Araştırmaya göre, işverenlerin Türkiye’deki işverenlerin ikiz yani dijital ve yeşil dönüşüm adaptasyon seviyesi henüz oldukça düşüktür.
Buna göre, işverenlerin %65,6’sı dijital uygulamaları hiç kullanmazken, %98,4’ü robotik kodlama gibi ileri teknolojilerden tamamen uzak durmaktadır. En çok e-imza, elektronik arşiv ve mobil POS cihazları gibi temel araçlar kullanılmaktadır.
Diğer yandan, işverenlerin %71,8’i yeşil uygulamaları hiç kullanmamaktadır. Özellikle enerji verimli bina inşası, gibi alanlarda katılımın çok düşük olduğu ifade edilmektedir. Ancak, bazı işletmeler su tasarrufu, geri dönüşüm ve atık ayrıştırma gibi adımlar atmış durumdadırlar.
Bu işletmelerin %84,4’ü ikiz dönüşüme ihtiyaç duymadığını ifade etmektedir. Bunun nedeni ise bilgi eksikliği ve teknik altyapı yetersizliğidir. İşverenlerin karşılaştığı en büyük zorluklar ise maliyet, değişime direnç ve nitelikli işgücü eksikliğidir.
Her ne kadar mevcut kullanım oranları düşük olsa da, ikiz dönüşümün hızla yaygınlaştığı görülmektedir. İşverenlerin yaklaşık %85’i önümüzdeki beş yıl içinde iş yerlerinde dijital ve yeşil dönüşümü farklı düzeylerde uygulayacaklarını belirtmektedirler.
Dijital ve yeşil dönüşüm, istihdamı yeniden şekillendirmektedir.
İkiz dönüşümün yaygınlaşmasıyla birlikte bazı mesleklerde istihdamın azalması beklenmektedir. Bu meslekler ise büro işçisi, muhasebe elemanı ve satış danışmanı gibi mesleklerdir.
Buna karşılık, yazılım mühendisi, yapay zeka uzmanı, veri analisti gibi dijital beceri gerektiren mesleklerle birlikte çevre mühendisi, geri dönüşüm işçisi ve enerji uzmanı gibi yeşil ekonomiyle ilgili mesleklerde istihdam artışı öngörülmektedir.
Gelecekte ihtiyaç duyulacak kritik beceriler ise dijital okuryazarlık, ikiz dönüşüm farkındalığı, adaptasyon ve esneklik, analitik düşünme ve geri dönüşüm farkındalığı öne çıkacak becerilerdir.
İşletmeler, mevcut işgücünün yeteneklerini geliştirecek eğitim programları düzenlemeli ve eğitim müfredatları dijital ve yeşil dönüşüm ekseninde güncellenmelidir.
İşverenler ve çalışanlar ikiz dönüşüm konusunda bilgilendirilmeli, ikiz dönüşüme öncülük eden işletmeler örnek alınmalı ve ikiz dönüşüm konusunda işletmeler desteklenmeli ve proje bazlı teşvikler sağlanmalıdır.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.