EDISYON:

Mavi Marmara'dan 8 yıl sonra... Gazzeli öğrenciler denize açıldı

Yeni Şafak
18:5629/05/2018, Salı
G: 29/05/2018, Salı
Yeni Şafak
Gazze'de bugün, Mavi Marmara'nın yola çıkışı ile eş zamanlı olarak Filistinli öğrenciler teknelerle ablukayı delmek için yola çıktı.
Gazze'de bugün, Mavi Marmara'nın yola çıkışı ile eş zamanlı olarak Filistinli öğrenciler teknelerle ablukayı delmek için yola çıktı.

İsrail'in Gazze'ye 12 yıldır uyguladığı ablukayı delmek için yola çıkan Mavi Marmara'nın 8'inci yılında yeni bir girişim... Gazzeli öğrenciler teknelerle Gazze limanından Akdeniz'e açılarak ablukayı delmeye çalışıyor. İsrail, Mavi Marmara'nın yola çıkışının 8'inci yılında Gazze Limanı'ndan hareket eden öğrencilerle dolu 'Hürriyet' gemisini kuşattı. İsrail deniz kuvvetleri tarafından kuşatılan gemiye el konulduğunu ve Aşdod limanına çekildiğini duyurdu.

Mavi Marmara şehitleri anısına Gazze'den denize açılan Hürriyet gemisinin kuşatıldığı duyuruldu. Al Jazeera Arapça muhabiri, İsrail’in savaş gemilerinin gemiyi kuşattığını duyurdu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukası tam 12 yıldır devam ediyor. Sert abluka şartları altında ezilen Gazzeliler, hayatlarını idame ettirebilmekte oldukça zorlanıyor.

Tam 8 yıl önce bugün, Mavi Marmara gemisi, İstanbul'dan yola çıkarak İsrail'in Gazze'ye yönelik ambargosunu delmeyi amaçlamıştı.

  • Ancak henüz uluslararası sulardayken İsrail'in saldırısına uğrayan Mavi Marmara'da 9 Türk vatandaşı şehit edildi. Gazze'de bugün, Mavi Marmara'nın yola çıkışı ile eş zamanlı olarak Filistinli öğrenciler teknelerle ablukayı delmek için yola çıktı.

Gazze Limanı'ndan ayrılan Filistinli öğrencilerin amacı, İsrail ambargosunu kırmak. Öğrenciler, teknelerle Akdeniz'e açılarak 6 mil uzağa gidecek. İsrail, Gazze Limanı'ndan açılan hiçbir geminin 6 milden fazla uzağa açılmasına izin vermiyor.

İsrail: Aşdod limanına çektik

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, “Gazze’den hareket eden gemi, 17 kişilik mürettebatıyla deniz sınırını ihlal etmeye çalıştı. Gemi, üzerindekilerle beraber Aşdod’a çekildi." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada İsrail makamlarınca gemi ve içindeki aktivistlerin Gazze’ye daha sonra geri gönderileceğine işaret edilerek, gemide bulunan yaralı ve engellilerin tedavi altına alınacağı belirtildi.

Silmiyye, İsrail Deniz Kuvvetlerine ait hücumbotları tarafından 12 deniz mili açıklarında kuşatılan özgürlük gemisiyle bir süredir bağlantı kuramadıklarını kaydetmişti.

Uluslararası kurumlara koruma çağrısı
Ablukayı kırma hareketine katılan Filistinli aktivistlerin can güvenliğinden İsrail'in sorumlu olduğunu vurgulayan Silmiyye, uluslararası kurumlara "
aktivistlere gereken korumayı sağlamaları
" çağrısında bulunmuştu.

Filistinli öğrencilerin yolculuğu canlı olarak yayınlanıyor:
#Gazze
#İsrail

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.