Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 24 Şubat'tan bu yana yerlerinden edilen Ukraynalıların sayısı 2 milyona ulaştı.
Ukraynalı mültecilerin yarısından fazlasını oluşturan 1 milyon 204 bin 403 kişi Polonya'ya geçerken, Macaristan'a 191 bin 348, Slovakya'ya 140 bin 745, Rusya'ya 99 bin 300, Moldova'ya 82 bin 762, Romanya'ya 82 bin 62, Belarus'a 453 ve diğer Avrupa ülkelerine 210 bin 239 kişi geçti.
Ancak zorlu vize süreci nedeniyle İngiltere'ye girebilmek için şu ana kadar sadece 760 kişi vize alabildi, 22 bin kişinin vize başvurusu ise hala inceleniyor.
Öte yandan, Fransa'nın kıyı kenti Calais'ten İngiltere'ye gelmeye çalışan yaklaşık 600 mültecinin mahsur kaldığı ve birçoğunun evrak eksikliği nedeniyle geri çevrildiği bildirildi.
İngiliz hükûmeti daha önce yaptığı açıklamada Ukrayna'dan gelen 200 binden fazla mülteciye izin vereceklerini, ancak sınırlarını da kontrol etmeleri gerektiğini belirtmişti.
Ukrayna'nın Londra Büyükelçisi Vadym Prystaiko, İngiliz parlamentosunun İçişleri Komitesinde yaptığı konuşmada, ülkesindeki savaştan kaçan mülteciler için vize sürecinin kolaylaştırılması çağrısında bulundu.
Güvenlik kontrollerinin gerekli olduğunu anladığını belirten Büyükelçi Prystaiko, "Ancak 1 yaşında bir çocuğunuz varsa kesinlikle terörist değildir. Bu yüzden onları potansiyel terör riskleri listesinden çıkarabilirsiniz." ifadesini kullandı.
Prystaiko, çoğu mültecinin evlerinin bombalandığını, yanlarında pasaportu olmadığını ve Büyükelçiliğin de pasaport basmadığını bildirdi.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, büyüyen vize krizini kontrol altına almak amacıyla dün Mültecilerden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini oluşturdu.
Johnson, bu göreve daha önce Suriyeli mültecilerden sorumlu bakan olarak görev yapan ve 2019'da istifa eden eski milletvekili ve iş insanı Richard Harrington'ı atadı.