Hiç elektrik olmadan havadan su çeken bir pencere tasarlamak kimlerin aklına gelirdi?
Güneş enerjisiyle çalışan bir panele yerleştirilmiş hidrojel teknolojisini kullanan bu sistem, geceleri buharı toplayıp gündüzleri temiz su salıyor.
İşin sırrı, şeffaf plakalar arasına yerleştirilmiş güneşe duyarlı bir hidrojelde yatıyor.
Geceleri, ultra kuru havadan (%10 nem) bile nemi emiyor.
Ardından, sabah güneşi paneli ısıttığında, nemi buhar olarak serbest bırakıyor ve bu buhar yoğunlaşarak küçük bir rezervuara boşalıyor.
Bir panel günde 150-200 mL su üretebilir-yemek pişirmek veya sıvı almak için yeterlidir.
Önemli gelişme: Jel, su moleküllerini çekip hapseden ve aynı zamanda salınırken onları arıtan gömülü tuzlar ve gliserol içerir.
Bu, suyun filtrelenmeden içilebileceği anlamına gelir.
MIT'nin hedefi lüks değildi.
Hayatta kalmaktı.
Temiz suyun günlük bir mücadele olduğu her yerde, birkaç metrekarelik cam hayat kurtarabilir.
Üniteler bakım gerektirmez, kurulumu kolaydır ve geri dönüştürülmüş polimerler kullanılarak düşük maliyetle seri üretilebilir.
Tek bir apartman penceresi bile yakında hayat kurtaran bir su jeneratörü olarak çift görev yapabilir.
**
Mühendisler havadan pasif olarak su toplayan devrim niteliğinde origami esintili bir hidrojel cihazı geliştirmişler.
Bir pencere camı büyüklüğünde olan bu siyah, hidrojel dolgulu panel, geceleri su buharını emip gündüzleri serbest bırakıyor.
Yoğunlaşan su, soğutma tabakası olan bir cam bölmede toplanıyor.
Performansının anahtarı, tuz sızıntısını önlemek için gliserol ile stabilize edilmiş ve emilim yüzey alanını en üst düzeye çıkarmak için balonlu naylon benzeri bir şekilde tasarlanmış özel olarak formüle edilmiş bir hidrojel.
Çok panelli dizilere ölçeklenebilme potansiyeline sahip olan bu düşük maliyetli, bakım gerektirmeyen su toplayıcı, dünya çapında milyarlarca insanı etkileyen küresel su krizine sürdürülebilir bir çözüm sunabilir.
Hayatları değiştirmeyi vadeden bir icat!
Kaynak; https://www.facebook.com/search/top?q=ulukalbilgi
**
Hayalleri gerçeğe dönüştüren MIT mühendisleri hakkındaki bilgileri internet ansiklopedisi wikipedia’dan öğrenelim;
1861 yılında kurulan MIT, modern teknoloji ve bilimin birçok alanının geliştirilmesinde önemli bir rol oynamış.
Başlangıçta federal bir arazi hibesiyle finanse edilen enstitü, uygulamalı bilim ve mühendislikte laboratuvar eğitimine vurgu yapan bir politeknik model benimsedi.
MIT, 1916'da Boston'dan Cambridge'e taşındı ve özel sektör, askeri şubeler ve Vannevar Bush gibi MIT öğretim üyelerinin etkisiyle kurulan yeni federal temel araştırma kurumlarıyla iş birliği yaparak hızla büyüdü.
Kampüs, koridorlarla birbirine bağlanan akademik binaları ve birçok önemli modernist binasıyla bilinir. MIT'nin kampüs dışı faaliyetleri arasında MIT Lincoln Laboratuvarı ve Haystack Gözlemevi'nin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi bağlı laboratuvarlar da yer alıyor.
Mezunlar arasında 105 Nobel ödüllü, 41 astronot, 16 ABD Hava Kuvvetleri Bilim Adamı ve 8 yabancı devlet başkanı bulunuyor.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.