Malumunuz üzere geçen hafta devletlerin borçluluğu hakkında bir makale kaleme almıştık. Bu makalenin devamı niteliğinde ve esasen ilk makalenin amacı olarak bugün bu makaleyi ilginize sunuyorum.
Osmanlı İmparatorluğu, devrim öncesi Fransa’nın kaderi tam da bu ifadeyi doğrular niteliktedir.
Peki ya şimdi, Amerika Birleşik Devletleri? Veya Çin? Husumetin sebebi hangi gelişmenin neticesidir?
Bütünü anlamak için parçaları tek tek doğru analiz etmek gerekiyor. Bu noktada “Yeni Dünya Düzeni” kurulurken var olan sorunları doğru tespit etmeliyiz ki geleceği ve gelişmeleri doğru analiz edelim. İşte böylelikle ABD’nin yaptıklarını, Çin ile husumet sebeplerini ve sürecin varabileceği muhtemel noktaları bilelim.
Bu nedenle parçalardan en önemlisi Devlet ve Borçluluk ilişkisini anlamız gerekiyor ki ABD’nin tarifeler yoluyla gelir yaratma çabasını anlayalım. Çin’e bakalım ki ABD’yi ne rahatsız ediyor, anlayalım.
Sir Adam Ferguson (20 Haziran 1723, Perthshire - 22 Şubat 1816, Edinburgh), İskoç Aydınlanmasının filozofu ve tarihçi der ki;
Sun Tzu savaşı “Devlet için hayati öneme sahip, bir ölüm kalım meselesi, güvenliğe ya da yıkıma giden bir yol (Dao)” olarak değerlendirmiştir.
Herakleitos savaşı “her şeyin babası” olarak adlandırmıştır.
Cicero kitabında “savaşın dayanağının” “sınırsız para” olduğunu ilan etmiştir.
“Savaş silahtan çok para meselesidir.” der düşünür Thucydides.
Ferguson, namı değer Ferguson’un Kanunu diye bilinen yasası ile ünlüdür.
2024 yılında ABD ulusal borcunun net faiz harcamaları GSYH’nin %3,1’ine ulaşarak yaklaşık bir asır sonra ilk kez savunma harcamalarını (%3,0) geçecektir.
Karşılaştırma yapmak gerekirse, Küba Füze Krizi ile Berlin Duvarı’nın yıkılması arasında ABD faiz ödemeleri GSYH’nin ortalama %1,8’i iken savunma harcamaları GSYH’nin %6,4’ünü oluşturmuştur.
ABD Bütçe Ofisi, ABD savunma harcamalarının 2014-23 ortalaması olan toplam ihtiyari harcamaların %48’i civarında kaldığını varsayarak, net faiz ödemelerinin 2049 yılına kadar savunma bütçesinin neredeyse iki katı (GSYH’nin %2,5’ine karşılık %4,9’u) olacağını öngörmektedir.
Bu tatsız mali aritmetik, yalnızca ABD ekonomisi için değil, aynı zamanda ABD’nin dünyanın hakim askeri gücü konumu için de açık ve mevcut bir tehlike oluşturmaktadır.
Yani tarih bizi Ferguson Kanunu'na getiriyor.
Haftaya nasip olursa ABD, Çin ve Türkiye olmak üzere Ferguson Kanunu çerçevesinde durumunu inceleyeceğiz. Belki günümüze dair saptamalar da yaparız.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.