EDISYON:

Trump: Protestoları medya kışkırtıyor

Yeni Şafak
14:3611/11/2016, Cuma
G: 11/11/2016, Cuma
Diğer

ABD'de Donald Trump'ın başkan seçilmesinden sonra sokaklar karıştı. Polis protesto eylemlerini ayaklanma olarak nitelerken, Trump, protestoların medya tarafından kışkırtıldığını söyledi.

ABD'de, Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın başkan seçilmesi sonrası düzenlenen protesto gösterileri ikinci gününe girdi. Oregon eyaletinin başkenti Portland'daki gösterilerde olay çıktı.


Portland'da sayıları birkaç bini bulan göstericileri bazı dükkanların ve araçların camlarını kırdı.


Polis, protesto eylemlerini "ayaklanma" olarak nitelendirdi.


Göstericilerin havai fişekler atması üzerine bir çöp konteynırı alev aldı.


ABD'nin diğer kentlerinde de protesto gösterileri ikinci gününde de devam etti. Ancak, gösterilere katılımın ilk güne kıyasla daha düşük olduğu görüldü.



Eylemlere, genellikle Trump'ın başkanlığının ırk ve cinsiyet fay hatlarını derinleştireceğini düşünen gençler katılıyor.


Portland Emniyet Müdürlüğü, bazı protestocuların dükkanlara zarar verdiklerini, ellerinde beyzbol sopaları taşıdıklarını ve taş attıklarını açıkladı.


Donald Trump da ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ardından Twitter üzerinden attığı mesajla protestoları eleştirdi.






Trump medyayı suçladı

Trump, "Çok şeffaf ve başarılı bir başkanlık seçimi geçirdik. Şimdi de medyanın kışkırttığı profesyonel eylemciler, protesto düzenliyor. Büyük haksızlık" yazdı.



Diğer kentlerde düzenlenen eylemlerde herhangi bir şiddet olayı yaşanmadı. Bir tek, Minneapolis'te eylemciler iki eyalet arasındaki otobanı her iki yönde trafiğe geçici olarak kapattılar


BBC Türkçe'nin Philadelphia'da "Bizim başkanımız değil," "Translar Trump'a karşı" ve "Amerika'yı herkes için güvenli kılın" yazan pankartlar taşıyan kalabalık bir grup belediye binasının önünde toplandı.


Baltimore'da polis, yaklaşık 600 kişilik bir kalabalığın şehir merkezine doğru yürüyüşe geçtiğini ve bir süre trafiği durdurduğunu bildirdi. San Francisco'da da lise öğrencileri gökkuşağı renginde flama ve Meksika bayraklarıyla yürüyüş düzenledi.


Chicago ve New York'ta da, Trump'a ait binaların önünde dün gece de toplanan gruplar oldu.



Meksika Cumhurbaşkanı: İyimserim

Donald Trump, paylaştığı Twitter mesajında kendisini eylemlere katılanları "profesyonel protestocular" diye tanımlarken, "medya tarafından kışkırtıldıklarını" savundu.


Bu arada Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto, Trump'ın başkanlığında ülkesinin ABD'yle olumlu ilişkiler yürütebileceği konusunda iyimser olduğunu belirtti.



Nieto, Trump ile Ocak ayındaki yemin töreninden önce buluşma konusunda uzlaştıklarını bildirdi.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov da, Putin ve Trump'ın dünyaya bakışları anlamında "çok benzer" olduklarını belirtti.


Kampanya döneminde Rus uzmanların Trump'ın ekibiyle görüşmeler yaptığını vurgulayan Peskov, Rus hükümetinin Demokrat Parti'nin Wikileaks'te yayımlanan elektronik postalarının sızdırılmasıyla bir ilgisi olmadığını söyledi.
















#Meksika
#Trump
#Portland

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.