Cuma namazının kılındığı saatlerde, tüm kiliselerde matem çanları çaldı, özel ayinler düzenlendi ve bayraklar yarıya indirildi. Selanik ve Patras’taki kiliselerde, Bizans ve Yunan bayrakları eşliğinde gerçekleştirilen özel ayinlerde, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin “kurtarılması” için Meryem Ana’ya dua edildi.
Yunan Kilisesi Başpsikoposu İeronimos, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesini skandal sözlerle “dine aykırı bir kirletme” diye tanımladı. İeronimos, “Bugün tüm Hristiyan alemi için bir yas günü” dedi. İeronimos, akşam özel bir ayin düzenleyeceğini ve Akathist ilahisinin söyleneceğini belirtti. Yunan geleneğine göre, aynı ilahi İstanbul’un fethinden önce de okunmuştu. İeronimos, Ayasofya konusundaki gelişmelerin bir oyundan ibaret olduğunu ve Türkiye’nin Ayasofya’yı cami olarak ibadete açmaya cesaret edemeyeceğini iddia etmişti.
Türkiye karşıtı politikaları ile bilinen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Al Arabiya internet sitesi Ayasofya’da 86 yıl aradan sorna kılınan Cuma namazını “’Hristiyanlar yas gününde Erdoğan’ın kararına karşı birleşti’” provokatif manşetiyle vererek Yunan medyası ile adeta sözbirliği yaptı. BAE haber sitesi, Yunanistan Başbikoposu İeronimos ile ABD Katolik Kilisesi’nin tepkilerini haberleştirdi.
***
***
Kılınan Cuma namazı ile 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde tarihi bir gün yaşandı. Ayasofya’da kılınan ilk Cuma namazının oluşturduğu yankı dünya basınındaki manşetlerde yer buldu. Açılış için Müslüman coğrafyalardan ve Avrupa ülkelerinden gelen medya mensupları, Ayasofya meydanında kendileri için oluşturulan platformda yayın yaptı. Amerikan Washington Post (WP) gazetesi Ayasofya’da kılınan Cuma namazını, “Türkiye’de müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya’da ilk Cuma namazı” başlıklı haberi ile duyurdu. Katar merkezli haber kanalı El Cezire, “Müslümanlar, Ayasofya’da 86 yılın ardından ilk kez dualar okuyor” başlığını kullandı. Çin’in 24 saat İngilizce yayın yapan haber kanalı CGTN Ayasofya’daki Cuma namazına ilişkin görüntüleri, “İkonik Ayasofya’da ilk Cuma namazı” başlığı ile canlı yayınlıyor. Haber ajansı AP’nin haberinde “Hristiyanlığın en büyük sembollerinden” diye bahsettiği Ayasofya’da 86 yıl sonra yaşanacak tarihi gün bekleniyor ifadesi kullanıldı. İngiliz Reuters haber ajansı da tarihi gelişmeyi son dakika olarak abonelerine duyurdu. Alman Deutsche Welle (DW), Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasına yönelik yaptığı haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gençlik hayalinin gerçek olduğunu ifade etti. Alman devlet televizyonu ARD, önce kilise daha sonra cami ve son olarak müze statüsünde olan Ayasofya’nın kılınan cuma namazı ile tekrar cami statüsü kazanacağını ifade etti.