Yanan ormanlar rant alanı olmayacak

Cihan
00:0029/08/2009, Cumartesi
G: 29/08/2009, Cumartesi
Yeni Şafak
Yanan ormanlar rant alanı olmayacak
Yanan ormanlar rant alanı olmayacak

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, orman yangınlarında yanan sahaların başka amaç dışında kullanılmadığının altını çizerek, "Yanan alanlan kesinlikli ağaçlandırılıyor." dedi.

Hayatını ormandan kazanan köylüler ve orman teşkilatı çalışanlarıyla bir araya gelmek için Kastamonu'nun Daday ilçesine gelen Orman Genel Müdürü Osman Kahveci geçimini ormandan sağlayan köylülerle sohbet etti. Kahveci, hazırlanan çadırda köylüler ve ormancılarla birlikte iftar açtı. Kastamonu Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel'in de yer aldığı iftarda Osman Kahveci köylülerle yaptığı sohbet sırasında orman yangınlarında kullanılan helikopter ve uçaklara günde 300 bin dolar, bir yangın sezonunda ise yaklaşık 20 milyon dolar para harcandığını söyledi.

Gazetecilere orman yangınlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kahveci, yılbaşından bu yana irili ufaklı çıkan bin 300 orman yangınında 3 bin 800 hektar orman alanının tahrip olduğunu belirtti. Kahveci, "Maalesef yaz aylarında özelikle Akdeniz ve Ege'deki ormanlarımızı tehdit eden en önemli unsurlardan birisi orman yangınlarıdır. Yılbaşından bu yana bin 300 orman yangınında 3 bin 800 hektar orman alanımız tahrip oldu. Tabii yangınlar için henüz tehlike geçmiş değil. Bizim için eylül ayı da risklidir. Eylül ayını da az zararla geçirirsek bu sezonu yani 2009 yılını en az zararla atlamış oluruz." diye konuştu.

Yanan orman alanlarının aynı yıl içinde ağaçlandırıldığını ifade eden Kahveci, bu konuda kesinlikle tavizlerinin olmadığını belirterek, "Bazı sahalarımızı birkaç ay geçmeden çeşitli ormancılık tekniklerini kullanarak en hızlı şekilde ormanlaştırıyoruz. Bir metre bile alanı boş bırakmıyoruz. Kamuoyunda yanlış anlamalar var. Orman yangıları oluyor. Orman yangınlarını çıktığı alanların turizm bölgelerin olduğu yerler nedeniyle vatandaşın kafasında, 'Buralar rantçılara mı verilecek , buralara tatil siteleri, turizm tesisleri yapılacak' şeklinde yanlış anlama var. Kesinlikle bu doğru değil. Yanan sahaların bir metresi bile başka amaçla kullanılmıyor, muhakkak ormanlaştırılıyor." dedi.

ORMAN ATIKLARINDAN ELEKTRİK ÜRETİLECEK

Ormanlardaki atık maddelerden elektrik üretmek için çalışma içinde olduklarını açıklayan Kahveci, şunları söyledi: "Kimse endişe etmesin, Türkiye'nin ormanları çoğalıyor. Bir hektarlık orman yanıyorsa biz bundan daha fazlasını dikiyoruz ve yetiştiriyoruz. Şu anda üzerinde çalıştığımız çok önemli bir proje var. Ormanlarımızdaki atıklardan elektrik üreteceğiz. Ülkemizin enerji ihtiyacına katkıda bulunacağız. Bunu biz Orman Genel Müdürlüğü olarak yapacağız ve ülkemizin elektrik ihtiyacının bir bölümünü biz karşılayacağız. Bu projemizden hem orman köylüsü daha fazla gelir elde edecek hemde ülkemiz kazanacak."

Türkiye'nin dünyada ormanlaştırma ve orman alanlarını yaygınlaştırma sürecinde önde gelen ülkeler arasında yer aldığını söyleyen Osman Kahveci, "Dünyada hızlı bir şekilde orman yok olma süreci yaşanıyor. Her yıl 13 milyon hektar orman alanı yok oluyor. Bunların içinde Türkiye orman alanlarını artıran nadir ülkelerden birisidir. Bu çerçevede her yıl 400 bin, 500 bin hektarlık programla yılda 400 milyonu bulan tohum ve fidan ekimi ile birlikte ormanlaştırma sürecini hızla sürdürüyoruz. Bu anlamda komşu ülkelerle, Türk Cumhuriyetlerle ve Balkanlarda oradaki teşkilatlarla sıkı işbirliğimiz var. Türkmenistan'a desteğimiz var. Suriye'de Süleyman Şah Türbesi'nde peyzaj düzenlemesi yaptık. İhtiyaç olduğu zaman diğer ülkelere yardım yapıyoruz. Şu an Suriye ile görüşüyoruz, Suriye ormanlarının planlamasını yapıyoruz. Suriye'nin ormanlarını Türkiye'deki orman yangın yönetim sistemine benzer sistemini kurmak için çalışmalarımız devam ediyor." şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Yunanistan'da meydana gelen büyük orman yangınıyla ilgili de konuşan Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, "Komşumuz Yunanistan büyük bir orman yangını ile karşılaştı. Ormanı çok ciddi tahrip eden bir yangındı. Biz Orman Genel Müdürlüğü olarak sayın Başbakanımızın talimatıyla iki tane uçak hazırladık. Bir tanesini gönderdik diğerine ihtiyaç kalmadı. Uçağımız orada yangınla mücadele etti. Yunanistan 2007 yılında da orman yangını nedeniyle tahribat oldu, bu senede ciddi zarar gördü. Eğer bizden ormancılık konusunda destek istenirse memnuniyetle destek veririz." ifadelerini kullandı.

Orman köylülerinin soru yağmuruna tuttuğu Kahveci, köylülere içtenlikle cevap vererek; "Ben sizin genel müdürünüzüm çekinmeden soru sorabilirsiniz. Ülke bizim, ormanlar bizim, ormanlarımızı belli bir program dahilinde hem çoğaltıyoruz hemde işleterek ülke ekonomimize kazandırıyoruz. Kastamonu ormanlarından yaklaşık 110 milyon TL kazanıyoruz, bu paranın 60 milyon lirasını orman köylüsüne üretim, nakliye ve sürütme gideri olarak ödüyoruz. Kastamonu'da 3- 4 tane büyük ağaç sanayi var, buralarda binlerce işçi çalışıyor, binlerce nakliyeci geçimini ormandan sağlıyor.Biz ormanlarımızı hem koruyacağız, hemde plan program dahilinde belli bir ormancılık tekniği ile gelecek nesillere taşıyacağız." şeklinde konuştu.

İftar sonrası yaklaşık 4 saat köylülerle sohbet eden Orman Genel Müdürü Kahveci geceyi Kastamonu'da geçirdi.