EDISYON:

Yemekten milyar dolarları buldular

Yeni Şafak
Ayşe Begüm Çelikkol
11:4326/10/2017, Perşembe
G: 26/10/2017, Perşembe
Yeni Şafak
Yeme - içme sektörü insanlık var oldukça kazandıracak bir sektör.
Yeme - içme sektörü insanlık var oldukça kazandıracak bir sektör.

"Fast Food" yani "Hızlı yemek"... Adı üstünde olduğu gibi, hızlı yenir ama hızlı kazandırır. Nitekim dünya milyarderleri arasında pek çok isim Fast Food ile milyar dolarların sahibi oldu...

Fast Food, sanıldığının aksine yeni bir yemek kültürü değil. Neolitik çağlara kadar uzanan bu kültür Orta Çağ'a gelindiğinde hız kazandı; 1940'lı yıllarda ise yayılmaya başladı. Adı gibi hızlı yiyecekler, kurucularına da hızlı para kazandırdı. İşte Fast Food ile kazanan milyarderlerden bazıları.

Fast Food'u Amerika bulmadı

Bilinenin aksine "Fast Food" Amerikalılar tarafından değil, Rusya'nın Baltık bölgelerinde yaşayan Tatarlar tarafından bulunan bir yeme-içme kültürü. Orta Çağ döneminde Fast Food'un bir köfte olduğu biliniyor ve bu köfteyi Almanlara Hamburg Limanı'nda tanıttığı söyleniyor. Yani Tatarların bulduğu, hamburger köftesini Almanlar Amerika'ya satmış.


Ama temel anlamda yıl 1940'a geldiğinde Amerika'da küçük dükkanlarda başlıyor Fast Food'un tarihi. Zamanla talep ve talebe bağlı olarak rekabet arttıkça, pazarlama ve reklam stratejileri gelişti ve fast food kültürü Amerika sınırlarından çıkarak her kıtada kendine yer bulmaya başladı. Tatarların Almanlara pazarladığı hamburger sılaya dönüyor ve doğu kültürlerine de yerleşiyordu. Ne kadar sağlıklı olup olmadığı tartışılır belki ama Fast Food'un ticari anlamda iyi kazandırdığı aşikar.


Yemek her zaman satar

Forbes'ın "Milyarderler Listesi'ndeki 2 bin 43 kişiden 14'ü Fast Food yatırımı yaptı ve milyarder oldu. Yani ticaretteki "Yemek satar" tezi, kazanç rakamlarıyla bir kez daha desteklendi.


10 bin dolardan 4.2 milyar dolara

Marian Ilitch ve ailesinin şirketi
Little Ceasars.
Şirketin net değeri 6 milyar dolar. Marian Ilitch ve eşi Makedon göçmeni. 1959'da bu işe girişen aile, 10 bin dolarlık yatırımla işleri büyüttü. Şimdi Amerika'nın en büyük pizza zincirlerinden biri olan Little Caesars 2016'da 4.2 milyar doların üzerinde ciroya ulaştı.

İşçilere tavuklu sandviçten 3.8 milyar dolara geldiler


Bubba Cathy ve Dan Cathy kardeşler
, babaları Truett Cathy vefat ettikten sonra
Chick-Fil-A
'yı devraldı. Şirketin net değeri 3.8 milyar dolar. Baba Truett, 1967'de Atlanta'da bir alışveriş merkezinde ilk restoranı açtı ve burada fabrika işçilerine tavuklu sandviçleri satmaya başladı. Kızarmış tavuk bu aileye 3.8 milyar dolarlık bir değer getirdi.

Dondurmacıydı restoran zinciri oldu

Sırada Filipinli bir şirket var:
Jollibee
... Tony Tan Caktiong, servetini Filipinler, Çin, Amerikan ve Avrupa yemekleri sunan Jollibee ile kazandı.

Filipinler'de Quezon şehrinde bir mahallede ilk olarak dondurma dükkanıyla iş hayatına başlayan Jollibee, şu anda dünya çapında 2 bin 900 restoran oldu. Şirketin net değeri 3.4 milyar dolar


Portakallı tavukla 3.1 milyar dolar

Andrew and Peggy Cherng tarafından kurulan
Panda Express,
portakallı tavuğu alışveriş merkezlerinde, havaalanlarında satarak 3.1 milyar dolara ulaştı. Bu patronlar Forbes'ın 2013 yılındaki listesine 2 milyar dolar net gelirle girdi. Firmanın Güney Kore, Dubai, Meksika, Porto Riko'da da restoranları var.

Sattığı arabayı zengin olunca geri aldı


Ve bir başka Fast Food zengini John Schnatter. Şirketinin adı ise
Papa John's...
Seneler önce 1971 model Camero'sunu babasına destek için satıp, küçük bir dükkan halinde başladığı Papa John's'u imparatorluk haline getiren John Schanatter, para kazandıktan sonra sattığı arabayı bir maç yayınında yaptığı anonsla bulup geri almış. Neticede Papa John's şimdi 1 milyar dolar değerinde büyük bir pizzacı.

#Fast food
#Milyarder
#Forbes
#Restoran
#Ticaret
#İş
#Girişim

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.