15 Temmuz'un öcünü alıyor: AB yaptırım kararı aldı

22:0915/07/2019, Pazartesi
G: 16/07/2019, Salı
Yeni Şafak
Avrupa Parlamentosu
Avrupa Parlamentosu

15 Temmuz'da FETÖ'cülere örtülü destek veren Avrupa Birliği, başarısız darbe girişiminin 3. yıl dönümünde Türkiye'ye yaptırım uygulama kararı aldı. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki meşru faaliyetlerini bahane eden Brüksel'in kaynak kesintisi uygulayacağı ve Kapsamlı Hava Taşımacılık Anlaşması müzakerelerini durduracağı öğrenildi.

15 Temmuz darbe girişiminin 3. yıl dönümünde Avrupa Birliği, Türkiye karşıtı örgüt ve ülkeleri desteklemeye devam ediyor.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine tepki gösteren AB yönetimi, Avrupa'dan aktarılan kaynaklar ve Türkiye-AB arasındaki Kapsamlı Hava Taşımacılık Anlaşması müzakerelerinin durdurulması konusunda yaptırım kararı aldı.

  • Brüksel'in doğrudan desteklediği kanlı darbenin yıl dönümü öncesi alınan yaptırım kararı dikkatlerden kaçmadı.

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla Brüksel'de gerçekleştirilen Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı kapsamında sonuç bildirgesi yayınlandı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklarına ilişkin faaliyetlerinin yasa dışı olduğu savunulan bildirgede, AB'nin bu duruma yönelik çeşitli kararlar aldığı belirtildi.

AB'NİN DOĞU AKDENİZ KARARLARI

Bildirgede, AB'nin Türkiye'ye sağladığı katılım öncesi fonlarda kesinti yapılmasına, Avrupa Yatırım Bankası'nın Türkiye'deki kredi faaliyetlerinin gözden geçirilmesine, Türkiye ile AB arasında devam eden havacılık anlaşması müzakerelerinin askıya alınmasına ve Ortaklık Konseyi ile üst düzey diyalog toplantılarına bir süreliğine ara verilmesine karar verildiği kaydedildi.

Kararlar arasında bulunan AB'nin Katılım Öncesi Mali Yardımı (IPA) çerçevesinde 2014-2020 döneminde Türkiye'ye taahhüt ettiği 4,45 milyar avrodan bir miktar kesinti yapması öngörülüyor.

AB'nin finans kurumu olan ve yatırımları finanse eden Avrupa Yatırım Bankası'nın ise 2018 yılında Türkiye'de sağladığı toplam kredi miktarı 386 milyon avro seviyesinde bulunuyor.

Türkiye ve AB arasında müzakere edilen havacılık anlaşmasında da AB’nin anlaşmaya Türkiye’nin tanımadığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni (GKRY) dahil etmeye çalışması nedeniyle ilerleme kaydedilemiyor.

AB TEK TARAFLI DAVRANIYOR

AB'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine ilişkin sadece üyeleri olan Yunanistan ve GKRY tezlerini baz alarak hareket etmesi dikkati çekiyor.

Türkiye, AB'yi Ada'da henüz çözüme ulaşılmadan GKRY'yi tüm Ada'yı temsil ediyormuş gibi üye yapmakla ve Rumların güdümüne girmekle suçluyor.

Türkiye, GKRY'nin Doğu Akdeniz'de tek taraflı eylemleri ile bir "oldu bitti" senaryosu elde etmesini engellemeye çalışıyor.

Bu çerçevede
Türkiye,
kendi kıta sahanlığı haklarını ve Ada'nın ortak sahibi olan
Kıbrıs Türklerinin haklarını korumaya
devam edeceğini belirtiyor.
  • Türkiye, Fatih sondaj gemisi ile Doğu Akdeniz'de kendi kıta sahanlığında sondaj çalışmaları yaparken, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi ve Yavuz sondaj gemisiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı'na ruhsat verdiği alanlarda sismik araştırma ve sondaj çalışmaları yapıyor.
#15 Temmuz
#Darbe
#Avrupa Birliği