Son stopaj düzenlemesi ne gibi riskler içeriyor?

04:0010/07/2025, Perşembe
G: 10/07/2025, Perşembe
Levent Yılmaz

Türkiye ekonomisi uzun bir süreden bu yana ciddi bir sıkılaştırma programı içerisinde. Bu programın en önemli unsurlarından bir tanesi de TL’nin reel olarak değerli kalması amacı ile tasarruf sahiplerinin TL varlıklarda kalması. Bu bakımdan uzunca bir süre boyunca TL’de kalmaya ciddi avantajlar sağlanmıştı. Ancak son dönemde özellikle stopaj tarafındaki düzenlemeler TL varlıkların getirisi ile döviz kurunun olası getirisi arasında tasarruf sahiplerini düşünmeye itecek noktaya geldi. Zira en son

Türkiye ekonomisi uzun bir süreden bu yana ciddi bir sıkılaştırma programı içerisinde. Bu programın en önemli unsurlarından bir tanesi de TL’nin reel olarak değerli kalması amacı ile tasarruf sahiplerinin TL varlıklarda kalması. Bu bakımdan uzunca bir süre boyunca TL’de kalmaya ciddi avantajlar sağlanmıştı.

Ancak son dönemde özellikle stopaj tarafındaki düzenlemeler TL varlıkların getirisi ile döviz kurunun olası getirisi arasında tasarruf sahiplerini düşünmeye itecek noktaya geldi. Zira en son yapılan düzenleme ile yatırım fonları ve kısa vadeli mevduata uygulanan stopaj oranı %15’ten %17,5’a yükseltildi.

Son düzenlemeye göre; 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj %17,5’e, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda ise %12’den %15’e çıkarıldı.

Bu düzenleme ile beraber finans çevrelerinde TL varlıklarla ilgili endişeler de bir miktar artmışa benziyor. Zira özellikle döviz kurunun yıl sonu seviyesine ilişkin son dönemdeki öngörüleri ve ekonomiye etki eden ekonomi dışı faktörlerin oluşturacağı olası dalgalanmaları da göz önünde bulundurursak önümüzdeki günlerde döviz talebi konusunda Merkez Bankası’nın yönetmesi gereken seviyelerin oluşması muhtemel.

Devam eden dezenflasyon programında döviz kuru seviyesi son derece önemli bir unsur. Daha evvelki yazılarımda “döviz kuru geçişkenliği” kavramı üzerinden konuyu detaylı bir şekilde izah etmiştim. Bu bakımdan uzun uzun yazmayacağım ancak kısaca şunu tekrar hatırlatayım; kurdaki artış enflasyonu ciddi manada tetikliyor. O yüzden kurdaki artış oranının düşük kalması için bir rezerv yönetimi stratejisi uygulanıyor. Ancak beklenmeyen bir şekilde gelen son stopaj düzenlemesinin bu strateji ile uyumu konusunda finans sektöründe soru işaretlerinin oluştuğunu gözlemliyorum.

Bu hali ile son düzenlemenin TL varlıklara olan ilgi konusunda bazı riskler içerdiğini ve atılan bu adımın kısa zamanda olmasa bile orta vadede döviz talep etkisi oluşturabileceğini göz ardı etmemek gerekiyor.

#Ekonomi
#Stopaj
#Levent Yılmaz