Söz konusu 'Ekonomik Güven Endeksi'nin 2012 yılı ocak ayından bu yana hesaplandığı dikkate alındığında, Endeks son 4 yılın en düşük değerini, 71,46 puan ile, bu yılın şubat ayında gördü.
Türk ekonomisinde, reel sektör ve hane halkı açısından bir keyifsizlik, bir güvensizlik net bir olguya dönüşmüş.
Bu noktada, bitirmekte olduğumuz mart ayında, geçen aya göre yüzde 9,5 artarak, Ekonomik Güven Endeksi'nin 71,46 puandan 78,27'ye çıkması önemli.
Tüketici güven endeksi martta geçen aya göre yüzde 0,5 artarak 66,6'dan 67'ye çıkmış. Ama, 100 puandan 35 puan uzakta olunması, iyi bir gösterge değil.
Zaten, genel endeksin daha da kötü bir seviyede olmasını engelleyen ve hala 100 puanın üzerinde seyreden iki endeks var; biri perakende ticaret, öteki de imalat sanayinin göstergesi olan Reel kesim güven endeksi.. TCMB'nin hesap ettiği Reel Kesim Güven Endeksi de, mart ayında yüzde 1 azalarak, 105,20'den 104,10'a gerilemiş Keza, inşaat sektörü güven endeksi de yüzde 1,7 düşerek 81,43 olmuş.
Bugün itibariyle, reel sektörde gözlenen genel keyifsizliğin, çok şükür ki, kamunun vergi gelirlerine bir olumsuz yansıması yok.
. Bu nedenle, Ekonomi Yönetimi açısından, reel sektördeki sıkışmayı gidermek, ekonominin çarklarının dönmesini sağlamak, kamunun gelirlerinin akışkanlığının aksamamasını sağlamak çok önemli.
Yani, 'ekonominin güvenliği' demek, aynı zamanda güvenliğin de ekonomisi anlamına geliyor.
Türk ekonomisi ile ilgili en kritik konu, 'vade uyumsuzluğu'.
Birincisi, büyük işletmeler veya şirketler ile, onlara mal ve hizmet satan KOBİ'ler arasında borç-alacak vade uyumsuzluğu.
Tekstil, hazır giyim sektöründe, büyük firmaların aldığı kumaşın parasını dahi 1 yıla yedirerek ödedikleri konuşuluyor.
Şimdi, bankalar da, mevduatın vadesi uzamadığından ve yeni taze mevduat gelmediğinden, kredi musluğunu kıstı. Piyasalar, bu nedenle kitlenmiş gözüküyor.
Gelelim, 31 Mart perşembe günü açıklanacak GSYH verilerine. 2015 yılının 4. çeyreğinde Türk Ekonomisi yüzde 5,2 ile 5,4 arası bir GSYH reel büyümesi yakalamış olabilir. 2015 yılının son çeyreği için en kötü büyüme tahminim yüzde 4,7, en yüksek yüzde 5,6;
2015 yılının bütününde ise, yıllık GSYH reel büyümesi en kötü yüzde 3,7; en iyi yüzde 4 ve
64. Hükümet'in revize Orta Vadeli Program hedefinde 2015 büyüme tahmini yüzde 4 idi. Bu tahmin tutturulabilir gözüküyor.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.