EDISYON:

Pakistan’da seçimlere itiraz

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:0027/07/2018, vendredi
G: 27/07/2018, vendredi
Yeni Şafak
Oylama sonuçlarının toplandığı elektronik sistem çökünce sayım elle sürdürüldü
Oylama sonuçlarının toplandığı elektronik sistem çökünce sayım elle sürdürüldü

Pakistan’da sandalye sayısını 3 kat arttıran PTI lideri İmran Han, mecliste çoğunluğa ulaştığını savundu. Geleneksel kalelerini kaybeden parti liderleri hile ve manipülasyon iddiasıyla sonuçlara itiraz etti. Partiler, ortak itirazda bulunmak amacıyla İslabamad’da biraraya gelerek durum değerlendirmesi yapacak.

Pakistan’da kanlı terör eylemleri ve siyasi suikastler gölgesinde tamamlanan seçimlerin sonuçlarına liderlerden itiraz geldi. Pakistan Seçim Komisyonu’nun en az 18 saatlik gecikmeyle açıklamaya başladığı ilk resmi sonuçlarda İmran Han’ın partisi PTI 86 seçim bölgesinin 44’ünde birinci çıktı. Seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre, liderler, aday oldukları ve kaleleri olarak bilinen seçim bölgelerinde kazanamadı. Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) Lideri Şahbaz Şerif, PPP Lideri Bilaval Butto Zerdari, MMA Lideri Mevlana Fazlurrahman, Cemaat-i İslami Lideri Siracül Hak, eski başbakanlar Şahid Hakan Abbasi ve Yusuf Raza Gilani, aday oldukları geleneksel bölgelerinde seçimi kaybetti.

BAŞKENTTE BULUŞMA

Ancak seçim sisteminin adayların birden fazla bölgede yarışına imkan vermesi nedeniyle Şerif ile Butto Zerdari, alışagelen bölgeleri dışındaki yerlerden seçilmeyi başardı. Sonuçların açıklanmaya başlamasıyla PTI dışındaki partilerden tepkiler geldi. Sonuçlara hile karıştırıldığını savunan partiler, İslabamad’da bir araya gelerek ortak itirazda bulunmak amacıyla durum değerlendirmesi yapacak.


‘SONUÇLARI REDDEDİYORUZ’

PML-N lideri Şahbaz Şerif, Çarşamba gecesi yaptığı ilk açıklamada, “Ülkenin tüm bölgelerindeki parti çalışanlarımızdan şikayetler geliyor. Sonuç belgelerini alamıyorlar, oyların sayıldığı yerlerden çıkarılıyorlar ya da içeri hiç alınmıyorlar. Bu sonuçları reddediyoruz.” ifadelerini kullandı.

ZERDARİ’DEN İTİRAZ

PPP lideri Butto Zerdari de resmi sonuçlarını hala göremedikleri ve parti üyelerinin oy sayım işlemlerini takip edemediği gerekçesiyle sonuçlara itiraz etti.

MMA lideri Mevlana Fazlurrahman ile ANP Genel Sekreteri Mian Hüseyin de benzer itirazlarda bulundu. Senato muhalefet lideri Şeri Rehman ise “Bütün partiler bir partiye (PTI) iltimas geçmek için köşeye itildi” dedi.

HİLEYE KARŞI STRATEJİ

Birleşik Eylem Konseyi (Muttahida Meclis-i Amal - MMA) lideri Mevlana Fazlurrahman, tüm partileri bir konferansta toplanıp, hile iddialarına karşı strateji geliştirmeye davet ederek, “Hileli sonuçları kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

MANİPÜLE EDİLDİ

Sonuçlara bir itiraz da Avami Ulusal Partisi (ANP) Genel Sekreteri Mian Hüseyin’den geldi. Hüseyin “Bu, manipüle edilmiş bir seçimdir. ANP bu sonuçları kabul etmiyor” diye konuştu.

#Pakistan
#Seçim

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.