FETÖ Almanya'da her noktada yuvalanmış

Yeni Şafak
11:1530/07/2016, Cumartesi
G: 30/07/2016, Cumartesi
AA

Almanya'da FETÖ’ya yakınlığıyla bilinen 24 okul, yaklaşık 300 dernek ve 150 okul derslerine yardımcı kurs bulunuyor. Baden-Württemberg Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesinin raporunda, "Gülen hareketi" denilen örgütün şeffaf bir yapıya sahip olmadığı vurgulanırken örgüt, 3 bin şirket ile Almanya genelinde örgütlenmiş bir iş adamı ağına sahip. Alman gazeteciler, örgüte yakın olan kurumlarda bilgi almakta zorluk çekmelerinden şikayet ediyor

Türkiye'de darbe yapmaya teşebbüs eden Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yakınlığıyla bilinen 24 okul, yaklaşık 300 dernek ve 150 okul derslerine yardımcı kurs bulunuyor. Alman devletinin raporlarında, örgütün şeffaf olmayan yapısına dikkat çekiliyor.



Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Almanya'da da FETÖ'ye yakınlığıyla bilinen çok sayıda kurum ve derneğin varlığı dikkati çekiyor.



Dünyanın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi Almanya'da da eğitim alanındaki çalışmalarıyla faaliyete başlayan FETÖ taraftarları, medya ve ekonomi alanlarındaki faaliyetleri ve diyalog dernekleriyle çeşitli alanlara yayıldı. FETÖ'yle ilgili olası tehdit, Almanya'nın raporlarına da yansıdı.



Baden-Württemberg Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesinin 2014 yılında uzmanlardan aldığı bilgilerle hazırladığı rapora göre, ülke genelinde bu örgüte yakınlığıyla bilinen 24 okul, yaklaşık 300 dernek ve 150 okul derslerine yardımcı kurs bulunuyor. Bunun yanı sıra "ışık evleri" olarak nitelendirilen, üniversiteye giden öğrencilerin kaldığı çok sayıda apartman dairesi de Almanya'da faaliyet gösteriyor.



Örgüt şeffaf değil


Raporda "Gülen hareketi" denilen örgütün şeffaf bir yapıya sahip olmadığına vurgu yapılıyor. Raporda ayrıca, "Değişik kurum, dernek ve inisiyatif kurması ve bunların hem birbiriyle hem Gülen ile olan bağlantısını açıklamaması, hareketin örgütsel yapı olduğunun kanıtlanmasını zorlaştırıyor." deniliyor.



Raporda, WDR Radyo ve Televizyon Kurumu'nun "İmamın uzun kolu-Fethullah Gülen ağı" adlı programına konuşan, "ışık evlerine" giden iki kız öğrencinin görüşlerine yer veriliyor. İsmini açıklamayan kızlardan birinin verdiği röportajda, "Orada olduğumda sadece onları dinlemem gerekiyordu. Vücudum ve düşüncelerim onlara aitti. İstediklerini yaptım." ifadelere yer veriliyor.



FETÖ Almanya'da eğitim kurumlarıyla başladı


Rapora göre, Türkiye dışında en fazla Türk'ün yaşadığı Almanya'da FETÖ örgütü 1990'lı yılların başında kurumsallaşmaya başladı. Eğitim alanında ilk önce dershane işlevini gören okul derslerine yardımcı kurslar, ardından da kreşler açarak toplumun alt katmanlarına ulaşan FETÖ taraftarları zaman içinde okullar kurmaya başladı.



Berlin, Köln, Stuttgart, Ludwigsburg, Böblingen, Karlsruhe, Hannover, Freiburg, Hamburg Mannheim gibi çeşitli kentlerde FETÖ'ye yakınlığıyla bilinen okullar bulunuyor. Bu okullarla göçmenlerin topluma entegrasyon konusunda kamuoyunun gözünü boyayarak siyasileri etkilemeye çalışıyor.



Hem devletten hem öğrencilerden para alıyorlar


Özel okul statüsündeki söz konusu eğitim kurumları, eyaletlere göre "BIL-Schulen", "Tüdesb" ve "Diyalog" gibi değişik dernekler tarafından kurulup işletiliyor.



Bu dernekler, belirli şartları yerine getirdikten sonra yine eyaletlere göre değişik oranlarda devletten önemli miktarda maddi destek alıyor ve böylelikle vergilerle de finanse edilmiş oluyor.



Bunun böyle olmasına rağmen bu okullara giden öğrencilerden aylık 300 avro civarında para alınması dikkati çekiyor.



Örneğin Alman Tageszeitung (taz) gazetesinde çıkan bir haberde, Hamburg kentinde örgüte yakınlığıyla bilinen Altsterring-Gymnasium adı okulun yılda 1,1 milyon avro devlet desteği aldığı ve öğrencilerden de 270 avro aylık ücret aldığı ifade edildi. Berlin'deki okul için bir öğrencinin 320 avro aylık ücret ödemesi gerektiği bildiriliyor.



Diyalog dernekleriyle siyasetçileri etkiliyorlar


2012'de Berlin'de kurulan ve 2014'te resmen çalışmalarına başlayan "Stiftung Dialog und Bildung" (Diyalog ve Eğitim Vakfı) bu örgütün lobi ve halkla ilişkiler çalışmasını yapıyor.



Vakfın, 74 kişinin 160 bin avro vererek kurulduğu belirtiliyor. Vakıf Başkanı ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in Almanya'daki temsilcisi olarak tanıtılan Ercan Karakoyun, Alman basınına röportajlar veriyor ve örgütün Almanya'daki yüzü olarak biliniyor.



Vakfın, kiraların yüksek olduğu ve Alman Dışişleri Bakanlığına yakın bölgede bir binada faaliyet göstermesi de ayrıca dikkati çekiyor.



Bunun dışında, ülkede FETÖ'ye yakınlığıyla bilinen çeşitli kent ve eyalette farklı isimlerle diyalog dernekleri bulunuyor.



Çatı kuruluş "Alman Diyalog Kurumları Birliği"


Bu alanda önemli diğer bir yapı da "Bund Deutscher Dialog Institutionen" (Alman Diyalog Kurumları Birliği). Birlik, çok sayıda alt dernek barındırıyor.



Berlin, Rheinland-Pfalz eyaletinde ve Frankfurt'ta "Forum für interkulturellen Dialog e. V" , Köln'de "İnterkultureller Dialog e.V", Stuttgart't "Begegnung e.V.", Bavyera'da IDIZM e.V", Essen kentinde de “Ruhr-dialog e.V.” , Schleswig-Hostein ve Hamburg'da “FromDialog e.V.", Baden Württemberg ve Mannheim'da "Gesellschaft für Dialog e.V." adlı dernekler bu yapının içinde yer alıyor.



FETÖ taraftarları, söz konusu bu yapılar ve dernekler vasıtasıyla ülkede hem federal düzeyde hem de yerel düzeyde siyasetçilere ve sözü geçen kişilere ulaşıp bunların üzerinden ülkedeki etkisini artırmaya çalışıyor. Düzenlenen Kültür Olimpiyatları gibi etkinlikler ve yarışmalara, siyasetçileri ve yerel yönetimlerin temsilcileri davet ediliyor.



Örgütü temsil eden derneklerin de kiraların yüksek olduğu bölgelerde yer alması, bu yerlerin finansmanın nasıl sağlandığı konusunda kuşkular bulunuyor.



Medya yapılanması


Medya alanında FETÖ'ya ideolojik yakınlığıyla bilinen medya ayağı ise Offenbach merkezli World Media Group altında faaliyet gösteriyor.



Türkiye'de Zaman gazetesine kayyum atanmasına rağmen buradaki ismini değiştirmeyen ve "Zaman Avrupa" ismiyle faaliyetlerini sürdüren gazete, haftada 6 kez çıkıyor.



Televizyon alanında ise "Samanyolu Avrupa" ve "Ebru TV" olsa da bu kurumlar yaşanılan maddi sıkıntılar nedeniyle faaliyetlerine son vermek zorunda kaldı.



Almanlar ve bu ülkede yetişen Türk gençleri üzerinde etkili olmak için internet üzerinden "Deutsch-Türkisches Journal" (dtj-online.de ) adlı sayfadan Almanca haberler yayınlanıyor.



Bu sektörde ayrıca televizyon programı üretimi yapan Pey Media GmbH, marketing işlerini yapan Tuwa Media GmbH, basım ve dağıtım için Sun print & Vertriebs GmbH, yayıncılığı üstelenen Zukunft Medien GmbH ve Word Media Akademi gibi şirketler World Media Group altında toplanmış durumda.



Ekonomi yapılanması


Ekonomi alanında, örgüte yakınlığıyla bilinen esnaf, küçük ve orta ölçekteki şirketlerin yapılanması da "Bundesverband der Unternehmervereinigung" (BUV) adlı bir üst birliğin bünyesinde toplandı.



Aynı diyalog dernekleri gibi, ekonomi yapılanmasında da eyaletlere göre derneklerin farklı isimler taşıması dikkat çekiyor.



Yaklaşık 3 bin üyeye sahip olan BUV, Berlin'den "Barex", Hamburg'dan "Hamle", Aşağı Saksonya'da "WIN", Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde "BNWL", "Rhein-Ruhr Unternehmerkreis", "Rurh Business Plattform", "FIDAN", "Synko" ve "Uvide", Saarland eyaletinde "AKTIV", Hessen eyaletinde "Rhemarex" ve "Frankfurt İş Adamları Derneği" (FUV), Baden-Württemberg'de "SELF", "Alp-Donau", "İş Adamları Birliği ADUV", Bavyera'da da "EXUV" adlı iş adamları dernekleriyle bir ağ kurmuş durumda.



Öte yandan, örgüt hakkında araştırma yapan gazeteciler de örgüte yakın olan kurumlarda bilgi almakta zorluk çekmelerinden şikayet ediyorlar.



#FETÖ
#Almanya