ABD Başkanı Donald Trump’ın “yeni ticaret savaşı” olarak nitelenen, çelik ve alüminyuma ek gümrük vergisi kararı, dönemin Beyaz Saray baş stratejisti Steve Bannon’ın Çin’e ilişkin sözlerini tekrar gündeme getirdi.
Bannon, görevinden alınmadan kısa süre önce prospect.org sitesine verdiği röportajda, ABD için öncelikli tehdidin Çin olduğunu vurgulamıştı. Bannon, ülkesinin “Çin ile ekonomik savaşta” olduğunu belirtmişti. Çin için, “Neler yaptıkları konusunda utangaç değiller. İkimizden biri önümüzde 25-30 yılda hegemon güç olacak ve eğer böyle gidersek kazanan onlar olacak” ifadelerini kullanan Bannon, aynı röportajda, Çin’e teknoloji transferi yapan şirketlere yaptırımı savunurken, çelik ve alimünyum ürünlerinde Çin'in damping uygulamasını da gündeme getirmişti.
İşaret fişeği belgeler
Steve Bannon’ın Mart 2016’da da “5-10 yıl içinde ABD’nin Çin ile savaş halinde olacağından hiç şüphem yok” ifadelerini kullandığı ortaya çıkmıştı. ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz Aralık ayında da Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi’ni açıklamıştı. Belgenin ekonomiye ilişkin bölümünde küreselleşme ve serbest ticaret karşıtı vurgu dikkat çekmişti. Belgenin küresel ekonomik büyüme için serbest ticareti ve pazarı teşvik etmediği, ABD’nin oluşturduğu kurumların avantajını kullanarak büyüyen ekonomilerin, Amerikan “ekonomik güvenliğini” tehdit ettiği ifadeleri ile Çin’i işaret ettiği değerlendirilmişti. Yine ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) açıkladığı Ulusal Savunma Belgesi’nde de Çin’in saldırgan ekonomik enstrümanlar ile ABD ulusal güvenliğini tehdit ettiğine işaret edilmişti. Pentagon belgesinde 2. Dünya Savaşı sonrası kurulan uluslararası düzen ve kurumların işlemez hale geldiği de savunulmuştu.