6 başlıkta gayrimenkul sertifikası

Yeni Şafak
10:3321/12/2017, Thursday
Yeni Şafak
Gayrimenkul sertifikası ile küçük yatırımcının büyük inşaat projelerine ortak olmasının önü açıldı.
Gayrimenkul sertifikası ile küçük yatırımcının büyük inşaat projelerine ortak olmasının önü açıldı.

Ev sahibi olmak ya da yatırım amacıyla konut sektöründe paranızı değerlendirmek istiyorsunuz ama yeterli peşinatınız yok. İşte tam bu noktada devreye ‘Gayrimenkul Sertifikası’ giriyor. Gayrimenkul Sertifikası nedir? Nereden nasıl alınır? Merak edilen tüm soruların cevaplarını sizler için derledik...

Gayrimenkul Sertifikası nedir?

Gayrimenkul Sertifikası, projelerin herkesin ortak alabileceği küçük paylara bölünerek oluşturulan bir yatırım aracıdır. Bir daire alacak kadar birikimi olmayan fakat gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar böylelikle yatırıma ortak edilir.


Özellikle alt ve orta gelire sahip olan kesimdeki vatandaşları kapsayan düzenleme, yerli ve yabancı yatırımcıların, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan projelerde bütçelerine göre katılım sağlamasına imkan veriyor.

  • Şu an sadece TOKİ tarafından sunulan bu ayrıcalık ile isteyen herkes gayrimenkul sertifikası alabiliyor ve sertifikanın ayrıcalıklarından yararlanabiliyor.

Nasıl ev alınır?

Henüz daha çok yeni olan gayrimenkul sertifikasının şu an geçerli olduğu sadece belirli projeler var.


  • Örnek vermek gerekirse yatırımcının elinde 50 bin TL birikimi var. Ancak satın almak istenilen evin 350 bin TL. Geriye kalan 300 bin TL’lik kısım için kredi kullanmak istemiyorsanız, elinizdeki para ile gayrimenkul sertifikası alımı gerçekleştirerek yatırım yapabilirsiniz. Yani gayrimenkul sertifikası ile evin bir kısmını satın almış oluyorsunuz. Bunu bir şirketin hissesini almak gibi düşünebiliriz. Başka bir deyişle evin tamamı yerine metrekare bazlı satın alınmasını sağlayan sistem.

Daha sonra elinize para geçtikte daireden sertifika almaya devam edebilirsiniz. Proje teslim edilene kadar dairenin ilan edilen paylarını toplayarak dairenin sahibi olabilirsiniz.

Sertifikaları satmak mümkün mü?

Sertifika vadesinin sonunda konut yerine sertifikasını nakde dönüştürmek isteyenlere, ihraççı tarafından vade tarihinden önceki üç aylık borsa fiyatlarının ortalaması üzerinden geri alma sistemi getirildi.


Borsa fiyatının bulunmaması ya da fiyatın sıhhatli olmadığı yönünde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) veya Borsa’nın tespitinin bulunması halinde geri ödeme fiyatının gayrimenkulün piyasa fiyatından yapılması düzenlendi.

Sertifikayı satmak için proje sonuna kadar beklemek de gerekmiyor. Satış işlemi için dilenirse aldıktan hemen sonra bile Borsa İstanbul’a satmak mümkün.

Gayrimenkul Sertifikası almanın avantajları

Gayrimenkul sertifikası sayesinde ev almak ya da yatırım yapmak isteyen kişinin borçlanmasına gerek kalmıyor. Vatandaş bütçesine göre projelerde pay alarak yatırımcı olabiliyor.


Normalde vatandaş yatırım yaptığı gayrimenkulü hızlı bir şekilde satmak istediğinde, gayrimenkul değerinden daha düşük fiyata satılabiliyor. Bu durum da kişinin maddi zarar görmesine ve kredilerini ödeyememesine neden olabiliyor. Gayrimenkul sertifikası ile yatırımcı, istediği zamanda ve istediği koşulda gayrimenkul sertifikasını borsanın güncel değerine göre hızlıca nakde çevirmesi mümkün bir hal alıyor.

Gayrimenkul sertifikası yatırımcılarının haklarının korunması amacıyla inşaat tamamlanma raporlarının yapı denetim kuruluşlarınca hazırlanması hükmü de bulunuyor. Sertifika ihracından toplanan fonların yapı denetim kuruluşları tarafından hazırlanan inşaat ilerleme raporları dikkate alınarak inşaatın tamamlama yüzdesi çerçevesinde inşaat şirketine aktarılması sağlanıyor. Böylelikle projenin yarım kalma ihtimali de bulunmuyor.

Zarar etme ihtimali…

  • Geleneksel gayrimenkul yatırımında olduğu gibi gayrimenkul sertifikasında da zarar etme ihtimali bulunuyor.

Arsa fiyatları ve inşaat maliyetleri düşer, konut talebinde gerileme olursa ve piyasada gayrimenkul fiyatları kayda değer ölçüde geri gelirse gayrimenkul sertifikasının zarar etme ihtimali de ortaya çıkabilir.


43 TL’ye ev alma fırsatı

TOKİ önderliğinde Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası ihracı Park Mavera 3’te başladı. Pay başına 42,5 lirayla halka arz edilen sertifikayla küçük yatırımcı projeye ortak olurken, inşaatçı da faizsiz finansmana erişebiliyor.

TOKİ ile Gelir paylaşımı ortaklık modeli ile hayata geçirilien Park Mavera 3, toplam 723 daire ve 31 adet cadde mağazasından oluşan karma bir proje. 36 ayda tamamlanması planlanıyor.

  • Park Mavera 3 Gayrimenkul sertifikası (PMVR3) 02.04.2020 tarihine kadar Borsa İstanbul’da işlem görecek alınıp satılabilecek.

Gayrimenkul sertifikası alımı için alt limit bir pay bedeli olan 42,50 TL. Dilediğiniz kadar pay alarak projeye ortak olabilirsiniz. İster 1 pay (42,50 TL), ister 100 pay (4.250 TL), ister 65.000 pay (2.762.500 TL) veya dilediğiniz kadar pay alabilirsiniz. Kısacası ne kadar bütçeniz varsa o kadar alım yapmak mümkün.

gayrimenkuldesertifika.com sadece sertifika hakkında tüm bilgileri içinde barındırmak ve yatırım yapmak isteyenlerin cevaplarını alacakları tüm sorular için hazırlanan bir platform olarak yatırımcının, ev sahibi olmak isteyenlerin hizmetine girdi.

#Gayrimenkul sertifikası
#Konut
#Emlak