ABD istihbaratı, Taliban’ın Kabil’i 3 gün ile 1 hafta arasında kuşatabileceği yönünde değerlendirme yaptığı bildirildi. CNN’in bir Amerikan istihbarat raporuna atıf yapan ve adı açıklanmayan ABD’li diplomatik kaynağa dayandırdığı habere göre, başkent Kabil’in 3 gün ila 1 haftada kuşatılma senaryosu Washington’da değerlendiriliyor. Daha önce Taliban’ın Kabil’i izole edebileceği süre için daha uzun bir periyot öngören ABD’li istihbarat kurumları, Taliban milislerinin hızlı ilerleyişi karşısında bu süreyi 1 haftaya kadar indirmiş oldu. Ülkedeki 34 vilayet merkezinden 23’ü son 10 günde Taliban kontrolüne girdi. Taliban son olarak Faryab ve Belh vilayetlerinin merkezleri Meymene ve Mezar-ı Şerif şehir merkezlerini kontrolü altına aldı. Böylece Afganistan’ın kuzeyinde bulunan 7 vilayet merkezinin tamamı Taliban kontrolüne geçmiş oldu.
Milislerin ele geçirdiği Logar vilayetinin merkezi Pul-i Alem’in, Kabil’in yalnızca 70 km uzağında olduğu biliniyor. Taliban başkente doğru hızla yaklaşırken ABD’nin Kabil Büyükelçiliği, çalışanlarına, hassas belgeleri ve ABD sembollerini imha etmeleri emri verdi. Elçilik personeline gönderilen notta, ABD’li yetkililer tarafından, söz konusu materyallerin propaganda amacıyla kullanılmasının önüne geçmek için bu yönde bir adım atıldığı iddia edildi. Dışişleri Bakanlığından bir sözcü ise, ABD’nin bir ülkedeki diplomatik varlığının azalması durumunda söz konusu uygulamanın normal bir prosedür olduğunu öne sürdü. Sözcü, “Dünyanın her yerindeki diplomatik temsilciliklerimiz, personel sayısını azaltırken bu standart prosedürü izliyor” dedi.
Pentagon Sözcüsü John Kirby, önceki gün yaptığı basın açıklamasında, Kabil Büyükelçiliğindeki personelin tahliyesine ilişkin 3 bin ABD askerinin katıldığı operasyonun başladığını ve ülkedeki birliklerine herhangi bir saldırı olması halinde karşılık vereceklerini belirtmişti. ABD’nin 20 yıllık süreçte Afganistan’dan hem yönetim hem de güvenlik güçleri anlamında gerekli tüm desteği sağladığını, artık Afgan yönetiminin Taliban’a karşı duracak kararlılığı göstermesi gerektiğini ifade eden Kirby, şu an Amerikan askerlerinin ve ülkedeki diğer Amerikalı personelin çekilmesinin öncelikleri olduğunu söyledi. Daha önce de Almanya, Kanada, Hollanda ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülke, Kabil’deki büyükelçiliğini tahliye etme kararı almıştı.
Afganistan’ın ABD destekli Devlet Başkanı Eşref Gani ise dün yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanı olarak vatanını savunmaya devam edeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı, yayınladığı videolu mesajında, Afganistan’ın dayatılmış bir savaşla karşı karşıya kaldığını ve ülke genelinde yaşanan durumdan haberdar olduğunu belirtti. “Uluslararası ortaklarımız ve siyasi liderlerle görüşmelerimiz sürüyor” diyen Gani, bu konuda ciddi çalışmaların yapıldığını kaydetti. Sarayında halktan kopuk bir şekilde yaşayan Gani’nin, şehirlerin art arda düşmesinin ardından istifa etmesi bekleniyordu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgede kalıcı bir istikrara katkı sağlamak adına “Taliban liderini kabul etme durumum olabilir” sözlerinin ardından, Taliban da sözcüsü aracılığıyla görüşmeye istekli olduğuna dair açıklamada bulundu. İngiltere merkezli Middle East Eye internet sitesine konuşan Taliban Sözcüsü Muhammed Naim, “Doha’daki Türk Büyükelçiliği ile temaslarımız var. Doğru koşullar altında Erdoğan’la bir araya gelmeye hazırız” dedi. Taliban’ın diplomatik ilişkilere önem verdiğine işaret eden Naim, “Biz de tüm ülkelerle ilişkilerimiz olsun istiyoruz” açıklamasında bulundu.