50 milyon çocuk...

Yeni Şafak
10:537/09/2016, Çarşamba
G: 7/09/2016, Çarşamba
Yeni Şafak
Açlık, yoksulluk, savaş... Yola düşen mültecilerin en büyük kısmı çocuklardan oluşuyor. Onlar, gittikleri yerde hayata tutunmaya çalışırken, yaşıtlarının sahip olduğu imkanların sadece bir kısmını elde edebiliyor.
Açlık, yoksulluk, savaş... Yola düşen mültecilerin en büyük kısmı çocuklardan oluşuyor. Onlar, gittikleri yerde hayata tutunmaya çalışırken, yaşıtlarının sahip olduğu imkanların sadece bir kısmını elde edebiliyor.

Dünya en büyük mülteci krizlerinden birini yaşarken, savaşın en acı yüzü çocukları vuruyor. BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'in güncel bilgilerle yayınladığı yeni raporunda, çocukların yüzleştiği savaş gerçeklerini bir kez daha ortaya koydu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), dünyada mülteci çocuklarla ilgili bir rapor yayımladı.



Rapora göre, dünya üzerinde 50 milyon çocuk, savaş, açlık ve çeşitli gerekçelerle kendi evinde yaşamak yerine sığınmacı olarak hayatını sürdürüyor. "

Mülteci ve Göçmen Çocukların Giderek Ağırlaşan Krizi

" başlığıyla yayınlanan raporda şu ifadeler yer alıyor:



"Evlerinden ayrılmak durumunda kalan mülteci çocuklar, gittikleri yerlerde ırkçı yaklaşımlara maruz kalıyor. Sığınmacı çocuklar, mülteci olmayan diğer çocuklara kıyasla gittikleri okulları en az 5 kere değiştirmek zorunda kalıyor"



  • Bugün dünyada hemen hemen 50 milyon çocuk köklerinden koparılmış durumdadır. Bu çocukların 28 milyonu hiçbir paylarının olmadığı çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalmış ve daha milyonlarcası da daha iyi, daha güvenli bir yaşam için yollara düşmüştür. Kaçtıkları çatışmaların ve şiddetin travmasını yaşayan çocuklar göç yollarında geçişleri sırasında denizde boğulma, kötü beslenme, aşırı su kaybı, insan tacirlerinin eline düşme, kaçırılma, tecavüz ve hatta cinayet gibi çeşitli tehlikelerle karşılaşmaktadır. Çocuklar, geçiş yaptıkları ve sonunda ulaştıkları ülkelerde de çoğu kez yabancı düşmanlığının ve ayrımcılığın hedefi olmaktadır.


UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake mülteci çocuklar gerçeğine değinerek şöyle konuştu:



"İnsanlık, son zamanlarda asla hafızasından silemeyeceği mülteci çocuk fotoğraflarına şahit oldu. Minik bedeni sahile vuran Aylan, kanlar içinde sessizce hastaneye gitmeyi bekleyen Umran bebek onlardan sadece birkaçı..."



Lake, çocukların eğitim hayatlarına devam edebilmesi ve çocukluklarını yaşayabilmesi için uluslararası topluma çağrıda bulunarak, "Hepimiz üstümüze düşeni yapmakla yükümlüyüz" ifadelerini kullandı.



"Türkiye üstüne düşeni yapıyor"


Rapora göre, Türkiye son dönemin en çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülkesi, bu yüzden dünya üzerindeki en fazla çocuk mülteciyi de bünyesinde barındıran ülke. Ülke nüfusuna orantıya göre ise bu alanda açık ara en önde giden ülke Lübnan. Lübnan'daki her beş kişiden biri mülteci.



UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, Türkiye'nin, Suriyeli sığınmacılar konusunda üzerine düşeni yaptığını belirterek, "Türkiye tarafından Suriyeli çocukların eğitimi için olağanüstü çaba gösteriliyor ama bu maalesef yeterli değil. Buradaki her çocuğun örgün eğitime erişimi yok. Bizim de bu konuda olanaklar yaratmamız lazım." dedi.





5 bin 835 mülteci çocuk kayıp!

#UNICEF
#Çocuk
#Mülteci

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.