 - 1/07/2011 Cuma
Yeni Şafak
Alabalık üretim merkezlerini keşfetmeliyiz
Alabalık üretim merkezlerini keşfetmeliyiz

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen 'Sürdürülebilir Alabalık Yetiştiriciliği İçin Stratejik Planlama Çalıştayı' Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde başladı. Çalıştaya, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM) Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Nuri Yılmaz ile Türkiye'de bulunan su ürünleri fakültelerinin dekanlarının katıldı. Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, yaşanacak olan küresel ısınmanın Güney Ege ile Akdeniz bölgelerinin Göller bölgesini çok ciddi etkileyeceğini, oralarda hem su kaynaklarının azalacağını hem de hava sıcaklıklarının 2050 yılına kadar 7-8 derece artacağı konusunda bilim adamların aktardığı bilgiler olduğunu kaydetti. Karaloğlu, "Bu bilgiler bize Türkiye'de önümüzdeki 30-40 yıl içerisinde eğer balık yemekten vazgeçmeyeceksek, alabalık üretim merkezlerini keşfetmek ve korumak zorunda olduğumuzu ifade ediyor. Yani bilim adamlarımız bize Vangölü Havzası'nın bu küresel iklim değişikliğinde Türkiye'de en az etkilenecek bölgelerin başında geleceğini söylüyor. Hem tatlı su kaynaklarının azalması noktasında hem de havanın ısınması noktasında en az etkilenecek bölgelerden bir tanesi olduğunu söylüyorlar. O zaman hem ilin geleceği hem de Türkiye'nin geleceği için Vangölü Havzası'nda alabalık üretimi yapabileceğimiz, bölgelerin önce sınırlarını belirleyip sonra da koruma altına almamız lazım. Bunun için çalışma yapmamız lazım. Bu çalışmayı da siz bilim adamlarının yapması lazımdır. Bu bilimin işi, biz sadece sizin önümüze koyacağınız reçetelerin doğrultusunda tedbir almak durumundayız. Onun için bu çalıştayı çok önemsiyoruz" dedi.


ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Vangölü Havzası'nda alabalık üretim kültürünün olduğunu da kaydeden Karaloğlu, sadece Van sınırları içerisinde 25'e yakın tesisin bulunduğunu belirtti. Bu tesislerin yıllık kapasitelerinin yaklaşık 2 bin 500 ton civarında olduğunu anlatan Vali Karaloğlu, "Ama bu tesis sayısını nasıl artırırız, bu tesisleri tam kapasite ile nasıl çalıştırırız, üreticimizi nasıl bilinçlendiririz, üreticimizin gelirini nasıl artırırız, hastalıklardan bölgemizi nasıl koruruz, bu soruların tümüne bugün bu toplantıda cevap aranacak" şeklinde konuştu. YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ise, Van Gölü'nün dışında bölgede 12 tane daha irili ufaklı gölün bulunduğunu belirterek, bunların birçoğunun tatlı su gölü olduğunu kaydetti. Bunların alabalık yetiştiriciliği için çok ideal göller olduğunu da dile getiren Sarı, "Bölgenin rakımının yüksek olması nedeniyle önümüzdeki yıllarda ister istemez karşılaşacağımız küresel iklim değişimi gibi sorunlara karşı sıcaklığı nispeten serin olan, debisi nispeten az etkilenecek olan en önemli su kaynakları burada. O zaman buradaki su ürünleri potansiyeli içerisinde alabalık yetiştiriciliğinin çok önemli ve ayrı bir yeri var. Şimdiye kadar bu değerinin öneminin farkına vararak bir şeyler yapamadık. Bundan sonra bir stratejik plan çerçevesinde adım adım Türkiye'nin geleceğini kurtaracak olan alabalık yetiştiriciliğini burada geliştirmek ve ilerletmek istiyoruz" dedi.

13 yıl önce