EDISYON:

Gazze ölüme meydan okudu

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:0028/04/2018, Cumartesi
G: 28/04/2018, Cumartesi
Yeni Şafak
 İsrail işgal kuvvetleri ise gerçek mermilerle  ateş açtı.
İsrail işgal kuvvetleri ise gerçek mermilerle ateş açtı.

İsrail askerleri Gazze'de 5'inci haftasına giren Büyük Dönüş Yürüyüşü'nde bir Filistinliyi şehit etti, 349'unu yaraladı. ‘Gençliğin Direnişi’ ismi verilen dünkü gösterilerde yürüyüşçüler tel örgüleri parçaladı. Göstericiler keskin nişancılara hedef olmamak için otomobil lastikleri yakarken, İsrail işgal kuvvetleri ise gerçek mermilerle ateş açtı. İsrail askerlerinin ateşi sonucu bugüne kadar 43 Filistinli şehit oldu, 5 bin 500'den fazlası yaralandı.

İsrail askerleri Gazze'de 5'inci haftasına giren Büyük Dönüş Yürüyüşü'nde bir Filistinliyi şehit etti, 349'unu yaraladı. 5'inci haftasına giren dünkü gösterilerde bir gençlik grubu Kuza kasabasında Gazze’yi 1948 topraklarından ayıran sınırda tel örgüleri parçalayarak İsrail kontrolündeki alana girdi. "Gençliğin Direnişi’ ismi verilen dünkü gösterilerde yürüyüşçüler keskin nişancılara hedef olmamak için otomobil lastikleri yakarak duman çıkardı. İşgalci İsrail kuvvetleri ise barışçıl göstericilere gerçek mermiler ve gaz bombaları ile saldırdı. Gazze Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref El Kudre, İsrail askerlerinin saldırısı sonucu bir Filistinlinin hayatının kaybettiğini, 349 Filistinlinin de yaralandığını açıkladı. Yaralıların arasında sağlık görevlilerinin de bulunduğu ifade edildi. İsrail askerlerinin saldırıları nedeniyle bugüne kadar 43 Filistinli şehit oldu, 5 bin 500'den fazla Filistinli yaralandı. Şehit olanlar arasında 2 gazeteci bulunuyor.


GÖSTERİCİLERDEN İKİ ŞART

Gösteriler 15 Mayıs'a kadar devam edecek. Bunun nedeni de ABD'nin 14 Mayıs'ta Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma planına tepki göstermek. "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterilerine katılan Filistinlilerin iki önemli talebi bulunuyor. Bunlardan birincisi, Hamas'ın 2006'daki seçimi kazanmasının ardından bu yana devam eden İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı gayri meşru ablukanın kaldırılması. Göstericilerin dile getirdiği bir diğer talep ise İsrail'in kuruluş yılı olan 1948'den bu yana zorla yerlerinden edilen 5 milyondan fazla Filistinli mültecinin topraklarına geri dönüşüne izin verilmesi.

5 MİLYON KİŞİ SÜRGÜNDE

İsrail yönetimi, 1948'den bu yana milyonca Filistinliyi zorla topraklarından çıkardı. Bugün itibariyle yarısından fazlası ülke dışında olan 5 milyondan fazla Filistinli mülteci bulunuyor. Bu mültecilerin, 1,3 milyona yakını Gazze'de, 800 bine yakını ise işgal altındaki Batı Şeria'da yaşarken, geri kalan Filistinli mülteciler komşu ülkeler Suriye, Lübnan ve Ürdün'de bulunuyor.


Gazzeli kadınlar direniş saflarında

Ellerinde bayraklarla Büyük Dönüş Yürüyüşü'ne katılan Gazzeli kadınlar ve genç kızlar yaralıları tedavi ediyor, katılımcılara su dağıtıyor, İsrail işgal güçleri tarafından gelen saldırıları haber veriyor ve gençlere cesaret veriyor. Boşalan su şişelerini dolduran kadınlar, coşkularıyla katılımcılara büyük destek veriyor. Bazı kadın grupları eşleri, kardeşleri ve oğullarıyla yürüyüşe katıldı. Kadınlar İsrail askerlerinin açtığı ateşe aldırmadan önde yürümeye devam ederek gençlere moral ve cesaret veriyor. Filistin Sağlık Bakanlığı yürüyüşe katılan kadınlardan 243’ünün yaralandığını açıkladı.

#Filistin
#Gazze
#İsrail

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.