EDISYON:

2024 asgari ücret zammını belirlemek için asgari ücret tespit komisyonu toplanacak

12:375/12/2023, Salı
G: 5/12/2023, Salı
Yeni Şafak
Asgari ücret tespit komisyonu
Asgari ücret tespit komisyonu

Asgari ücret toplantıları gündemde... Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre, asgari ücrete yeni yılda yapılacak zam görüşmeleri başladı. 2024 yılı asgari ücret tespit komisyonu toplanacak. İşçi ve işveren temsilcilerinin yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı temsilcilerinden oluşan komisyon, 2024 Ocak ayı itibariyle düzenlenecek yeni maaşların zam oranını belirleyecek. Peki, asgari ücret tespit komisyonu ne zaman hangi tarihte toplanacak? İlk toplantı ne zaman 2023? İşte ayrıntılı bilgiler...

Emekli zammı, memur zammı sonrası gözler asgari ücrete çevrildi. Asgari ücret belirlenirken hükümet, işveren ve işçi sendikasından 5’er temsilci bir araya gelerek görüşmeler yapıyor. Bu görüşmelerde enflasyon, ekonomik diğer etkenler ele alınarak ortak bir zam oranında bululaşması için temaslar kuruluyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücret toplantısı için takvimi açıkladı. Peki Asgari ücret tespit komisyonu ne zaman toplanacak?

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU NE ZAMAN TOPLANACAK?

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret ile ilgili ilk toplantı tarihi belli oldu.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını 11 Aralık Pazartesi günü yapacak.

İlk toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılacak. İşçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil edecek. İlk toplantıda takvim belirlenecek.

Asgari ücretin belirlenmesinde enflasyon ve geçinme endeksleri dikkate alınacak.

Yeni asgari ücret için geri sayım

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, "Aralık ayında asgari ücret görüşmeleri başlayacağı için özellikle asgari ücret çalışmalarının sekreteryasını yürüten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bunun öncesinde çalışmalara başlıyor. Burada elbette tarafların toplantı yerinin belirlenmesi tarafların beklentileri her dönem çalışmalar yapılıyor. Bu konuya dair teknik çalışmaların ve diğer çalışmaların yürütüleceğini biliyoruz" sözleriyle sürecin nasıl yürütüleceğini açıkladı.

Temmuzdaki ara zamla asgari ücrete yüzde 34 artış yapıldı, rakam net 11 bin 402 lira oldu.

Asgari ücret nasıl belirlenecek?

Peki yeni asgari ücret belirlenirken neler dikkate alınacak?

Yeni asgari ücret belirlenirken, geçinme endekslerine bakılacak. Genel ücret seviyesi dikkate alınarak ekonomik ve sosyal durum şartları analiz edilecek. Son kararı Asgari Ücret Tespit Komisyonu verecek.

Zengin, asgari ücretin tüm işçilerin ücret seviyesinin belirlenmesinde rol oynadığını ifade ederek "Onların da ücret seviyeleri yine asgari ücrete gelen artışa göre de belirleniyor. Geçinme indekslerinin ülkedeki genel ücretler seviyesinin yine ekonomik ve sosyal durumun dikkate alınarak bir asgari ücretin belirleneceği ifade ediliyor. Dolayısıyla bunlar masada olacak" şeklinde konuştu.

Görüşmeleri, 15 üyeden oluşan asgari ücret tespit komisyonu yürütüyor. Kararlar, oy çokluğuyla alınıyor.

TÜRK-İş'ten asgari ücret zammı ile ilgili açıklama

TÜRK-İŞ, asgari ücret teklifini netleştirdikleri yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada, Genel Başkan Ergün Atalay'ın asgari ücret konusunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, muhabirin açlık sınırı ile ilgili sorusuna, "Açlık sınırından bir pazarlık olmaz. Onu konuşmanın bir anlamı yok." karşılığını verdiği belirtildi.

Bu yöndeki ifadelerin, basın yayın organlarında çeşitli başlıklarla servis edildiğinin aktarıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"TÜRK-İŞ'in 2024 yılı asgari ücret ile ilgili taban fiyatı belli oldu ve TÜRK-İŞ'in asgari ücret teklifi netleşti, şeklinde çıkan haberlerin hiçbiri gerçeği yansıtmamaktadır. Komisyon toplantılarının ardından masada bulunan komisyon üyeleri bu kararı verecektir."

Emekli maaşı ve memur maaşı için 5 aylık enflasyon farklı kesinleşti

Milyonlarca işçi, emekli ve memur TÜİK'e kilitlendi. SSK, Bağ-Kur emekli maaşı ve memur maaş zammı için 5 aylık enflasyon farkı TÜİK'in Kasım ayı enflasyon rakamlarını duyurması sonrası belli oldu.

5 aylık enflasyon oranı aynı zamanda Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun masasında yeni ücretin tespiti için önemli bir veri olarak yer alacak. Komisyon ilk toplantısını 11 Aralık tarihinde gerçekleştirecek.


#asgari ücret
#Asgari Ücret Tespit Komisyonu
#asgari ücret toplantısı
#2024 asgari ücret

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.