|

Filistin'de Aksa Tufanı: İşgalci İsrail'e karşı topyekün mücadele işte dakika dakika bölgede yaşananlar

Filistinli direniş örgütü Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugaylarının, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden işgalci İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı" operasyonunu başlatmasının ardından bölgede gerilim yükseldi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas yaptığı açıklamada “Filistin halkının, işgalci güçlerin terörüne karşı kendini savunma hakkı var” ifadelerini kullanırken, İsrail Başbakanı Netanyahu ise Filistin'in daha önce hiç görmediği bir şekilde bedel ödeyeceğini duyurdu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı İsrail-Filistin hattında yaşanan gerilime yönelik yaptığı açıklamada, "Şiddet eylemleri taraflara fayda sağlamaz. Yaşananları derin bir endişeyle karşılıyoruz" ifadeleri kullanıldı. İşgalci İsrail'in dün gün boyu süren saldırıları gece boyunca da devam etti. İşgalci İsrail, yapılan görüşmelerinin ardından Netanyahu'nun büyük askeri eyleme geçilmesinin onaylandığını ve resmen savaş hali ilan edildiğini duyurdu. İşte dakika dakika yaşananlar...

14:05 - 8/10/2023 Pazar
Güncelleme: 00:55 - 9/10/2023 Pazartesi
Filistin'de Aksa Tufanı: İşte dakika dakika bölgede yaşananlar
Filistin'de Aksa Tufanı: İşte dakika dakika bölgede yaşananlar
Aylardır Mescid-i Aksa’ya sürekli baskınlar düzenleyip, yerleşimciler eliyle işgallere devam eden İşgalci İsrail’in Filistinlileri yönelik artan mezalimi öfke patlamasına yol açtı. Sene başından beri 243 Filistinliyi öldüren, yerleşimcileri kullanarak işgaline hız veren işgal rejimine karşılık, Hamas’ın silahlı kanadı Izzeddin Kassam Tugayları,
“Aksa Tufanı”
isimli bir operasyon başlattığını duyurdu.

İşgalci İsrail'e yönelik Gazze’den 5 bine yakın roket fırlatıldıktan sonra 1000 kadar savaşçı aniden sınırdaki kentlere girdi. “Aksa Tufanı” adı verilen operasyonla birçok kontrol noktası ele geçirilirken onlarca işgalci İsrail askeri öldürüldü ya da esir alındı. İşgal rejimi, akşam saatlerinde de Gazze’de basın ofislerinin de bulunduğu 14 katlı binayı hedef aldı. Hamas, saldırıya işgalci İsrail’e 50 roket göndererek cevap verdi. İşgalci İsrail'in saldırıları gece boyu sürdü. Tüm bu gelişmelerin ardından işgalci İsrail, 50 yıl aradan sonra ilk kez resmen savaş ilan etti.

İşte dakika dakika bölgede yaşanan gelişmeler:
22.59:
Bakan Fidan, BAE'li mevkidaşı Al Nahyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail ve Filistin’de yaşanan son gelişmeler ele alındı.
21.15:
İşgalci İsrail'in saldırılarında 78'i çocuk 413 kişi öldüğü, 2 bin 300 kişinin yaralandığı aktarıldı.
20.49:
İşgalciler tarafından yapılan açıklamada, bugün Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait 120 noktaya hava saldırısı düzenlendiği bildirildi.
19.50:
İsrail basını, Filistinli unsurların saldırısında
ölen İsrailli sayısının 700'e yükseldiğini duyurdu
19.00:
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. İki bakan İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaları ele aldı.
18.35:
Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail'in arkasındaki uluslararası desteğin onu daha fazla suç işlemeye teşvik ettiğini söyledi.
17.33:
Hamas, kamikaze dronlarla işgalci İsrail hedeflerini vurduğunu açıkladı.
17.25:
Filistin Bayındırlık Bakanlığı, İsrail tarafından Gazze Şeridi’ne düzenlenen hava saldırılarında 159 binanın vurulduğunu açıkladı.
17.23:
İşgalci
İsrail askerlerinin Batı Şeria'da Filistinli göstericilere müdahalesi sonucu olaylar çıktı
16.45:
İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne dünden bu yana düzenlediği saldırılarda, 159 konut tamamen yıkıldı, 1210 konut ise kısmen hasar gördü.
16.40:
Lübnan'daki Dürzi lider Velid Canbolat, İsrail vatandaşı ve zorunlu askerde olan Dürzilere Filistin topraklarında çatışmalara katılmamaları çağrısında bulundu.
16.34:
İşgalci güçlerin Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 370'e yükseldi.
16.27:
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ve İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares ile Filistin ve İsrail'deki son gelişmeler hakkında telefonda görüştü.

Netanyahu onayladı: İşgalci İsrail savaş ilan etti

1
5.40:
İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamada; Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, diğer istihbarat ve güvenlik üst düzey yetkilileri güvenlik oturumu düzenlendiği oturumun ardından ülkede "savaş hali" ilan edildiği ve büyük askeri eyleme geçilmesinin onaylandığı kaydedildi.

15.36:
İşgalci güçlerin, Lübnan'ın güneyindeki Kefr Şuba Çiftlikleri ve Kefr Şuba Tepeleri'ne yönelik topçu atışlarının yeniden başladığı belirtildi.
15.13:
İşgalci
İsrail ordusu, güneyden sızan Filistinli güçleri tanklar ve insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef aldığını bildirdi.
14.40:
İsrail basını, Filistinli unsurların saldırısında ölen İsrailli sayısının 600'e yükseldiğini duyurdu.
14.33:
İsrail, Filistinli unsurların saldırısında ölen İsrailli sayısının 500'e yükseldiğini duyurdu.
14.11:
İsrail ordusu, Gazze Şeridi yakınında boşaltılan yerleşim birimi sayısının 24'e yükseldiğini duyurdu.
14.05:
İsrail Dışişleri Bakanlığı, dünya çapında görev yapan diplomatlarına güvenlik yetkililerinden özel izin almadıkça evlerinden çıkmama talimatı verdi.
14:00
Filistinli Hamas hareketi, abluka altındaki Gazze Şeridi çevresindeki 7 ayrı İsrail noktasında silahlı unsurlarına savaşçı ve mühimmat takviyesi yaptığını duyurdu.
13.49:
İşgalci güçler, Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılar nedeniyle Aşkelon kentindeki güvenlik önlemlerini artırdı.
13.40:
İsrail ordusu, Gazze Şeridi yakınındaki 6 yerleşim biriminde yaşayan sivilleri tahliye ettiğini duyurdu.
13.11:
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail bölgelerine yönelik yeni "sızma operasyonları" gerçekleştirildiğini ve işgalci İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde sivillere ait evleri hedef almasına yanıt olarak Sderot'a 100 roket atıldığını belirtti.
12.22:
İşgalci
İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da şehirlerin etrafını bariyerlerle kapattı.
12.10:
İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'nın güneyindeki El Halil kentinde bulunan İbrahim Camisi'ni bir sonraki duyuruya kadar kapattı.
12.05:
Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın dün sabah İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı saldırı başlatmasının ardından Yunanistan'da yaşayan 5 bin İsrailli yedek askerin ülkelerine dönecekleri bildirildi.
11:34
Lübnan ile İsrail sınırında karşılıklı saldırılar yeniden başladı. İşgalci güçlerin topçu atışlarıyla bölgeyi yeniden vurduğu belirtildi.
11.20:
Filistinli Hamas hareketi, abluka altındaki Gazze Şeridi çevresindeki 7 ayrı İsrail noktasında silahlı unsurlarına savaşçı ve mühimmat takviyesi yaptığını duyurdu.
10.50:
Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 350'ye yükseldi.
10.45:
İşgalci İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari,Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarda şu ana kadar 400 Hamas mensubunun öldürüldüğünü söyledi.
10.44:
İsrail'in abluka altındaki Gazze'ye saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 313'e ulaştığı bildirildi.
10.41:
İşgalci İsrail'in ordu sözcüsü Gazze sınırına yakın yerlerde oturan tüm İsraillilerin tahliye edileceğini söyledi.
10.20
: İsrail basınında, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden saldırıların başlamasından bu yana yaklaşık 750 İsraillinin kayıp olduğu belirtildi.
10.15:
İşgalci güçler, dün Hamas’ın saldırısının ardından başlattığı operasyon kapsamında Gazze Şeridi’nde Hamas istihbaratına ait yerleşkeleri vurdu.
09.41:
Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), Lübnan ile İsrail sınırında yaşanan gerginliğin daha da artmaması için taraflara itidal çağrısı yaptı.
09.32:
Lübnan, işgal altındaki Şeba Çiftlikleri'ndeki 3 İsrail işgal yerini havan toplarıyla bombalandı. Saldırının sorumluluğunu Hizbullah üstlendi.


09.31:
İşgalci İsrail, Gazze'deki El-Emin Muhammed Camisi'ni ve Gazze’deki bakanlık binasını vurdu.
09.07:
Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada; İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 20'si çocuk 256 kişinin yaşamını yitirdiği, 121'i çocuk 1788 kişinin yaralandığı belirtildi.
08.53:
İsrail ordusu, Kefr Şuba bölgesinde yer alan Hizbullah ait çadırları insansız hava aracıyla vurduğunu duyurdu.
08.13:
İsrail savaş uçakları Gazze Şeridi'nde çok sayıda noktayı bombaladı
07.59:
Çin, Filistin ve İsrail'deki taraflara "ateşkes ve sivillerin korunması" çağrısında bulundu.
07.51:
İşgalci birlikler, Lübnan'dan İsrail topraklarına roketli saldırı düzenlendiğini duyurdu.
06.50:
İşgalci İsrail, elektrikten sonra Gazze'ye akaryakıt ve mal tedarikini de durdurdu
06.25:
İşgalci güçler, işgal altındaki Batı Şeria'da 1 Filistinliyi daha öldürdü.

Gazze’ye destek

Hamas’ın baskını sonrasında Gazze’de katliama girişen İsrail, dün gece Türkiye’nin dört bir yanında protesto edildi. İstanbul, Nevşehir, Konya, Afyon ve Karabük başta olmak üzere bir çok ilde vatandaşlar ellerinde Türk ve Filistin bayrakları ile sokaklara döküldü. Ürdün, İran, Fas Cezayir, Lübnan, Tunus ve Irak sokaklarında da Filistin halkına destek gösterileri vardı.

Elektrik santrali de vuruldu

Hamas'ın İsrail'e düzenlediği füze saldırısında, ülkenin en büyük ikinci elektrik santralı Rutenberg de hasar aldı. Bölgede elektrik kesintilerinin yaşandığı kaydedildi.



1948’den sonra bir ilk

İsrail kaynakları, en az 1000 Filistinlinin dört farklı bölgeden İsrail’e sızmayı başardığını belirtti. Söz konusu gelişme, İsrail adına ciddi bir istihbarat zaafiyeti olarak yorumlandı. Gelişmenin 1948 yılından günümüze kadar en büyük askeri sızma olduğu ve İsrail kontrolündeki bölgelerin içinde gerçekleştirilen ilk saldırı olduğu ifade edildi.





#Aksa Tufanı
#Filistin
#Hamas
#İsrail
9 ay önce