Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yaşanan küresel enerji krizi nedeniyle planlı elektrik kesintilerine hazırlanan İngiltere, şimdi de kuraklık ve kaynakların azalması dolayısıyla su kullanımında kısıtlama kararı aldı. İngiliz hükümetinin kış hazırlıkları adeta “kıyamet senaryosuna hazırlanıyor” izlenimi veriyor. Acil durum planı kapsamında enerjinin karneye bağlanması ile tren istasyonları ve hükümet binalarının kapatılması gündemde. Gıda endüstrisinden ise boş kalacak raflar için şimdiden plan hazırlamaları istendi. Avrupa’yı saran sıcak hava dalgasından nasibini alan ülke, bu yıl tarihinin sıcaklık rekorunu kırdı. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, ülke genelini kapsayacak şekilde 3. derece sıcaklık uyarısı yayınladı. Uyarının 14 Ağustos’a kadar süreceği belirtildi. Meteoroloji servisine göre İngiltere bu yıl, 1935’ten bu yana en sıcak temmuz ayını yaşadı. Ülkede 19 Temmuz’da hava sıcaklığı ilk kez 40 derecenin üzerine çıkmıştı.
Rusya’nın Avrupa’ya giden gazı kesmesi sonrası yaşanan gaz kıtlığı nedeniyle bu kış ülkede planlı elektrik kesintilerinin yaşanacağına kesin gözüyle bakılıyor. İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Departmanı, enerji arzının güvenliği ile ilgili endişelerini dile getirdiği açıklamasında, acil durum planları kapsamında enerjinin karneye bağlanabileceğini duyurdu. Söz konusu plan, önümüzdeki kış kütüphanelerin, tren istasyonlarının ve hükümet binalarının kapatılmasına yol açabilir.
Ülkede hane halkının enerji borcu rekor seviyeleri gördü. İngiltere merkezli fiyat karşılaştırma şirketi Uswitch tarafından paylaşılan verilere göre, İngiliz vatandaşlarının ödemedikleri enerji faturalarının toplamı 1,3 milyar sterline ulaştı. Faturaların yüzde 80 oranında yükselmesi dolayısıyla toplam borç bir yıl öncesine göre üç kat artarken, bu borcun tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğu kaydedildi. Uswitch Enerji Politikaları Direktörü Justina Miltienyte, şirketin paylaştığı verilere ilişkin yaptığı açıklamada, “Enerji borcu tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu kış enerji fiyatlarındaki artış birçok hane için son derece tehlikeli bir duruma dönüşecek. Bu borç kış boyunca katlanarak artacak” ifadelerini kullandı. Planlı kesintiler, kömür santrallerinin yeniden devreye sokulması ve ülkenin gaz depolama tesislerinin restorasyonu da dahil olmak üzere alınan tüm önlemlere rağmen, İngiltere’nin yeni dönemde Avrupa Birliği ve Norveç’ten yapılan ithalata bağımlı hale geleceği düşünülüyor.