EDISYON:

Filistin topraklarında 300 terör yuvası

04:003/11/2023, Cuma
G: 3/11/2023, Cuma
Yeni Şafak
Filistinlilerin evlerine, arazilerine hukuksuzca el koyan Yahudi yerleşimcilerin saldırıları, 
ABD ve AB tarafından bile 'terör' olarak tanımlanmaya başlandı.
Filistinlilerin evlerine, arazilerine hukuksuzca el koyan Yahudi yerleşimcilerin saldırıları, ABD ve AB tarafından bile 'terör' olarak tanımlanmaya başlandı.

İşgal altındaki Batı Şeria'da ve Doğu Kudüs'te inşa edilen yaklaşık 300 kaçak terör yuvasındaki yerleşimci sayısı, yaklaşık 700 bine ulaştı. İşgalci yerleşimciler, kendilerine sağlanan hukuk ve güvenlik kalkanıyla terör estirmeyi sürdürüyor.

İşgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilerin yıllardır maruz kaldığı saldırıların ve Yahudi yerleşimci şiddetinin son günlerde daha da artmasıyla Avrupa Birliği ve ABD’nin de bu saldırıları “terör” olarak tanımlamaya başlaması konuyu yeniden gündeme taşıdı. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te inşa edilen yaklaşık 300 yasa dışı ve kaçak terör yuvasında yaklaşık 700 bin civarı Yahudi yerleşimci yaşıyor. Geçtiğimiz aylarda bazı İsrail medya kuruluşları da “Yahudi yerleşimci terörü” tabirini kullanmaya başlarken, İsrail’in güvenlik birimleri de hükümeti sık sık işgalci yerleşimcilerin terör faaliyetlerinin zararlarına karşı uyarıyor. Ancak bu yerleşimlerin kontrol altına alınması bir yana, özellikle mevcut Başbakan Binyamin Netanyahu döneminde hem inşa faaliyetleri hem yerleşimci terörü hız kazanmış durumda.


HUKUK KALKANI

Uluslararası hukukta, hatta bir kısmı İsrail’in kendi yasalarına göre bile yasa dışı kabul edilen Yahudi yerleşim birimlerinin genişlemesinin bir gün dahi durmadığına dikkati çeken Filistinliler, bu durumun 1967 sınırlarında bir Filistin devletinin kurulmasının önündeki en büyük tehditlerden biri olduğunu ve Batı Şeria’yı parçalanmaya ittiğini söylüyor. Ayrıca buralarda yaşayan silahlı Yahudi işgalci yerleşimciler sık sık Filistinlilere karşı terör eylemlerinde bulunarak onları evlerini terk etmeye zorluyor. İsrailli ve uluslararası birçok insan hakları örgütü, İsrail güçlerini, bu saldırıları gerçekleştiren yerleşimcileri korumakla suçluyor.


Netanyahu döneminde patladı

Netanyahu hükümetinin kurulduğu geçen senenin sonundan bu yana yerleşim faaliyetleri son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Yerleşim karşıtı İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now (Şimdi Barış) verilerine göre, hükümet, yılbaşından bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da 12 bin 855 konutluk yerleşim planını onayladı.


Günlük ortalama 7 saldırı

Birleşmiş Milletler (BM), işgal altındaki Batı Şeria’da son haftalarda Filistinlilere yönelik saldırılarda yüzde 100’e yakın artışa dikkati çekerek uyarıda bulundu. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinden (OCHA) yapılan yazılı açıklamada, Batı Şeria’da 7 Ekim’den bu yana 820 Filistinlinin yerinden edildiği, İsrailli işgalci yerleşimcilerin saldırılarının günde ortalama 3’ten 7’ye çıktığı bildirildi. Ayrıca istatistikler, 2023’ün ilk altı ayındaki yerleşimci saldırılarının aylık ortalamasının, 2022’nin tamamındaki yerleşimci saldırılarının aylık ortalamasından yüzde 39

daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.


Gazze’dekilerden vazgeçmek zorunda kalmıştı

Terör devleti İsrail, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’le beraber Gazze’de 1968’de birçok stratejik noktada Yahudi yerleşim birimi inşa etmeye başladı. Gazze Şeridi’nde 23 bin metrekarelik alan üzerinde 19 Yahudi yerleşim birimi inşa eden İsrail, bu yerleri “güvenli alan” adı altında ilhak etti. Ancak bölgede büyük bir silahlı direnişle karşı karşıya kalan işgalci İsrail, 15 Haziran 2005’te Gazze Şeridi’ndeki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini boşalttıktan sonra yıkarak Gazze’den çekilmek zorunda kaldı.


#Gazze
#Filistin
#İsrail

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.