Ülkesini seven iktisatçılar olarak, hiç birimiz, ülke ekonomisi hareketlensin diye, bankalarımızın kural tanımadan kredi kullandırmasından, kamu bütçesinin sorumsuzca açık vermesinden, kamu borç stokunun büyütülmesinden, mali disiplinin bozulmasından söz etmez.
Ne, halkımıza, iş dünyamıza Türkiye'ye duyulan uluslararası saygıyı perçinleyen bir G20 dönem başkanlığı sürecini yeterince anlatabildik, ne de Türkiye'nin dünya ekonomisinde hala 'büyüme hikayesi' devam eden ender ülkelerden birisi olduğunu izah edebiliyoruz.
Türkiye'nin '
kırmasını gözü dönmüş bir 'istek'le bekleyenlerin olduğu bir ortamda, bizim gibiler, 'istenmeyenler' sınıfında yer almakta. Ama, ısrarla, gerçekleri yazmayı, yeri geldiğinde 'iyi'yi de, 'zoru' da, 'kötü'yü de yazmayı sürdüreceğiz..
, merkez bankalarının ellerindeki son koz olan 'negatif faiz'i ve etkilerini güzel anlatmış.
Kamu harcamalarını, son 5 yılda, mali disipline zarar vermeden çok etkin kullandık ve buna devam edeceğiz.
Gel gör ki, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı kapsamında gerçekleşen Antalya Liderler Zirvesi'nde, sorunlara yönelik tespitler ve olası çözüm önerileri üzerinde yeterince tartışıldığı gerçeği ile, 'artık icraat, uygulama zamanı' mesajı pek çok kez dile getirildi.
Maliye politikası alanında, kamu harcamaları alanında kitlenmiş yapı, siyasilerin, sorumluluktan kaçarak, merkez bankalarına yüklenmelerine sebep oluyor. Ancak, önde gelen ülkelerin merkez bankaları da artık duvara dayanmış durumdalar. Negatif faiz ortamından yararlanıp, ülkelerin Hazineleri üzerinden yeni kamu borçlanmaları gerçekleştirip, bu kaynağı da yatırımlara yönlendirmeleri gerekiyor.
Geçtiğimiz hafta, Çin'in ev sahipliğindeki
, İngiltere'nin AB'den ayrılmasının ne kadar büyük bir sorun olacağı meselesinin konuşulup,
, durumun acziyeti konusunda gereken ipucunu veriyor.
Şimdi, başı esas belada olan lider David Cameron. Birleşik Krallık Başbakanı olarak, son genel seçimlerdeki seçim zaferinin en önemli kozu, İngiltere'yi AB Projesi'nden çıkarmaktı. İngiltere'nin ihracatının yüzde 45'ini AB ülkelerine yaptığı dikkate alındığında, İngiltere'nin AB'deki etkisini kaybetmesinin yanı sıra, ticari kaybının 10 yıl boyunca her sene 78 milyar
İngiltere, üretmediği 280 milyar euro malı da AB'den temin etmekte. Şimdi,
Hükümeti paniğe düştü ve resmen, maliye bakanı
Ama, Cameron'ın rakipleri, şimdi 'siyasi malı' kendilerinin yakaladığını düşünüyor ve 23 Haziran'a kadar büyük siyasi kapışma olacak.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.