Ukrayna’yı işgale başladığı 24 Şubat’tan itibaren tarihi bir tecride maruz kalan Rusya’ya, batı blokunun öncülüğünde birçok ülke tarafından sayısız ambargo uygulandı. G7 ülkeleri, Rusya’dan petrol ithalatını kademeli olarak bitireceklerini ya da tamamen keseceklerini duyurmuştu. Geçtiğimiz nisan ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkeleri “enerji pazarını istikrarsız kılmaya çalışmakla” suçlamış ve fosil yakıt ihracatı için yüzlerini Asya’ya döneceklerini açıklamıştı. Piyasa istihbarat firması Kpler’e göre, Hindistan ve Çin’in başını çektiği Asya ülkeleri, nisan ayında Avrupa’yı geçerek tarihte ilk kez en fazla petrol alan kıta konumuna yükseldi.
Brent petrolün varil fiyatı 116 dolar civarı seyrederken, Rusya Maliye Bakanlığı, nisan ayında Ural petrolünün varilinin 70 dolardan işlem gördüğünü açıklamıştı. Çin ve Hindistan’ın, Brent petrole kıyasla yüzde 33 daha ucuz fiyattan satılan Rus petrolüne rağbet gösterdiği, Asya’nın petrol alımlarında zirveye yükselişinin ana nedeninin bu olduğu düşünülüyor. Enerji danışman firması FGE’ye göre ise, Avrupa Birliği’nin bu yılın sonuna kadar ülkeden yapılan tüm ithalatları aşamalı olarak durdurma konusunda anlaşmaya varması halinde, Rusya’nın deniz yolu üzerinden Asya’ya sevk ettiği petrol 45 milyon artarak 60 milyon varile yükselecek.
Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaşın ardından, Avrupa ülkelerindeki doğal gaz ve diğer enerji kaynaklarına yönelik panik hızla artarken, Avusturya’da enerji krizi nedeniyle yaklaşık 300 bin kişinin işini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Kronen Zeitung gazetesinin haberine göre, Avusturya Sanayii Federasyonu Başkanı Georg Knill, neredeyse tüm gıda endüstrisinin doğal gaz arzına bağlı olduğunu ifade etti. Çelik üretiminin büyük doğal gaz kapasiteleri gerektirdiğini belirten Knill, diğer sektörlerin de ciddi şekilde krizden etkileneceğini, Avusturya hükümetinin ise Rusya’dan gaz tedarikinin kesilmesi durumunda bir planı olmadığını söyledi. Federasyonun tahminlerine göre yaklaşan kriz dolayısıyla 300 bin kişinin işi risk altında.