Son faiz artışından bu yana iş ve siyaset dünyasından itirazlar yükselmeye başladı.
Baktım kimlerdir bu itirazları yapanlar diye; aynı programa inanan kimseler. Ortodokslukta yapabilecekleri sanki daha iyi bir iş varmış gibi…
100 yıllık ümidi de bitirirler.
Faiz politikasına itiraz edenlerin sadece ekonomi politikalarına bakışları üzerinden değil, mesleki profilleri üzerinden de inceledim. Herkes vardı da müteahhitleri bulamadım.
Bu işte aksilik var sanmayın. Müteahhitler konuşamaz, birkaç sebepten…
Müteahhitler evvela ekopolitik kısıtlar nedeniyle konuşamaz. Evvelce dediğim gibi oligarklar çağı bitmiştir. Türkiye’nin bundan sonra tek oligarkı, zaten ilk oligarkı da olan halk partisi olacaktır. OYAK sayılmaz, o kendi limitleri içinde doğru bir iş.
Şimdi müteahhitler kendileri konuşamayacağı ve sektör adına da kimse konuşmayacağı için meseleyi ben dile getireyim. Banane deme lüksüne hiç varamadım zaten.
Bu faizlerle konut üretilemediğinden satışa sunulan az sayıdaki konut, mevduatına yüksek faiz tahakkuku elde edenlerce kapışılıyor. Böylece enflasyonist itki durdurulamıyor ve bilakis azdırılıyor.
Kimsenin hoşuna gitmeyecek ama müteahhite uygun maliyetli bir finansman modeli önerilmezse Türkiye’nin barınma yoksulluğu giderilemez, enflasyon da düşürülemez.
Gene mi müteahhitlerin devri denebilir. Fakat gerçek bu.
TOKİ var denecekse, bırakalım da alt gelir grubuyla ilgilensin derim. Orta gelir grubunun sorununu piyasa çözmelidir. Üst gelir grubunda konut yapan da satan da alan da var.
Evet, müteahhitlere ucuz finansman hoşa gitmez, her önüne gelene uygun finansman sağlanırsa… Meramım selektif anlamda müteahhitlere alan açılmasıdır.
Eğer olursa ucuz finansmandan yararlanacak müteahhitlerin bu finansman desteğiyle imal edecekleri konutların kâr marjlarına narh konulmalıdır. Böylece rant da dengeli dağılır. Çağları bitmişken yeni oligarklar ortaya çıkarmanın anlamı yok. Kentsel dönüşüm de kendi içinde bir rant dengesi sağlayacak önümüzdeki dönemde.
He, kendi sermayesini kullanan müteahhit yüksek marjla mı çalışıyor, nasıl çalışırsa çalışsın. Ama bu selektif kanal, pazarın bütününün ve onların da kârını regüle edecektir.
Yahu biz işte müteahhiti ucuza finanse etmek üzere “yarısı bizden” kampanyasını başlattık, denebilir.
Fakat asıl yarısı bizden kampanyası ekonomi yönetiminin yaptığı kampanyadır.
Türkiye işin yarısını yapıp yarısını konjonktürden bekliyor.
Kendi işini kendin çözmeli... Bu başka bir zaman artık. Konjonktür gelirse ne ala. Ama gelmeyecek gibi düşünüp işler kotarılmalı.
Kentsel dönüşüm anlamındaki yarısı bizden kampanyası tam bir barınma yoksulluğu giderme modelidir ama etkisi her halükârda sınırlıdır. Enflasyonla mücadele söz konusuysa müteahhiti daha geniş finanse etmek lazım. Üstüne bir de borca dayalı mortgage modelini değiştirip, tasarrufa dayalı modellere yaslanmak lazım.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.