ve Türk hane halkının satın alma gücünün iyileşmeye, güçlenmeye devam ettiği
ve bu nedenle, son 15 yıldır yaşadığı sıkıntıları en azından yönetebiliyor. Ancak, 2008 Küresel Finans Krizi'nin dünya ekonomisinde sebep olduğu belirsizlikler, dünyanın önde gelen pek çok ekonomisini, G20 ekonomilerini ve doğal olarak Türkiye Ekonomisi'ni de etkilediğinde, esnafımız, tüccarımız için yine zor günler başladı.
Terör eylemlerinin öncelikli hedefi olarak 'günlük hayattan geri bırakma' ara ara hissedildiğinde, esnafımızın, tüccarımızın hayatı daha da zora giriyor. Bu nedenle, on binlerce firmamızı rahatlatacak çözümleri üretmemiz gerektiği yönündeki arayışlarım son dönemde hiç aklımdan çıkmıyor.
Sürekli değişen küresel konjonktüre bakarak, Türk Lirası'nın yabancı para birimlerine karşı değer kazanmasını, döviz kurlarındaki gerilemeyi; aynı gerekçelere bağlı olarak, Borsa İstanbul 100 Endeksi'ndeki yükselişi, Türkiye Ekonomisi'nin koşullarının iyi olduğu şeklinde algılamayalım. Reel sektörde, çarşı, pazarda gözlenen sıkışma, bankacılık sektörü açısından tahmin edilenden daha yüksek miktarda kredinin yeniden yapılandırılmasını gerektiriyor.
Borç-alacak vadelerinin 2-3 aydan 5-6 aya uzaması, bize geçmiş yıllardaki tıkanmaları anımsatmakta.
Ekonomi Yönetimimiz açısından, reel sektördeki, çarşı, pazardaki bu sıkışmayı rahatlatacak tedbirler üzerine teknik çalışmaları hızlandırmak,
gözüküyor. 3 yıldır aralıksız devam eden 'küresel algı operasyonu'na yönelik çabaları, karşı atakları yoğunlaştırırken, yerel meselelerimiz üzerine de kafa yormamız gerekiyor.
Bu nedenle,
sonrasında, mevcut sorunların telafisi daha da zorlaşır. Ve, gün gelir, taşeron işçilerimizi heyecanlandıran sözleri de yerine getiremeyecek hallere düşeriz. Çünkü,
1990'lı yıllardan bu yana, Soğuk Savaş bitmiş olsa da, zaman zaman neoliberal ekonomistlerin 'küreselleşme' analizleri ön plana çıksa da, gaza gelen kimi entelektüeller 'ulus devlet kavramı görevini tamamlamıştır' diye buyursalar da, ülkelerin siyasi ve ekonomik bağımsızlıkları, hele gelişmekte olan ekonomilerin 'ekonomik vesayet'lere karşı güçlü olma mücadeleleri, dünden daha önemli bir görev olarak karşımıza çıkmaktadır.
güçlü kılacak çözümler üzerine, bir saniye ara vermeden dahi, çalışmak 'milli' bir görevdir. Böyle görevler söz konusu olduğunda da, değerli büyüğümüz Korkut Özal'
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.