Katar 'Dünya Kupası'nda dik duruşunu bütün ülkelere gösterdi

12:3024/11/2022, Perşembe
G: 24/11/2022, Perşembe
Yeni Şafak
Katar 'Dünya Kupası' kupası.
Katar 'Dünya Kupası' kupası.

Dünyanın gözü kulağı Katar'da düzenlenen 'Dünya Kupası' maçlarına çevrildi. Ev sahibi Katar, uzun süre hazırlıklarını tamamladığı statlarını FIFA ve taraftarlara açtı. 'Dünya Kupası' öncesi ülkede uyulmasını istediği kuralları ilan etmesine rağmen, bunu delmek isteyen takım ve taraftarlarla karşılaştı. Statlara LGBT flamaları ile girmeye çalışan taraftarların yanında, ülkede LGBT propagandasına izin vermediği için Almanya Milli Takımı, elleriyle ağızlarını kapatarak protesto etti. Katar, tüm dünyaya çirkin propagandalara karşı nasıl dik durması gerektiğini göstererek adını tarihe altın harflerle yazdırdı. Ülkelerine milyonlarca dolar yatırım yapan Katar'ı, dünyanın kötü çocuğu ilan eden Avrupa içten pazarlıklı oluşunu bir kez daha göstermiş oldu.

'Dünya Kupası 2022'nin ev sahipliğini yapan Katar, koymuş olduğu kurallarla Avrupa ülkelerinin kara provokasyonlarına karşı çıktı. Katar, futbol dünyasının en büyüğü konumunda olan 'Dünya Kupası' organizasyonunda hiç bir sorun olmamasına rağmen, sporla ilgili olmayan durumlarla karşılaştı. FIFA, turnuvanın başında açıkladığı yasaklar bazı taraftar ve takımlar tarafından çiğnenmeye çalışıldı.

  • Avrupa Takımları, bu protestocuların en başında yer alıyor. İngiltere olmak üzere Galler, Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, İsviçre, Norveç, İsveç ve Hollanda ise, LGBT kampanyasına destek verdiklerini ve gökkuşağı renginde pazu bandı takmak istediklerini duyurdu.

LGBT propagandasına destek veren ülkelerden Danimarka'dan da adım geldi. Danimarka Milli Takımı’nın 2022 Dünya Kupası’nda giyeceği formalarda kırmızı, beyaz olmak üzere formalarda tek renk kullanıldı ve “gökkuşağı renklerinin olmadığı yerde biz de renksiziz” mesajı verildi.


Almanya da, kupadaki ilk maçında Japonya ile karşılaştı. Mücadeleye FIFA'nın yasaklarını protesto eden bir pozla başlayan Panzerler, krampon seçimlerini ise LGBT temalı tercih etti.

Futbolcuların pazu bandı takmalarına izin verilmediği için Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Almanya-Japonya maçına "One Love" kol bandıyla katıldı.

FIFA CEZA VEREBİLİR

FIFA kurallarına göre, onaylanmayan formaları giyen futbolculara sarı kart gösterilebiliyor.

KATAR'IN KURALLARI ÇOK NET

FIFA ‘Dünya Kupası’ kurallarını o sene düzenleyecek ülkenin hassasiyetlerine göre belirlenmesi konusunda kurala sahip. Buna göre Katar’ın stat içi ve ülkede uyulmasını istediği kurallar;

- Stada içkiyle gelmek yasak.

- Stat etrafındaki barlar, maçtan sonra 1 saat açık kalacak.

- Taraftarlar sadece otellerde ve belirlenen taraftar alanlarında alkol tüketebilecek.

- Bunların dışında olan alanlarda alkol tüketimi ve sarhoşluk kesinlikle yasak.

- Polisler, kavga ve kamu malına zarar verildiği noktada tutuklamalar yapılabilecek.

- Toplum içinde flörtleşmek yasak.

- Amigo kadınlar omuzdan dize kadar örtülü kıyafetlerle mütevazi giyinecek.

- Yüksek sesli müzik dinlemek ve küfür etmek yasak.

- Domuz eti yasak.

- Dini mekanlar başta olmak üzere kamusal alanlara saygı gösterilecek.

KATAR DURUMDAN RAHATSIZ

LGBT kuşatmasına karşı tepki gösteren Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad al-Thani, dünyaya serzenişte bulunarak, “Katar, hiçbir ev sahibi ülkenin karşılaşmadığı eşi görülmemiş bir kampanyaya maruz kaldı” dedi.

Milyonlarca dolar yatırım yaptığı Avrupa'nın ikiyüzlülüğü karşısında serzenişte bulunan Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad al-Thani LGBT kuşatmasına karşı tepki gösterdi. Al-Thani, “Katar, hiçbir ev sahibi ülkenin karşılaşmadığı eşi görülmemiş bir kampanyaya maruz kaldı” açıklamasında bulundu.

Katarlı gazeteciler de sosyal medya hesaplarından, Avrupa ülkelerinin Katar'ın kurallarına saygı duyması gerektiğini söyledi.


YABANCI BASIN ÇİRKİN İFTİRALARINA DEVAM EDİYOR

Avrupa Basını, Katar'ın LGBT dayatmasına karşı dik duruşunu her defasında kirletmeye devam ediyor. Haber kuruluşlarının manşetlerine attıkları iftiralar boyut atladı.

İsveç haber sitesi SRF, “Katar casus ağıyla FİFA’yı kontrol etti” haberi ile korkunç iftiralarına yenisini ekledi. Haber sitesi, Katar’ın dünya çapında etkili bir casusluk ağına sahip olduğunu ve bu ağ vasıtasıyla organizasyonda ev sahipliği rolünü kaptığını iddia etti.

ABD menşeli Time dergisi de Kasım ayının ilk haftasında yayımladığı sayının kapağında, “Katar’daki insan hakları ihlalleri ve işçi ölümleri” iftirasına yer verdi.

Guardian, ülkede 6 bin 500 göçmen işçinin öldüğünü yazdı. Bunun pandemi dahil 10 yıllık süreyi kapsadığı anlaşıldı.

KATAR, İSLÂM'I TANITIYOR

'Dünya Kupası'nı bir nevi tanıtım aracı olarak gören Katar, gelen misafirlerine İslam'ı anlatıyor.

Katar'ın başkenti Doha'daki Katara Kültür Köyü Camisi, İslam'ı tanımak isteyen 2022 FIFA Dünya Kupası taraftarlarının ilgi odağı oldu.

Camide görevli, birçok dil bilen erkek ve kadın vaizler, yabancı turistlere İslam dinini ve hoşgörüsünü anlatıyor.


Caminin kapısında ziyaretçilerin telefonlarından görüntüleyebilecekleri 30'dan fazla dilde İslam ile ilgili elektronik panolar bulunurken, isteyenlere farklı dillerde İslam'ı tanıtan kitapçıklar dağıtılıyor.

Dünya Kupası'nı izlemek için farklı ülkelerden Katar'a gelen turistler, birçok cadde ve sokağın duvarlarında da Hazreti Muhammed'in iyi amelin önemini anlatan hadisleriyle karşılaşıyor.

DÜNYANIN PARLAYAN YILDIZI OLACAK

2022 Formula 1
sezonunun ikinci yarışı Grand Prix, 25-27 Mart
2022
tarihleri arasında
Suudi Arabistan
'daki Jeddah Corniche Pisti'nde gerçekleştirilmişti.

Suudi Arabistan golf turnuvaları, 10 Kasım Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIF) tarafından sunulan ve Cidde'deki King Abdullah Spor Şehri’ndeki Royal Greens Club Stadyumu'nda yapılmıştı. İngiliz golfçü Georgia Kelly Hall ve Alman Olivia Cowan, ''Suudi Arabistan golf turnuvaları küresel bir model haline geldi'' ifadelerini kullanmıştı.

Öyle görünüyor ki; savaşlarla anılan Ortadoğu, artık lig heyecanları, federasyonların maç düzenledikleri bir bölge olma eğiliminde. Dünyanın kalbinin burada atacağı kabul edilir bir gerçek artık.

#Katar
#Dünya Kupası
#Lig
#Ortadoğu