İngiltere’nin koronavirüs önlemleri tüm dünyayı tehdit ediyor. Halihazırda bin 553 vaka bulunan ve 55 kişinin ölümüne yol açan İngiltere’de koronavirüs salgın haline geldi. İngiltere’de Başbakan Boris Johnson koronavirüs nedeniyle olağanüstü önlemler alınmayacağını açıkladı. İngiliz Hükümeti sokağa çıkma yasağı, okulları kapatmak gibi sert tedbirleri almayarak hastalığın tüm topluma yayılması ve böylece “sürü bağışıklığı” elde etmeyi amaçladığını açıkladı. “Sorumsuz” ve “tehlikeli” olarak görülen karar tüm dünyada sert bir şekilde eleştirildi.
İngiliz Hükümeti’nin koronavirüs yaklaşımını açıklayan bilim insanları, “Radikal adımlar ancak doğru zamanda atılırsa doğru sonuç verir. Amacımız yavaşlatmak, kontrol etmek. Bu plan başarılı olursa, hastalığın yavaşlatılması sağlık hizmetlerinin riskli gruplara yoğunlaşmasını da sağlayacak” ifadelerini kullandı.
Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus salgının önüne geçilebilmesi için her vakanın bulunması, izolasyon, test ve tedavi işlemlerinin uygulanması gerektiğini vurgulayarak, “Nerede olduğunu bilmediğiniz bir şeyle savaşamazsınız. Ülkelerin politikalarını hastalığı önlemek yerine hafifletmek olarak değiştirmesi yanlış ve tehlikelidir” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün eski birim başkanlarından Doktor Anthony Costello da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İngiltere’nin uygulamayı amaçladığı “sürü bağışıklığı” yöntemini eleştirerek, koronavirüsünün gribe yola açan virüs gibi kolay mutasyona uğrayabileceğini ve böyle bir durumda ise sürü bağışıklığının etkisini kaybedeceğini söyledi. “Sürü bağışıklığı”nın ancak aşı ile sağlanabildiğini vurgulayan Anthony Costello, “Çin’in durumunu görmüyor musunuz ? O halde, Çin’in ‘sürü bağışıklığı’ nerede?” dedi.